Interviu JAV televizijoms, kuris buvo įrašytas prieš susitikimą su JAV prezidentu Baracku Obama, V. Putinas sakė, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas nusipelno tarptautinės paramos, nes kovoja su teroristinėmis organizacijomis.

B. Obama ir V. Putinas turi susitikti pirmadienį, po V. Putino kalbos Jungtinėse Tautose (JT), bet Baltųjų rūmų ir Kremliaus pareigūnai nesutarė dėl to, ką abu lyderiai aptars, ir net dėl to, kas inicijavo šį susitikimą.

„Mano nuomone, karinės paramos teikimas nelegalioms struktūroms prieštarauja šiuolaikinės tarptautinės teisės ir Jungtinių Tautų chartijos principams“, – sako V.Putinas interviu televizijoms CBS ir PBS ištraukoje, kurią paskelbė Kremlius.

V. Putinas sakė, kad Damaskas turėtų būti įtrauktas į tarptautines kovos su IS pastangas. JAV tokį reikalavimą atmeta.

Rusijos lyderis taip pat kritikavo JAV planus apmokyti iki 5,4 tūkst. Sirijos sukilėlių kovoti su IS.

„Pasirodo, kad tik 60 šių kovotojų buvo deramai parengti ir tik keturi ar penki žmonės realiai turi ginklus, – sakė jis. – Likusieji dezertyravo su amerikiečių ginklais, kad prisidėtų prie ISIS (IS)“.

Pasak V. Putino, Rusijos parama B. al Assado vyriausybei yra grindžiama JT chartija.

„Mes teikiame pagalbą tik teisėtiems vyriausybiniams dariniams, – sakė jis. – Šiandien tai įgavo ginklų tiekimo Sirijos vyriausybei, kadrų rengimo ir humanitarinės pagalbos Sirijos liaudžiai formą“.