Valstybinei televizijai duotame kruopščiai surežisuotame bendrame interviu po šalies pirmosios poros apsilankymo baleto vaidinime, V.Putino žmona Liudmila sakė, kad jie šiuo metu yra pradėję "civilizuotas skyrybas" ir atskleidė, kad pastaruoju metu jiedu retai matydavosi.

Liudmila sakė esanti dėkinga V.Putinui už jo palaikymą, tuo tarpu prezidentas gyrė sutuoktinę, kad ji "stovėjo sargyboje" beveik devynerius metus, kai jis dirbo prezidentu.

"Mes visada su Liudmila Aleksandrovna liksime labais artimais žmonėmis. Esu tikras, visada", - sakė autoritarinis Rusijos lyderis.

Toks pareiškimas būtų nepaprastai atviras bet kuriam Rusijos politikui, kurių privatus gyvenimas dažnai itin spalvingas. Tačiau jis buvo ypač neįprastas slapiam V.Putinui, kuris netgi niekada nebuvo oficialiai nufotografuotas kartu su savo dviem suaugusiomis dukromis.

Ši žinia buvo paskelbta per vėliau, kad patektų į daugumą dienraščių penktadienį arba pagrindines vakaro naujienų laidas ketvirtadienį. Laikraščiai, kurie vis dėlto spėjo paskelbti šią žinią, apie ją rašė lakoniškai.

Verslo dienraštis "Kommersant" savo straipsnį pavadino "Civilizuotos skyrybos", nurodydamas, kad sutuoktiniai kentėjo nuo "gyvenimo ritmų nesuderinamumo".

55 metų Liudmila Putina atskleidė, kad nemėgsta skraidyti lėktuvais ir vengia viešumos, o dėl šių priežasčių santuoka su nuolat dėmesio centre esančiu ir dažnai keliaujančiu V.Putinu nebegalėjo išlikti.

Valstybinis dienraštis "Rosijskaja gazeta" šią naujieną pateikė trijų pastraipų straipsnyje vidiniame puslapyje su antrašte "Santuoka baigta".

Tačiau penktadienio rytą žinia apie pirmosios šalies poros skyrybas dominavo radijo ir interneto naujienose, o daugelis gyrė 60 metų V.Putiną už atvirumą.

"Viskas sąžininga, be falšo", - Kremliaus politiką palaikantis dienraštis "Komsomolskaja pravda" rašo savo tinklalapyje.

"Putinas labai retai elgiasi sąžiningai. Pranešimas apie skyrybas - sąžiningas", - buvęs ministras Borisas Nemcovas, tapęs opozicijos politiku, rašo socialiniame tinkle "Facebook".

"Žinia apie prezidento santuokos iširimą yra visiškai nuspėjama, ir tuo pačiu - tarsi perkūnas iš giedro dangaus, - dienraštis "Moskovskij komsomolec" pažymi savo tinklalapyje. - Sensacinga, jog tai, apie ką kiekvienas spėliojo, buvo oficialiai patvirtinta."

Šis laikraštis paminėjo vieną pikantišką detalę: V.Putinas veikiausiai nusiėmė savo vestuvinį žiedą, žiūrėdamas XIX amžiaus italų kompozitoriaus Cesare Pugni baletą "Esmeralda" (La Esmeralda) Valstybiniuose Kremliaus rūmuose.

Kai paskelbė apie savo skyrybas, prezidentas žiedo jau nemūvėjo, tačiau anksčiau buvo nufotografuotas su juo.

Pora dar oficialiai nepateikė skyrybų dokumentų, vienas šaltinis sostinės metrikacijos biure sakė naujienų agentūrai "Interfax".

Ši žinia išprovokavo spėliones, jog V.Putinas galbūt susitikinėja su kita moterimi, nors ta tema iki šiol būdavo tabu.

Daug metų sklandė gandai, kad V.Putinas tikriausiai palaiko romantiškus santykius su olimpine gimnastikos čempione Alina Kabajeva. Kai kas net kalbėjo, kad jiedu turi vaiką.

Tačiau po to, kai laikraštis "Moskovskij korrespondent" 2008 metais pranešė, kad V.Putinas yra slapta susižadėjęs su A.Kabajeva, laikraščio savininkas verslo magnatas Aleksandras Lebedevas atšaukė tą istoriją ir laikraštį uždarė.

Žurnalistas Andrejus Kolesnikovas, dažnai gaunantis progą pabendrauti su šalies vadovu, savo žurnale "Russkij pioner" sarkastiškai pastebėjo, jog V.Putinas dabar yra "geidžiamiausias šalies jaunikis".

V.Putinas ir L.Putina kelerius pastaruosius metus kartu būdavo matomi nepaprastai retai. Paskutinis toks atvejis, regis, buvo pernai gegužę, kai V.Putinas buvo prisaikdintas trečiai kadencijai.

Pastaraisiais metais V.Putinas oficialiuose renginiuose, įskaitant keliones į užsienį, dalyvaudavo vienas, net jeigu pirmosios šalies ponios dalyvavimas būdavo pageidautinas pagal protokolą.

V.Putinas, kuris tuo metu dirbo KGB agentu, susituokė su Liudmila Škrebniova 1983 metų liepą - prieš tai, kai jis buvo paskirtas dirbti tuometės Rytų Vokietijos mieste Dresdene 1985 metais.

Jiedu pirmąkart susitiko V.Putino gimtajame Leningrade (dabar Sankt Peterburgas), kai Liudmila, tuomet dirbusi stiuardese, trumpam užsuko pas vieną draugę, kuri supažindino ją su būsimuoju sutuoktiniu.

Kaip nurodoma prezidento oficialiajame tinklalapyje paskelbtoje biografijoje, V.Putinas pasipiršo Liudmilai po trejų metų.

Putinas yra visai neromantiškai pareiškęs: "Žinojau, jog jeigu nevesiu per dvejus ar trejus metus, niekada to nepadarysiu."