„Sirijos puolimas bus agresijos aktas“

V. Putinas pasinaudojo komentarams skirtu puslapiu, norėdamas „tiesiogiai kreiptis į Amerikos žmones ir jų politinius lyderius... tuo metu, kai nepakanka bendravimo tarp mūsų visuomenių“, praneša CNN.

Trečiadienio, rugsėjo 11-osios, naktį internete publikuotame straipsnyje Rusijos prezidentas tvirtina, kad Sirijos puolimas turės daug neigiamų pasekmių, įskaitant nekaltų žmonių žudymą, smurto skleidimą Artimuosiuose Rytuose, diplomatinių pastangų imtis Irano branduolinės krizės bei išspręsti Izraelio ir Palestinos konfliktą trikdymą. Anot jo, tai „sukels naują terorizmo bangą“.

Be to, Rusijos lyderis sakė, jog toks veiksmas be JT Saugumo Tarybos pritarimo „reikštų agresijos aktą“. „Tai galėtų išbalansuoti visą tarptautinės teisės sistemą“, - pareiškė V. Putinas.

Tokia nuomonė visiškai prieštarauja JAV prezidento Baracko Obamos teiginiui, jog nereaguojant į Sirijos veiksmus bus atvertos durys tolimesniems cheminio ginklo išpuoliams Sirijoje bei kitose šalyse, taip pat ir tarp teroristinių grupuočių.

Tuo tarpu kai JAV prezidentas dėl rugpjūčio 21 dienos išpuolio, kai buvo panaudotos zarino dujos, Jungtinių Valstijų pareigūnų paskaičiavimais pražudžiusios 1400 žmonių, kartina Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, V. Putinas rašė, jog „yra pagrindo manyti, kad jos buvo panaudotos ne Sirijos kariuomenės, o opozicinių jėgų, siekiant išprovokuoti jų galingų užsienio globėjų įsikišimą“.

Sirijoje vykstantį pilietinį karą Rusijos prezidentas pavadino „vidaus konfliktu, kurį kursto opozicijai tiekiami užsienio ginklai“. V. Putinas įspėjo dėl opozicijos, kurioje yra „daugiau nei pakankamai „al Qaedos“ kovotojų ir visokio tipo ekstremistų“. (Jis nepaminėjo to fakto, kad Rusija ilgą laiką tiekė ginklus Sirijos vyriausybei, arba to, kad JAV pareigūnai teigia suteikiantys pagalbą tik vadinamosios „nuosaikios opozicijos“ nariams).

Rusijos prezidentas baigė savo komentarą, prieš tai paminėjęs „augantį pasitikėjimą“ tarp jo ir JAV prezidento, užsipuldamas antradienį, rugsėjo 10 dieną, B. Obamos išsakytą pastabą, kad „nedidelėmis pastangomis ir rizika mes galime sustabdyti vaikų žudymą dujomis ir taip ilgam laikui užtikrinti savo pačių vaikų saugesnę ateitį“.

„Manau, turėtume veikti, - tada sakė B. Obama. - Štai kas išskiria Ameriką iš kitų. Štai kas daro mums išskirtiniais. Kukliai, bet ryžtingai, niekada nepamirškime šios esminės tiesos“.

V. Putinas suabejojo šiuo pareiškimu, sakydamas: „Labai pavojinga skatinti žmones matyti save kaip išskirtinius, kokia bebūtų motyvacija“.

„Mes visi esame skirtingi, - padarė išvadą Rusijos lyderis, - bet kai mes prašome Viešpaties palaimos, turime nepamiršti, kad Dievas mus sukūrė lygius“.

Reaguodamas į šią pastabą ir V. Putino komentarą apskritai, aukštas Baltųjų rūmų pareigūnas trečiadienio naktį sakė: „Visa tai nerelevantiška“.

„Jis sutelkęs visą dėmesį į Sirijos (cheminių ginklų) nusiginklavimą ir tai galimai geriau nei karinis puolimas, kuris atgrasytų ir sutrikdytų, tačiau visų cheminių ginklų nebūtų atsikratyta“, - sakė pareigūnas.

„Putinas dabar laikosi tokios nuomonės“, - pridūrė pareigūnas apie Rusijos planus įtikinti Sirijos vadovus atsisakyti savo cheminių ginklų.

Visų dėmesys sutelktas į JAV ir Rusijos derybas Ženevoje

V. Putino komentaras pasirodė internete maždaug tuo metu, kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry išvyko į Ženevą (Šveicarija) susitikti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Jų dviejų dienų derybose bus svarstomas Maskvos pasiūlymas išvengti JAV vadovaujamo karinio smūgio Sirijai su sąlyga, kad Sirijos vyriausybė atiduos savo cheminių ginklų atsargas tarptautinei kontrolei.

Naujausias žinias apie Siriją skaitykite čia: