Pasak generolo, siena tarp Ukrainos ir Rusijos yra plačiai atverta ir tai leidžia laisvą įrangos ir kitų atsargų judėjimą.

Karinių pajėgų lygis Rusijos sienos pusėje pastaraisiais mėnesiais pernelyg nepakito. Ph. Breedlove'o teigimu, JAV kariuomenės pareigūnai pastebėjo Rusijoje svarbių atsargų, amunicijos ir kitų įtaisų kaupimą iki lygių, galinčių remti karines operacijas.

Ukrainoje, kur prorusiški separatistai kovoja su Ukrainos kariškiais, anot generolo, pastebimos apmokytos karinės pajėgos, kurioms vadovauja Rusijos vadovybė ir jos yra pasirengusios padaryti viską, ko iš jų reikalaujama Donbaso regione.

Trapios paliaubos Rytų Ukrainoje įsigaliojusios nuo vasario, tačiau abi pusės kaltina viena kitą pažeidimais.

General Phillip Mark Breedlove

Savo ruožtu NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad nepaisant pažeidimų, būtų neišmintinga paskelbti paliaubas žlugusiomis, kadangi jos vis dar išlieka geriausiu pagrindu taikiam konflikto sprendimui.

„Bijau, kad be Minsko susitarimų padėtis gali dar labiau blogėti“, – per spaudos konferenciją kalbėjo J. Stoltenbergas.

Ketvirtadienį J. Stoltenbergas taip pat perspėjo apie išliekantį pavojų, kad Ukrainoje atsinaujins didelio masto susirėmimai, ir ragino Rusiją nebeteikti palaikymo promaskvietiškiems separatistams.

Vasarį Minske su Prancūzijos ir Vokietijos pagalba sudarytos paliaubų sutarties iš esmės buvo laikomasi, bet pastarosiomis savaitėmis padaugėjo susirėmimų, galinčių sužlugdyti tą susitarimą, o konflikto aukų skaičius perkopė 6 500. „Paliaubų pažeidimai tęsiasi. Išlieka rizika, kad atsinaujins smarkios kautynės, – pabrėžė J.Stoltenbergas. – Rusija toliau palaiko separatistus mokymais, ginkluote ir kariais; daug jos pajėgų laikoma prie sienos su Ukraina.“