V.Putinas patiria Vakarų šalių lyderių spaudimą dėl Rusijos pagalbos promaskvietiškų separatistų sukilimui Rytų Ukrainoje, o D.Cameronas kaltino Maskvą „priekabiavimu prie mažesnės valstybės Europoje“.

Aiškiai juntamą įtampą tarp abiejų lyderių taip pat pabrėžė sprendimas D.Camerono ir V.Putino susitikimą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) forumo kuluaruose surengti už uždarų durų.

Prieš kameras jie paspaudė vienas kitam rankas ir pasisveikino, bet susilaikė nuo bet kokių malonių žodžių ir laukė, kol žurnalistai paliks kambarį, prieš pradėdami pokalbį, nurodė Rusijos naujienų agentūros.

Vienas šaltinis Dauningo gatvėje po to susitikimo sakė, kad D.Cameronas įspėjo Rusijos lyderį, jog jis privalo apsispręsti.

„Prasidėjus diskusijai dėl Ukrainos, premjeras aiškiai pareiškė, kad priėjome kelių išsišakojimą, kalbant apie tai, kur eisime toliau“, – Britanijos žiniasklaida citavo to šaltinio žodžius.

„Galime pamatyti Minsko susitarimo įgyvendinimą ir iš to kylantį santykių pagerėjimą, – sakė šaltinis, turėdamas omenyje Kijevo ir prorusiškų separatistų sudarytą paliaubų sutartį, kurią palaikė Maskva. – Arba galime pamatyti, kad reikalai visiškai kitaip klostosi santykiuose tarp Rusijos ir JK (Jungtinės Karalystės), Europos ir JAV.“

Vakarų šalys šią savaitę kaltino Rusiją, kad ši siunčia į Rytų Ukrainą daugiau karinės technikos, didėjant nuogąstavimams, kad šiame regione gali atsinaujinti didelio masto susirėmimai.

Tuo tarpu Kremlius paskelbė, kad per V.Putino ir D.Camerono susitikimą Brisbane buvo kalbama apie bendrą suinteresuotumą, jog Rusijos ir Vakarų šalių santykiai pagerėtų.

„Vladimiras Putinas ir Davidas Cameronas parodė esą suinteresuoti restauruoti ryšius (tarp Rusijos ir Vakarų) bei imtis veiksmingų priemonių (Ukrainos krizei) sureguliuoti, ir tai padėtų atsisakyti konfrontuojančių santykių“, – taip, anot Rusijos žiniasklaidos, Brisbane sakė V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Jie kalbėjosi apie fundamentalias dabartinio pablogėjimo santykiuose tarp Rusijos, Jungtinių Valstijų ir kai kurių Europos šalių priežastis“, – pridūrė jis.

Davidas Cameronas, Vladimiras Putinas
Pasak D.Peskovo, V.Putinas ir D.Cameronas daugiausiai dėmesio skyrė Ukrainos krizei, bet aptarė ir kitus klausimus. Tačiau abu lyderiai pareiškė esantys suinteresuoti „baigti konfrontaciją“ ir atkurti santykius. V.Putinas taip pat susitiko su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u ir susitarė su juo saugoti savo ryšius nuo sankcijų poveikio, nurodė atstovas.

„Nors spaudė laikas, Putinas ir Cameronas palietė Sirijos ir ISIS klausimą“, – nurodė Kremliaus atstovas, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą, kontroliuojantį dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

Vykdamas į G-20 viršūnių susitikimą, JAV prezidentas Barackas Obama sakė, kad Rusijos agresija prieš Ukrainą yra „grėsmė pasauliui“, pridūręs, kad liepą įvykęs incidentas, kai Malaizijos keleivinis lėktuvas buvo numuštas virš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos rytų Ukrainoje, yra „pasibaisėtinas“.

Tuo tarpu G-20 susitikimo šeimininkas Australijos premjeras Tony Abbottas  kaltino V.Putiną siekiu atgaivinti „prarastą carizmo šlovę“.

Prie viršūnių susitikimo vietos aktyvistai surengė protestą prieš Rusijos lyderį, užsirišę ant galvų raiščius su užrašu „Putinas, žudikas“. Apsigobę valstybių, kurios neteko savo piliečių per MH17 lainerio katastrofą, vėliavomis, demonstrantai atsigulė ant didelės Ukrainos vėliavos, sakydami, kad protestuoja prieš „žudikiškus veiksmus“, dėl kurių atsakingas Rusijos prezidentas.

V. Putinas iš susitikimo išvyks anksčiau

Pranešama, kad dėl Vakarų kritikos V. Putinas iš G20 viršūnių susitikimo ketina išvykti ankstų lapkričio 16 d. rytą ir nevyks oficialių pietų, rašo telegraph.co.uk.

