Kaip praneša UNIAN korespondentas Rusijoje, tai jis pasakė per Rusijos saugumo tarybos narių posėdį.

Šiame posėdyje Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas paskelbė, kad V. Putino pavedimas nusiųsti laiškus Europos šalių, gaunančių rusiškas dujas per Ukrainos teritoriją, vadovams buvo atliktas.

Jo teigimu, Rusijos diplomatiniai pasiuntiniai Europos šalyse pristatė laiškus adresatams. Visi gavėjai šį kreipimąsi įvertino rimtai, pažadėjo operatyviai jį išnagrinėti ir parengi atsakymą.

„Tikimės, kad jis bus konstruktyvus. Europos reakcija kol kas, kaip sakiau, yra išankstinė. Tačiau jau sulaukėme reakcijos iš Vašingtono, kur oficiali Valstybės departamento atstovė pareiškė, kad Rusija neturėtų politizuoti dujų reikalų su Ukraina ir privalo laikytis rinkos kainų, o tai, ką išdėstėme savo partneriams Europoje, pavadino „dujų šantažu“, - kalbėjo S. Lavrovas.

V. Putinas į tai atsakė, kad tokia reakcija yra keistoka. „Keista, visų pirma dėl to, kad negerai skaityti svetimus laiškus, aš ne jiems rašiau. Rašiau mūsų dujų vartotojams Europoje. Mes jau visi esame pripratę prie to, kad mūsų draugai amerikiečiai visų klausosi, bet paslapčiomis žvilgčioti yra visai negražu“, - pareiškė V. Putinas.

Kaip skelbė UNIAN, balandžio 10 dieną V. Putinas kreipėsi į šalių, gaunančių dujas tranzitu per Ukrainos teritoriją, lyderius, prašydamas nedelsiant surengti ekonomikos, finansų ir energetikos ministrų konsultacijas ir parengti suderintus veiksmus, kurie stabilizuotų Ukrainos ekonomiką ir užtikrintų rusiškų dujų pristatymą tranzitu.