Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ir užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Juodosios jūros kurorte susitiko su Sirijos užsienio reikalų ministru Walidu al-Moualemu Maskvai atnaujinus diplomatines pastangas, kuriomis siekiama tęsti taikos derybas Sirijos klausimu.

„Mes manome, kad pagrindinis veiksnys, destabilizuojantis situaciją Artimuosiuose Rytuose, yra teroristų grėsmė, – spaudos konferencijoje su W. al-Moualemu sakė S. Lavrovas. – Rusija ir toliau parems Siriją (...), kovojant su šia grėsme“.

Rusija yra pagrindinė B. al-Assado sąjungininkė ketvirtus metus besitęsiančiame konflikte, kurį dar labiau apsunkino „Islamo valstybės“ (IS) ekstremistų puolimas bei užgrobtos didelės teritorijos Sirijoje ir Irake.

Paskutinis derybų tarp Damasko ir opozicijos etapas žlugo vasarį nepavykus susitarti dėl B. al-Assado vaidmens sprendžiant konfliktą. Pagrindinė Sirijos opozicijos grupė ir jos rėmėjai Vakarų ir arabų šalyse nori, kad Sirijos lyderis pasitrauktų iš valdžios. Maskva tikina, kad islamo radikalų veržimasis reiškia, jog kova su „terorizmu“ turėtų būti prioritetu visoms jėgoms, be to, tai neįmanoma be bendradarbiavimo su B. al-Assadu.

W. al-Moualemas sakė žurnalistams, kad susitikimas su V. Putinu buvo „labai produktyvus“. Jis pažymėjo, kad Rusijos prezidentas patvirtino savo apsisprendimą vystyti santykius su Damasku ir B. al-Assadu.