Tokijo ir Maskvos santykiai tebėra įtempti dar nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kai Sovietų Sąjungos karinės pajėgos užėmė kelias pietines salas Ramiajame vandenyne esančiame Kurilų salyne. Japonija šias salas tebelaiko savomis ir vadina jas Šiaurinėmis Teritorijomis.

Dėl šio ginčo dvi valstybės nepasirašo taikos sutarties, kuri leistų formaliai užbaigti karo veiksmus ir nebetrukdytų užmegzti prekybos ir investicinių ryšių.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas žurnalistams pranešė, kad abiejų šalių lyderiai aptarė ginčytinų salų problemą susitikime, kuriame pagrindinis dėmesys buvo skiriamas prekybos ryšių stiprinimui, bet apie tikimybę išspręsti ilgalaikį ginčą kalbėjo miglotai.

„Mes dabar suprantame, kad mūsų japonų partneriai yra pasiruošę aptarti klausimus, susijusius su bendra verslo veikla šiose salose“, – sakė S. Lavrovas ir pridūrė, kad abi šalys taip pat svarsto galimybę bendradarbiauti humanitarinės pagalbos srityje.

Sh. Abe jau antrą kartą šiemet su vizitu atvyko į Rusiją. Prieš kelias dienas Kremlius pranešė, kad V. Putinas gruodį lankysis Japonijoje – tai bus pirma jo kelionė į šią šalį nuo 2005 metų.

V. Putinas prieš susitikimą interviu „Bloomberg News“ sakė, kad Maskva siekia surasti „sprendimą, dėl kurio nė viena šalis nesijaustų nugalėta arba pralaimėjusi“.

„Mes nekalbame apie kokius nors mainus arba kokį nors pardavimą“, – kalbėjo jis.

Pasak V. Putino, taikos sutarties su Japonija pasirašymas yra „pagrindinis klausimas“, ir Maskva „labai norėtų surasti šios problemos sprendimą su mūsų japonų draugais“.

Šių dviejų valstybių lyderiai jau daug metų bandė išspręsti teritorinį konfliktą, bet kol kas nesėkmingai.

Draugiškų santykių atkūrimo pastangos

Abu lyderiai, susitikę ekonomikos forumo užkulisiuose Rusijos Tolimųjų rytų krašto mieste Vladivostoke, išreiškė viltį, kad pavyks sušvelninti įtampą dėl ginčijamų salų.

„Esu pasiryžęs siekti pažangos taikos sutarties ir teritorinių ginčų klausimas – atviromis ir nuodugniomis derybomis su prezidentu Putinu“, – sakė žurnalistams į Vladivostoką išvykdamas Sh.Abe.

Politologai draugiškų santykių atkūrimo pastangas laiko teigiama Maskvos prekybos ryšių su JAV sąjungininku Tokijumi plėtote, bet abejoja, kad bus kokia nors bendra rezoliucija teritorinių ginčų klausimu.

„Japonija nepasirengusi atsisakyti savo pretenzijų į salas, o Rusija jokiais būdais jų nepripažins“, – sako Rusijos politologas Konstantinas Kalačiovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau šiais metais pareiškė, kad santykiuose su Japonija Rusija nori „judėti į priekį“, bet nėra pasiruošusi daryti nuolaidų dėl „Antrojo pasaulinio karo rezultatų“.

Rusija neseniai supykdė Japoniją – dviejose ginčijamose salose įrengė šiuolaikines kareivines savo kariams.

Praėjusiais metais Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas apsilankė vienoje tų salų, kurioje gyvena apie 19 tūkst. Rusijos piliečių.