Išleidęs 50 mlrd. dolerių artėjančioms Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms, kurios bus pačios brangiausios per visą istoriją, Rusijos prezidentas brėžia gaires naujai pradžiai – ir naujai kovai.

Kaip rašo žurnalistas Johnas Kampfneris, V. Putinas nori, kad pasaulis netektų žado, pamatęs, kokia moderni ir lanksti ta šiandieninė Rusija. Klausimai apie žmogaus teisių pažeidimus nepageidaujami, nes blaško jo kruopščiai surežisuoto viešųjų ryšių spektaklio žiūrovus.

Dabar, vienu rankos mostelėjimu, V. Putinas nurodė parlamentui priimti įstatymą, suteikiantį malonę 20 tūkst. kalinių, tarp kurių ir „Pussy Riot“ merginos bei „Amnesty Arctic“ protesto dalyviai.

Sprendimas dėl „Amnesty Arctic“ nebuvo netikėtas: jeigu Rusija ir toliau savo kalėjime būtų laikiusi 30 aplinkosaugos aktyvistų, daugumą kurių sudaro vakariečiai, nemažai valstybių spręstų klausimą, ar kartais nevertėtų boikotuoti tų brangiųjų žaidynių.

„Pussy Riot“ išlaisvinimas taip pat nebuvo didelis siurprizas. Dvi už grotų dienas leidžiančios jaunos grupės narės – tikrai ne tas paveikslas, su kuriuo norėtų būti siejamas Rusijos prezidentas.

Michailo Chodorkovskio klausimas – visai kitas reikalas.

Priklausydamas pirmosios kartos oligarchams – tiem, kurie, žlugus komunizmui, XX amžiaus paskutinio dešimtmečio viduryje sugebėjo pasigriebti didžiąją dalį šalies gamtinių išteklių – Jelcino eros metais M. Chodorkovskis tapo vienu iš įtakingiausių verslininkų.

Taip pat tapo ir aukščiausio kalibro naujojo režimo auka. Vos per kelis mėnesius prezidento poste V. Putinas ėmėsi auklėti oligarchus ir įspėjo griežtai laikytis vieno konkretaus patarimo: nuo politikos laikytis kuo toliau.

Antroji patarimo dalis – mes norime savo dalies – garsiai nenuskambėjo.

M. Chodorkovskis paklusti nepanoro – jis ir toliau kūrė „Jukos“ energijos gigantą ir vis garsiau pasisakydavo politikos temomis.

V. Putinas ėmėsi veiksmų – 2003 metų pabaigoje nurodė M. Chodorkovskį sulaikyti dėl kaltinimų mokesčių slėpimu.
Vėliau buvęs naftos magnatas buvo nuteistas dėl naftos vagystės ir pinigų plovimo – įkalinimo terminas pratęstas. Analitikai spėliojo, jog V. Putinas ir toliau jį vertina kaip pavojingą priešą.

V. Putino malonė M. Chodorkovskiui byloja, jog jis dėl savo pozicijos valdžioje jaučiasi tvirtai kaip niekad. Ir jam nusispjaut į tuos, kurie skundžiasi prasta žmogaus teisių padėtimi šalyje (prisiminkite nežmonišką kampaniją prieš homoseksualus).

Rusijos prezidentas viliasi palaužęs savo oponentų valią – bent jau M. Chodorkovskio.

„Su manimi menki juokai“, - štai V. Putino mantra. Ir toną jis sušvelnina labai retai.

„Putino koziris“

Nors M.Chodorkovskio paleidimas yra svarbus momentas, jis dramatiškai nepakeis Rusijos prasto klimato investicijoms ar tarptautinio įvaizdžio, priduria analitikai.

„Tai labai svarbus signalas“, - sakė garsus ekonomistas Sergejus Gurijevas, kuris padėjo parengti kritišką ataskaitą apie M.Chodorkovskio antrą nuosprendį 2010 metais.

„Tai savaime nieko nepakeis, bet tai suteiks vilties investuotojams“, - sakė S.Gurijevas elektroniniu paštu atsiųstuose komentaruose.

Anksčiau šiais metais S.Gurijevas pabėgo į Prancūziją dėl tyrėjų spaudimo po tos kritiškos ataskaitos.

Konsultavimo firma „Eurasia Group“ sakė, kad buvusio magnato paleidimas yra „žavesio puolimas“ prieš Sočio olimpiadą, pasirodžius pranešimams, kad nedalyvaus įtakingų valstybių vadovai, tokie kaip JAV prezidentas Barackas Obama ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

Verslo dienraštis „Vedomosti“ šias naujienas palygino su V.Putino „koziriu“, ištrauktu kritinę akimirką.

„Chodorkovskis asmeniškai nebekelia pavojaus sistemai“, - rašė laikraštis ir pažymėjo, kad jo paleidimas neužgydys „žaizdų, prieš 10 metų padarytų ekonomikai ir visuomenei“.

Šalininkai yra sakę, jog M.Chodorkovskis buvo įmestas į kalėjimą ir pripažintas kaltu dviejose atskirose bylose už tai, kad drįso finansuoti opoziciją Rusijos lyderiui.

Jis iš savo korporacijos lėktuvo buvo išvesdintas 2003 metais, netrukus po to, kai V.Putinas perspėjo oligarchus nesikišti į politiką. Nuo pat to laiko M.Chodorkovskis buvo nelaisvėje.

Naftos magnatas ir jo verslo partneris Platonas Lebedevas 2005 metais buvo nuteisti už sukčiavimą ir vengimą mokėti mokesčius. Per antrą teismo procesą M.Chodorkovskis 2010 metais buvo nuteistas už grobstymą ir į laisvę turėjo išeiti kitų metų rugpjūtį.