Prorusiškų pažiūrų Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pabėgo į Rusiją 2014-ųjų vasarį, jo šalyje įsiplieskus provakarietiškai Maidano revoliucijai. Tų metų kovą Rusija okupavo ir aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o vėliau Rytų Ukrainoje prasidėjo naujosios Kijevo vyriausybės konfliktas su prorusiškais separatistais.

Atvirame kreipimesi, skirtame Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos lyderiams, visuomeninių organizacijų vadovams, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui bei JAV vadovui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), V.Janukovyčius rašo, kad reikia „įtraukti į „Normandijos formato“ derybas Rytų Ukrainai atstovaujančios protestuojančios pusės atstovus, o jei dabartinė Ukrainos valdžia nevykdys Minsko susitarimų – inicijuoti referendumą dėl Rytų Ukrainos statuso“, – rašė atvirame .

V.Janukovyčius taip pat pasiūlė sudaryti „specialią Europos Tarybos komisiją, kuri stebėtų, kaip tiriami Maidane įvykdyti nusikaltimai pagal 2014 metų vasario 21 dieną patvirtintos sutarties dėl Ukrainos politinės krizės sureguliavimo 4 punktą“.

Be to, Ukrainos eksprezidentas ragina reikalauti, kad Ukrainos valdžia leistų specialios Europos Tarybos komisijos atstovams bei dabartinės šalies opozicijos atstovams stebėti, kaip tiriami „nusikaltimai, įvykdyti Ukrainoje nuo 2014-ųjų iki šių dienų“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)