Ilgai nelaukęs prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas paneigė šį pranešimą.

„G-20 viršūnių susitikimas rytoj baigiasi, Vladimiras Putinas būtinai iš jo išvyks; kai visas darbas bus baigtas, prezidentas išvažiuos. „Reuters“ viską neteisingai rašo. Sankcijų tema buvo plačiai aptariama, bet aš nesakyčiau, kad kažkas spaudžia. Sankcijos aptariamos visuose dvišaliuose susitikimuose aktyviai ir plačiai, niekas nieko nespaudžia“, – aiškino D.Peskovas interviu radijui „Kommersant-FM“.

Šį sprendimą V. Putinas priėmė po to, kai Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas pagrasino parklupdyti V. Putiną, o Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis pasakė: „Manau, kad paspausiu tau ranką, bet pasakysiu tik vieną dalyką – lauk iš Ukrainos“.

Vėliau V.Putino atstovas spaudai D.Peskovas pasakė, kad Rusijos prezidentas atsakęs „deja, tai neįmanoma padaryti, nes mūsų ten nėra“.

D. Cameronas informavo V. Putiną, kad jis yra atsidūręs kryžkelėje ir po „sunkių“ tarp šių dviejų politikų įvykusių diskusijų dėl Ukrainos gali tikėtis tolesnių sankcijų.

Pasak leidinio, 50 minučių trukusiame įtemptame susitikime D. Cameronas įspėjo V. Putiną, kad Rusija rizikuoja susigadinti santykius su Vakarais, todėl būtina nutraukti prorusiškiems separatistams skirtą paramą.

DELFI primena, kad susitikime Australijoje Vakarų lyderiai nepraleido progos V. Putinui pasakyti, ką apie jį galvoja.

„Mes vadovaujame kovai su Ebolos (viruso protrūkiu) Vakarų Afrikoje ir priešinimuisi Rusijos agresijai prieš Ukrainą, tai grėsmė pasauliui, ką pamatėme per pasibaisėtiną MH17 (reiso lėktuvo) numušimą“, – kalbėjo JAV prezidentas Barackas Obama.

B.Obama sakė, kad Rusijos agresija prieš Ukrainą kelia grėsmę pasauliui, o Europos Komisija pareikalavo, kad Maskva atitrauktų savo karius ir ginklus iš kaimyninės šalies, taip pat spaudė separatistus laikytis paliaubų sąlygų.

A. Merkel grasina naujomis sankcijomis

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, dalyvaujanti Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime Australijos mieste Brisbane, pareiškė, kad Europos Sąjungos (ES) politikai svarsto galimybę sugriežtinti sankcijas Rusijos valdininkams, verslininkams ir valstybinėms bendrovėms dėl krizės Ukrainoje.

Pasak A. Merkel, dėl nepatenkinamos padėties Ukrainoje šiuo metu svarstomos „naujos finansinės sankcijos" grupei Rusijos asmenų, informuoja "Reuters".

Vokietijos kanclerė pažymėjo, kad iš jos susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu neverta tikėtis greitų ES ir Rusijos santykių pokyčių.

„Aš nepažadu dabar jokių staigių kokybinių permainų", - A. Merkel žodžius cituoja Vokietijos agentūra dpa. Vokietijos kanclerė pridūrė, kad Europa ir toliau deda diplomatines pastangas, kurios padėtų pagerinti situaciją Ukrainoje.

G20 susitikimo darbotvarkėje numatytas Rusijos prezidento V. Putino susitikimas su Vokietijos kanclere, taip pat su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u ir Didžiosios Britanijos premjeru Deividu Cameronu.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį susirinks įvertinti padėties Ukrainoje ir tarsis, ar Rusijai reikia skelbti naujas sankcijas, sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy.

V.Putino izoliacija taip pat buvo akivaizdi, kai pozuojant G-20 forumo bendrai nuotraukai, jis buvo pastatytas krašte. Kai B.Obama ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas atskrido į Australiją, juos pasitiko šalies generalgubernatorius ir generalinis prokuroras; tuo tarpu V.Putiną pasitiko tik gynybos ministro pavaduotojas.

Nors ir tapęs didžiulio spaudimo taikiniu, V.Putinas daug šypsojosi ir paspaudė ranką viršūnių susitikimo šeimininkui – Australijos premjerui Tony Abbottui , kuris grasino „suremti krūtines“ – įsitraukti į fizinę konfrontaciją – su Rusijos lyderiu, jeigu nesulauks atsakymų dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofos Ukrainoje, tarp kurios aukų buvo 28 Australijos piliečiai ir gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4490)