Jis taip pat kaltino Vašingtono sąjungininkes NATO, kad jos „linkčioja kaip kiniškos lėlės“ ir užmerkia akis prieš faktą, jog tai buvo smūgis suvereniai valstybei, surengtas be Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos leidimo.

„Kaip reagavo NATO sąjungininkės? Visos linkčioja kaip kiniškos lėlės, neanalizuodamos nieko, kas vyksta. Kur įrodymai, kad Sirijos pajėgos panaudojo cheminį ginklą? Nėra. O tarptautinės teisės pažeidimai yra. Tai akivaizdus faktas“, – sakė V. Putinas interviu tarptautinei televizijos ir radijo kompanijai „Mir“, kurio ištrauka buvo paskelbta trečiadienį.

„Be JT Saugumo Tarybos leidimo suduodamas smūgis suvereniai valstybei. Ir nepaisant, kad tai akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas, visi sutinka, palaiko, ima linkčioti ir pritarti“, – aiškino jis.

„Taip buvo ir 2003 metais, kai buvo pasinaudota visiškai išgalvotu pretekstu pajėgoms į Afganistaną įvesti. Valstybė sugriauta. Beje, būtent po to prasidėjo staigus įvairių teroristinių organizacijų augimas“, – aiškino V.Putinas ir priminė, kad pagal panašų scenarijų atsirado ir džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

„Visi tai žino, visi supranta, bet vėl lipa ant to paties grėblio“, – pabrėžė Rusijos lyderis.

Balandžio 4 dieną per numanomą cheminę ataką Sirijos šiaurės vakaruose esančiame Chan Šeichūno mieste žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų 31 vaikas.

Penktadienį paryčiais iš JAV karo laivų Viduržemio jūroje į Šairato oro pajėgų bazę Sirijos vakaruose buvo paleistos 59 sparnuotosios raketos „Tomahawk“. Per ataką buvo sunaikintas aerodromas, iš kurio, Vašingtono nuomone, buvo surengta ta pražūtinga ataka.