„Manau, kad tai visiškai nuspėjama krizė“, – V.Putino žodžius transliavo nacionalinė televizija.

„Mes – Rusijos ir jūsų nuolankus tarnas – prieš kelerius metus kalbėjome, kad kils didelio masto problemų, jeigu mūsų vadinamieji Vakarų partneriai vykdys tą klaidingą – kaip visuomet sakiau – išorinę politiką, ypač musulmoniškojo pasaulio regionuose, Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje, kurią jie iki šiol tebevykdo“, – pridūrė Kremliaus vadovas.

Rusija yra ilgametė Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo partnerė ir toliau teikia jam karinę pagalbą.

Vakarų šalys palaiko nuosaikiąją Sirijos opoziciją, kurią daugelyje šalies vietų nustelbė džihadistų grupuotės, tokios kaip „Islamo valstybė“ (IS), kurią dabar iš oro bombarduoja JAV vadovaujama koalicija.

Maskva, kuri prie tos kampanijos neprisidėjo, siūlė išplėsti koaliciją prieš IS, įtraukiant B.al Assado vyriausybę ir jos sąjungininkus. Vakarų šalys tą pasiūlymą atmetė.

V.Putinas penktadienį griežtai kritikavo Europos išorės politiką Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, kurios „esmė yra savų standartų primetinėjimas, neatsižvelgiant į istorinius, religinius, nacionalinius ir kultūrinius tų regionų ypatumus“.

„Tai yra daugiausiai mūsų partnerių amerikiečių politika“, – pridūrė jis, kaltindamas Europą „aklai vykdant Amerikos nurodymus“.

V.Putinas taip pat kaltino JAV žiniasklaidą veidmainiška reakcija dėl Europą pasiekiančių migrantų, kurių didelė dalis yra Sirijos karo pabėgėliai, patiriamų kančių.

„Su nuostaba dabar žiūriu, kaip kai kurios Amerikos žiniasklaidos priemonės kritikuoja Europą dėl, jų nuomone, perdėto žiaurumo migrantų atžvilgiu“, – sakė Kremliaus vadovas.

„Tuo tarpu Europa aklai vykdo Amerikos nurodymus ir dabar neša tokią sunkią naštą“, – pridūrė jis.