Jo teigimu, planas sudarytas iš septynių punktų. Rusijos naujienų agentūra „Itar-Tass“ skelbia, kad būtent apie tokį planą V. Putinas trečiadienį telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka.

Jis paaiškino, kad skrydžio į Mongoliją metu jis „apmetė“ savo Ukrainos krizės sprendimo planą.

Pasak V.Putino, norint nutraukti kraujo praliejimą ir stabilizuoti padėtį Ukrainos pietryčiuose, abi konflikto šalys privalo suderinti ir įvykdyti virtinę veiksmų.

„Siekiant nutraukti kraujo praliejimą ir stabilizuoti padėtį Ukrainos pietryčiuose, manau, kad kovojančios pusės turi nedelsiant susitarti ir koordinuotai vykdyti šiuos veiksmus“, - sakė V. Putinas.

Visų pirma, V. Putino teigimu, „Pietryčių Ukrainos ginkluotos formuotės turi nutraukti aktyvias puolimo operacijas Donecko ir Luhansko kryptimis“.

Sekantys veiksmai, pasak „RIA Novosti“, turi atrodyti taip:

„Antra – atitraukti Ukrainos jėgos struktūrų ginkluotus padalinius tokiu atstumu, kad jie negalėtų apšaudyti gyvenamųjų punktų iš artilerijos ir visų kitų salvinės ugnies sistemų rūšių“.

„Trečia – numatyti, kaip bus vykdoma pilnavertė ir objektyvi tarptautinė ugnies nutraukimo sąlygų laikymosi kontrolė ir padėties stebėjimas“.

„Ketvirta – nenaudoti karinės aviacijos prieš taikius piliečius ir gyvenvietes konflikto zonoje“.

„Toliau – organizuoti apsikeitimą per prievartą laikomais asmenimis pagal formulę „visi už visus“ be kažkokių išankstinių sąlygų“.

„Šešta – sudaryti humanitarinius koridorius pabėgėliams ir humanitarinės pagalbos pervežimui į Donbaso – Doencko bei Luhansko sričių – miestus bei gyvenvietes“.

„Ir, galiausiai, septinta – sudaryti galimybę statybinėms brigadoms atvykti į nukentėjusius Donbaso miestus ir atstatyti sugriautus socialinės ir gyvybiškai svarbios infrastruktūros objektus“.

A. Jaceniukas: V. Putino planu negalima tikėti, tai - akių dūmimas

Rusijos prezidento pasiūlytas Ukrainos krizės sprendimo „septynių punktų“ planas labai primena prorusiškų separatistų gelbėjimo planą, pareiškė Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas, praneša ministrų kabineto spaudos tarnyba.

„Tai eilinis „planas“ – bandymas apdumti akis tarptautinei bendruomenei prieš NATO viršūnių susitikimą ir bandymas išvengti neišvengiamo Europos Sąjungos sprendimo įvesti Rusijai naują sankcijų paketą“, - sakė A. Jaceniukas.

„Dabartinis V. Putino planas reiškia Ukrainos sunaikinimą ir TSRS atkūrimą“, - manė jis.

Ukrainos premjero teigimu, nebeįmanoma pasitikėti nė vienu Rusijos prezidento planu.

„Visus ankstesnius susitarimus su Rusija – Ženevoje, Normandijoje, Berlyne, Minske – rusų režimas arba ignoruodavo, arba įžūliai pažeisdavo“, - teigė A. Jaceniukas.

„Geriausią planą, kuris nutrauktų Rusijos karą prieš Ukrainą, sudaro tik vienas punktas: Rusija išveda savo reguliariąją armiją, apmokamus karius ir teroristus iš Ukrainos teritorijos. Tuomet Ukrainoje bus taika“, - pareiškė A. Jaceniukas.

„Laukiame NATO ir Europos Sąjungos veiksmų, kurie sustabdytų agresorių“, - pažymėjo jis.

P. Porošenka pažadėjo neleisti politikams „žaisti karo“

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka viliasi, kad penktadienį trišalė kontaktinė grupė pradės derybas dėl taikaus padėties Donbase sureguliavimo ir kad bus imtasi realių žingsnių taikai pasiekti.

„Labai viliuosi, kad penktadienį Minske galiausiai bus pradėtas taikus procesas“, - sakė P. Porošenka.

Jis pabrėžė, kad Ukraina nesuteikė jokio pagrindo, kuris būtų išprovokavęs prieš ją agresiją.
Arsenijus Jaceniukas

„Visas pasaulis žino, kad Ukraina yra šalis, besilaikanti savo įsipareigojimų, tarptautinės teisės, ir šiandien yra tapusi kaimyninės valstybės agresijos objektu“, - teigė P. Porošenka.

Ukrainos vadovas pabrėžė, kad taikos siekimas šiandien yra pirmaeilė užduotis.

„Pirmoji užduotis – tai taika. Šiandien 5 val. ryto, dėl laiko juostų skirtumo, kalbėjausi su prezidentu V. Putinu, kaip galėtume sustabdyti siaubingus procesus. Negalima paneigti to, kad žmonės turi liautis žuvę“, - kalbėjo P. Porošenka.

Jis pabrėžė, kad taikos Ukrainoje trokšta visi piliečiai, todėl jis kovos už taiką.

Petro Porošenka
Ukrainos prezidentas P. Porošenka anksčiau trečiadienį sakė, kad Kijevas ir Maskva sutarė dėl paliaubų Ukrainos rytuose, nors vėliau V. Putino atstovas nurodė, kad Maskvos tai neliečia nes ne ji yra viena konflikto šalių.

Anot Rusijos žiniasklaidos, V. Putinas sakė tikįs, kad galutiniai susitarimai būsią priimti Minske penktadienį.

Prorusiški separatistai iš apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DLR) pareiškė sutinką nutraukti kovos veiksmus tik tada, kai Kijevas atitrauks savo pajėgas tolyn nuo gyvenviečių.

„Jeigu Kijevas atitrauks kariuomenę nuo gyvenviečių, arba dar geriau – iš visos DLR, tai nebebus jokios prasmės jėga spręsti konfliktą, tada, žinoma, ir mes kovos veiksmų netęsime“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ Donbaso vadinamosios pašauktinių kariuomenės lyderis, ir DLR parlamentaras Miroslavas Rudenka.

Jo nuomone, galimi būtų mainai pagal schemą – „visi už visus“, be jokių išankstinių sąlygų.

DELFI primena, kad V. Putinas trečiadienį išvyko į Mongoliją darbo vizito, kuris vyksta tvyrant didžiulei įtampai Maskvos santykiuose su Vašingtonu ir NATO dėl Kremliaus remiamų separatistų puolimo Ukrainoje.

Tai jau trečiasis V.Putino vizitas į Mongoliją nuo tada, kai jis 2000-aisiais pirmąkart tapo Rusijos prezidentu. Jis vyksta tokiu metu, kai Ukrainos vyriausybinės pajėgos dalyvauja ginkluotame konflikte ne tik su Kremliaus remiamais separatistais, bet taip pat su Rusijos armija, nors pats V.Putinas neigia, kad jo kariai įsiveržė į Ukrainą.

Reaguodami į įvykius Ukrainoje JAV prezidentas Barackas Obama ir jo Vakarų sąjungininkai šią savaitę turi patvirtinti planus dislokuoti Rytų Europoje mažiausiai 4 tūkst. karių ir karinės technikos siekiant nuraminti netoli Rusijos esančias NATO nares.