Per sekmadienio ir pirmadienio (gruodžio 29–30 dienomis) įvykdytus teroristinius išpuolius geležinkelio stotyje ir troleibuse žuvo daugiau nei trys dešimtys žmonių. Visa tai įvyko likus mažiau nei šešioms savaitėms iki Rusijos mieste Sočyje prasidėsiančios Žiemos olimpiados.

Iš anksto apie V. Putino vizitą į Volgogradą pranešta nebuvo. Jis šiame mieste apsilankė trečiadienį, praėjus dienai po naujamečio pasveikinimo per Rusijos valstybinę televiziją, kurio metu prisiekė kovoti su teroristais tol, kol jie bus nugalėti.

Valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad Volgograde Rusijos prezidentas taip pat susitiko su regiono saugumo ir policijos pareigūnais.

„Šio įvykdyto nusikaltimo, ar nusikaltimų, kurie buvo įvykdyti čia, Volgograde, šlykštumas papildomų komentarų nereikalauja, - sakė V. Putinas. - Nesvarbu, kas motyvavo nusikaltėlių veiksmus, nėra jokio pateisinimo nusikaltimų vykdymui prieš civilius, ypač prieš moteris ir vaikus“.

„RIA Novosti“ skelbia, kad iš pradžių šalies prezidentas padėjo gėlių pirmadienio išpuolio vietoje, o paskui apsilankė ligoninėje, kur susitiko su traumas besigydančiais per išpuolius nukentėjusiais vyrais ir moterimis.

Volgograde nugriaudėję sprogimai sustiprino nuogąstavimus dėl čečėnų ekstremistinės grupuotės grasinimų panaudoti „maksimalią jėgą“, siekiant sutrikdyti vasarį prasidėsiančias Sočio Olimpines žaidynes.

Nei viena grupuotė neprisiėmė atsakomybės už pastarąją savaitę įvykdytus išpuolius, apibūdinamus kai savižudžių sprogdinimai.

„Visiškas sunaikinimas“

Antradienį, gruodžio 31 dieną, išplatintame kreipimesi V. Putinas pripažino 2013 metų problemas, tačiau pridūrė, kad Rusijos žmonės gali daug ko tikėtis iš 2014-ųjų. Jis taip pat pasiuntė žinutę ir teroristams.

„Mes lenkiame galvas prieš smurtinių teroristinių išpuolių aukas. Mes tikrai tęsime kovą su teroristais, įnirtingai ir nuosekliai, iki visiško jų sunaikinimo“, - patikino Rusijos prezidentas.

Nors manoma, kad saugumas Sočyje ir jo apylinkėse yra labai sustiprintas, pastarieji išpuoliai Volgograde – svarbiame pietų Rusijos transporto centre – sukėlė susirūpinimą dėl potencialaus kitų šios šalies vietovių pažeidžiamumo.

Volgogradas yra pagrindinis tranzito taškas keliaujant traukiniu į Sočį. Šis Juodosios jūros kurortas įsikūręs už 645 kilometrų į šiaurės vakarus.

Rusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad nuo sunkių sužalojimų mirus keliems sužeistiesiems abiejų išpuolių aukų skaičius išaugo iki 34 žmonių.

Naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi iš Nepaprastųjų situacijų ministerijos gauta informacija pranešė, kad sekmadienį pagrindinėje Volgogrado traukinių stotyje įvykdyto išpuolio aukų skaičius išaugo iki aštuoniolikos. Dar šešiolika žmonių žuvo per sprogimą troleibuse, nugriaudėjusiame pirmadienio ryto piko valandomis.

Naujųjų metų sutikimas Volgograde vyko itin griežtomis saugumo sąlygomis. Valstybinė naujienų agentūra „Itar-Tass“, remdamasi iš Vidaus reikalų ministerijos regioninio skyriaus gauta informacija pranešė, jog Naujųjų metų naktį miesto gatvėse budėjo trys tūkstančiai policijos pareigūnų ir didelis skaičius savanorių.

Rusijos policija prieš tai Volgograde surengė antiteroristinę operaciją ir sulaikė dešimtis įtariamųjų. Kol kas neaišku, ar sulaikytieji kaip nors susiję su įvykdytais išpuoliais ir ar jiems bus pateikti kokie nors kaltinimai.

Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas pirmadienį V. Putinui atsiųstame laiške išreiškė pasitikėjimą Rusijos gebėjimu „surengti saugias ir ramias žaidynes Sočyje“.

V. Putino vizitas į Volgogradą – visiško bejėgiškumo paskatinta inscenizacija

Rusijos prezidento V. Putino vizitą į Volgogradą ir apsilankymą ligoninėje, kur guli šiame mieste įvykdytų sprogimų aukos, kai kurios užsienio žiniasklaidos priemonės pavadino kruopščia inscenizacija.

„Simboliniai vaizdai ir karingi pareiškimai – prezidentas Putinas jau ne pirmą kartą naudojasi šia schema siekdamas parodyti, kad jis viską kontroliuoja“, - rašo Vokietijos leidinys „Tagesspiegel“.

Leidinys primena, kad artėjančios žiemos Olimpinės žaidynės Sočyje – ne tik „pačios brangiausios Olimpiados istorijoje, bet ir lydimos, ko gero, pačių griežčiausių saugumo priemonių“: saugumo vardan aptvėrė visą regioną, iš visos šalies subūrė milžinišką saugumo darbuotojų skaičių, FST Olimpiados metu tikrins netgi visą komunikaciją telefonais ir internete.

Tačiau neseni įvykiai Volgograde, kaip tai bebūtų liūdna, „parodė, kad teroro nesustabdyti, kad teroristinių išpuolių vykdytojams visiškai nebūtina važiuoti į Sočį su jo saugumo priemonėmis, kad pasėtų baimę ir siaubą“, toliau rašoma „Tagesspiegel“.

Leidinys konstatuoja, kad pastarieji teroro išpuoliai atkreipia Vakarų visuomenės dėmesį į beveik užmirštą Šiaurės Kaukazą, kur praktiškai kiekvieną dieną vyksta teroro išpuoliai ir ginkluoti susidūrimai tarp separatistų ir jėgos struktūrų darbuotojų. Konfliktas Šiaurės Kaukaze tęsiasi jau daugelį metų.

V. Putinas dar 1999 metais pažadėjo „mirkyti teroristus visame kame, jeigu prireiks, netgi išvietėje“, 2006 metais prisiekė susidoroti su jais „kaip su žiurkėmis“.
Todėl šiame fone eiliniai Rusijos prezidento pasisakymai yra ne kas kita, kaip bejėgiškas žvanginimas ginklais, įsitikinęs vokiečių leidinys „Tagesspiegel“.