Sh. Abe V. Putiną priims karštosiomis versmėmis garsėjančiame savo protėvių mieste Nagate, taip vildamasis pralaužti ledus ir pagaliau pasiekti susitarimo dėl Kurilų salų, kurias 1945-aisiais užėmė Sovietų Sąjunga ir kurias nuo to laiko grąžinti reikalauja Japonija.

Tačiau nededama daug vilčių, kad pirmojo per daugiau kaip dešimtmetį V. Putino vizito Japonijoje metu šalių lyderiams pavyks užglaistyti nesutarimus, kylančius dėl keturių salų. Rusijoje šios salos vaidinamos Pietų Kurilais, Japonijoje - Šiaurinėmis teritorijomis.

Labiau tikėtina, kad abiejų šalių lyderiai sutars dėl kelių sutarčių, kuriomis bus siekiama sustiprinti verslo ryšius. Jie nukentėjo Japonijai, ištikimai JAV sąjungininkei, dėl Ukrainos krizės Maskvai įvedus sankcijas.

Dvi dienas truksiantis V. Putino vizitas, kurio metu jis apsilankys ir Tokijuje vyksiančiame forume, buvo planuojamas ilgai. Sh. Abe savo ruožtu Rusijoje šiemet lankėsi jau du kartus: vieną kartą Juodosios jūros kurorte Sočyje, kitą kartą - Tolimųjų Rytų mieste Vladivostoke.

Sh. Abe mėgino išsiderėti nuolaidų dėl Kurilų, į ekonominę krizę vis dar įklimpusiai Maskvai siūlydamas galimybę iš Japonijos sulaukti didelio masto investicijų.

Tačiau nedaug kas tiki, kad V. Putinas nusileis Japonijos reikalavimams atiduoti jai nors dalį šių ginčijamų salų kontrolės.