Kaip rašo kyivpost.com, tokie pasiūlymai galėjo tapti realybe, jeigu V. Janukovyčius dar kelerius metus būtų buvęs Ukrainos prezidentu.

Sprendžiant iš milijardo dolerių vertės namo Mežigorjėje rastų dokumentų, vienas iš ateinančių kelerių metų planų buvo SPA centro su restoranu, viešbučiu ir konferencijų centru Pečerske statybos.

Kaip ir daugelis sandorių per ketverius V. Janukovyčiaus prezidentavimo metus, minėtas centras būtų statytas iš ukrainiečių lėšų. Buvusio šalies prezidento rekreacijos verslo zonos planuotos žaliuose miesto plotuose prie Dniepro, šalia istorinio parko „Askoldo kapas“ (Askoldova mogila).

Konferencijų centrą planavo statyti tiesiai priešais vidurinę mokyklą. Jei būtų pastatę, mokiniai būtų likę be gražaus reginio už langų ir netgi be saulės šviesos.

Projektą koordinavo specialiai tam 2010 m. įsteigta Verslo vystymo kompanija.

Tokių kompanijų steigimą kontroliavo Pavlas Litovčenko, buvęs „Tantalit“ direktorius. „Tantalit“ – garsiausia su V. Janukovyčiumi susijusi kompanija.

„Tantalit“ kontroliuojamoms kompanijoms priklausiusių žemės sklypų likimas vis dar neaiškus. Vienas laukia Kijevo miesto tarybos sprendimo, kiti stovi tušti, kol teisėsaugininkai tikrina Mežigorjėje rastus dokumentus.

Verslo centras mokyklos kieme

2013 m. 5-osios mokyklos Pečerske mokiniai ir jų tėvai susidūrė su bėda – kompanija „Stakada“, 2007 m. išsinuomojusi kaimyninį žemės sklypą, pradėjo statyti betoninius ir metalinius stulpus teritorijos riboms pažymėti ir pasiruošti devynių aukštų verslo centro su požemine automobilių stovėjimo aikštele statyboms.

Tėvai ėmė protestuoti. „Viskas prasidėjo pernai balandį. Bendruomenės – vaikų tėvų ir mokytojų dėka pavyko užkirsti kelią statyboms. Po to, kai balandį tėvai puolė po automobilių ratais (jais vežė statybines medžiagas), statybos neprasidėjo“, – pasakojo mokyklos direktoriaus pavaduotoja Olena Khokhlova.

„Stakada“ išsinuomojo 0,27 hektarų sklypą 2007 m. Tuo metu kompanijos dar nekontroliavo V. Janukovyčius. Sklypas buvo puikus nekilnojamojo turto objektas – iš vienos pusės ribojosi su Botanikos sodu, iš kitos – su elitiniais kelių aukštų kotedžais.

Sklypo savininkai užsakė pastato architektūrinį projektą, bet kelerius metus nepradėjo statybų.

Galiausiai 2012 m. sklypą nusižiūrėjo kita kompanija, kurios neatbaidė faktas, kad sklypas – šalia mokyklos. Naujieji savininkai – Hlibas Vakunovas ir investicijų bendrovė „Kyiv-Ost“ įsigijo kompaniją „Stakada“ su teise nuomoti šį sklypą ir norėjo pradėti statybas.

H. Vakunovas nuo seno turėjo įvairių verslo reikalų su prezidentu ir jo aplinka. 2010 – 2011 m. jis dirbo AVK statybų bendrovėje, kuri buvo pagrindinė Mežigorjės statybų vykdytoja. H. Vakunovas prižiūrėjo kelių Mažigorjės namų statybų kokybę, įrengimą, už tai gaudavo 2 700 dolerių (6 724 Lt) mėnesinį atlyginimą. Jis taip pat buvo kitos kompanijos, turėjusios statyti prezidento SPA centrą, įgaliotinis.

Jis nenorėjo atskleisti, kas pasiūlė jam šiuos darbus. „Tai to asmens komercinė paslaptis, neketinu jos atskleisti, – sako jis. – Būtų natūralu, jei tokius klausimus užduotų mokesčių inspektoriai ar teismo salėje nagrinėjant bylą. Kodėl jums ir žmonėms įdomu, kas man pasiūlė darbą?“

H. Vakunovas sako, kad statybos Pečerske neprasideda, nes jo kompanija laukia, kol pratęs nuomos sutartį.

„Kijevo miesto taryba dar nepratęsė nuomos sutarties, todėl nestatome. Jei Kijevo miesto taryba susirinks (į posėdį), mes vėl, kaip numatyta įstatymų, pateiksime prašymą (nuomos) pratęsimui“, – sakė jis.

Neseniai Kijevo miesto taryba parengė nuomos sutarties pratęsimo projektą, dėl kurio galiutinį sprendimą priims gegužę išrinkta nauja taryba.

SPA ir viešbutis ant kalvų šalia Dniepro

V. Janukovyčiui artimų asmenų ratui regimai nepakako sraigtasparnių nusileidimo aikštelės prie Dniepro (net su biurais, parodų salėmis ir kt. statiniais).

Gavusi teritoriją sraigtasparnių aikštelei statyti, su „Tantalit“ susijusi kompanija nusižiūrėjo gretimą teritoriją. Galiausiai jie pasiglemžė dar du sklypus iš abiejų sraigtasparnių aikštelės pusių, iš viso – 3 hektarų plotą.

Pirmas energingų statytojų taikinys buvo „Delicates Ltd“, tuo metu valdžiusiai restoranų tinklą „Kazačiok“, priklausanti žemė.

„Delicates“ išsinuomojo 0,3 hektaro sklypą 2003 m., bet restorano statybos vėlavo. 2012 m. pradžioje kompanijos savininkai gavo pasiūlymą iš „Amadeus Co.“ perpirkti jų sutartį ir pakeisti „Delicates“ struktūrą. Anot sandoriui artimo šaltinio, galutinis susitarimas įvyko 2012 m. rudenį, „Amadeus“ nebefigūravo. Šaltinis kalbėjo anonimiškai, nes yra saistomas konfidencialumo susitarimo.

Naujasis Delicates“ savininkas buvo H. Vakunovas – biurų centrą norėjęs statyti žmogus, ir Kipre registruota „CBCG Trade Limited“. H. Vakunovas nesutiko pateikti komentaro.

Dar didesnė paslaptis gaubia Oleksandrą Ochotą – direktorių kompanijos „Park Way“, kuri 2013 m. spalį pasirašė šalia sraigtasparnių nusileidimo aikštelės esančio sklypo 25 m. nuomos sutartį.

Abi kompanijos – „Delicates“ ir „Park Way“ yra kontroliuojamos tos pačios kompanijos – „Asset Management Group“, kuri registruota Maršalo salose. Nors Ukrainoje minėtos dvi kompanijos gali atrodyti nesusijusios, visi 3 hektarai prie Dniepro atsidūrė tose pačiose rankose.

„Park Way“ savo 0,55 hektaro sklype ketino statyti viešbutį. Šiuo metu sklype stovi apleista žemės nuošliaužų stabdymo darbų departamento bazė. Realiai jokie darbai nebevyksta, tačiau pastate ant grindų rasti dokumentai rodo, kad bazė susijusi su „Amadeus“ ir kad kompanija pateikė dokumentus dėl statybų šiame sklype.