Antradienį JAV Senate J.McCaino pasakyti žodžiai yra „kraštutinė provokacija“, sakė V.Orbanas interviu valstybiniam radijui „Kossuth“.

„Čia puolama Vengrijos nacionalinė nepriklausomybė“, – taip pat sakė prieštaringai vertinamas premjeras, kuris pridūrė, kad jo šalies energetinė, finansinė ir prekybinė nepriklausomybė „nepatinka“ daugeliui tų, kas pelnėsi iš šalies prieš jam ateinant į valdžią.

Johnas McCainas
V.Orbanas, kuris Vengriją su konstitucijos keitimo galią turinčia dauguma valdo nuo 2010 metų, reguliariai peikia tai, ką vadina jo šalies puolimu iš išorės – iš užsienio bankų, Europos Sąjungos ar žmogaus teisių gynimo grupių, kurios kritikavo jo politiką kaip bandymus tildyti žiniasklaidą ir apriboti teismų nepriklausomybę.

Tuo tarpu JAV ir Vengrijos santykiai blogėjo nuo to laiko, kai JAV prezidentas Barackas Obama rugsėjo mėnesį sukritikavo Budapešto veiksmus prieš pilietinę visuomenę, o Vašingtonas dėl įtariamos korupcijos uždraudė įvažiuoti šešiems vengrų pareigūnams.

Vašingtono reikalų patikėtinis Vengrijoje Andre Goodfriendas (Andrė Gudfrendas) trečiadienį buvo iškviestas į Vengrijos vidaus reikalų ministeriją, kur jam buvo pareikštas protestas dėl JAV senatoriaus Johno McCaino pareiškimo, jog Vengrija yra „šalis, atsidūrusi prie savo suverenumo perleidimo ribos“, – jog ji suverenumą gali perleisti V.Orbanui, kuris yra „neofašistinis diktatorius, sugulęs į lovą su (Rusijos prezidentu) Vladimiru Putinu“.