„Užtai vasarą – prašom, vasarą mūsų filmai išeina rečiau. Tiesa, reikia rasti svertus, kaip daryti įtaką platintojams. Nekalbant apie tai, kad reikia pakankamo kokybiško nacionalinio kino kiekio bent jau atostogoms“, - sakė V. Tolstojus, duodamas interviu leidiniui „Rosijskaja gazeta“.

Prezidento patarėjas pažymėjo, jog pasitelkus kvotų sistemą Prancūzija pasiekė, kad prancūzai žiūri daugiausiai prancūziškus filmus. „Iš esmės tai nedemokratiškas metodas, prieštaraujantis atviros rinkos įstatymams, bet užtat gina nacionalinius interesus, stimuliuoja nacionalinės kinematografijos vystymą“, - pareiškė jis.

Į leidinio klausimą apie kino darbuotojų Etikos chartiją, kurią rengiasi priimti „Rusijos kinematografininkų sąjunga“, V. Tosltojus pažymėjo, kad „pačioje demokratiškiausioje valstybėje turi būti tam tikras susitarimas apie etikos standartus, kurie nėra norminio pobūdžio“.

„Tik supraskite mane teisingai, aš nesu draudimų ir nustatytų apribojimų šalininkas. Tačiau visi jaučia, kad su etikos normomis mūsų visuomenėje kažkas ne taip“, - įsitikinęs Vladimiro Putino patarėjas.

Kalbėdamas apie bendrą kultūros sferos būklę Rusijoje, V. Tolstojus pažymėjo, jog šalyje „nėra kultūros pertekliaus“ ir „sumažinti šią sferą arba ją optimizuoti nesuprantant, kad ji ir taip nėra pakankama, yra absoliutus nusikaltimas“.

„Taip, šiandien situacija tokia, kad reikia susiveržti diržus. Šalies biudžetas negali sau leisti žymiai padidinti šios sferos finansavimo. Taip, reikia labai atidžiai modernizuoti, kažką reikia supurtyti, versti daryti pažangą. Pavyzdžiui, teatrus, kurie seniai nerodo naujų pasiekimų, arba akademines institucijas. Bet tai nereiškia, kad pusę jų reikia sumažinti, juo labiau – uždaryti. Optimizmas, optimizavimas, optimalus – šie žodžiai turėtų reikšti „geriau“, - kalbėjo prezidento patarėjas V. Tolstojus.