Kalbėdamas eilinėje Naujųjų metų spaudos konferencijoje, Y. Suga taip pat sakė besitikįs, kad vakcinacijos kampanija Japonijoje prasidės vasario pabaigoje, pridurdamas, kad jis bus vienas pirmųjų paskiepytų žmonių šalyje.

Premjeras paragino tautiečius vengti nebūtinų išvykų ir nurodė, jog vyriausybė priims teisės aktus, kuriais bus baudžiamos įmonės, nepaisančios prašymų sutrumpinti darbo valandas ar užsidaryti, o tokių raginimų paisančioms kompanijoms – suteikiamos paskatos.

Be to, Y. Suga patikino, kad jo kabinetas tebėra įsipareigojęs šią vasarą surengti dėl pandemijos atidėtą 2020-ųjų Tokijo olimpiadą, pabrėždamas, jog šios žaidynės būtų „įrodymas, kad žmonija įveikė virusą“.

Y. Suga, pradėjęs eiti savo pareigas rugsėjį, vis labiau spaudžiamas dėl savo vyriausybės reakcijos į rekordinį naujų užsikrėtimo atvejų prieaugį.

Japonija anksti apribojo atvykimą iš užsienio valstybių, dosniai finansavimo kontaktų atsekimo sistemą ir aktyviai palaikė socialinės distancijos kampaniją, dėl ko ilgą laiką pavyko išvengti nekontroliuojamos pandemijos plitimo, rašo CNN.

Šeštadienį Tokijo gubernatorė Yuriko Koike drauge su dar trijų kaimyninių regionų vadovais paprašė centrinės vyriausybės įvesti nepaprastąją padėtį jų prefektūrose.

Tačiau vyriausybė lig šiol neskubėjo imtis priemonių, galinčių vėl įstumti į nuosmukį ekonomiką.

Vis dėlto Y. Suga pirmadienį sakė suprantantis, kad „reikalingas tvirtesnis signalas“.

„Nacionalinė vyriausybė svarstys galimybę paskelbti nepaprastąją padėtį“, – pažymėjo vyriausybės vadovas ir pridūrė, kad pirmenybė būtų teikiama priemonėms, kurios padėtų sumažinti užsikrėtimo riziką maitinimo įstaigose ir baruose.

Vakcinacijos planas

Tokijas pirmadienį pranešė per parą nustatęs 884 naujus koronavirusinės infekcijos atvejus. Jis taip pat informavo, kad sunkių atvejų, kai pacientams taikomas dirbtinis plaučių ventiliavimas ar ekstrakorporinė membraninė oksigenacija (EKMO), skaičius padidėjo iki 108. Šis skaičius yra didžiausias nuo pandemijos pradžios.

Pavasarį Japonija jau buvo paskelbusi nepaprastąją padėtį, per kurią vietos vyriausybėms buvo leista raginti įmones sustabdyti veiklą ir prašyti gyventojų likti namuose.

Šios priemonės buvo rekomendacinio pobūdžio ir už jų nesilaikymą nebuvo numatyta jokių bausmių. Visgi pavasarį šių rekomendacijų daugiau ar mažiau buvo laikomasi.

Kol kas neaišku, kokie suvaržymai būtų taikomi vėl paskelbus nepaprastąją padėtį. Visgi dienraštis „Nikkei“ pranešė, kad vyriausybė nesieks uždaryti mokyklas. Y. Suga sakė, kad galiotų „ribotos ir tikslingos priemonės“, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad nepaprastoji padėtis gali būti paskelbta šeštadienį, tačiau kol kas ši informacija nepatvirtinta.

Japonijoje COVID-19 protrūkis santykinai mažas, palyginti su kitomis pasaulio šalimis. Nuo sausio, kai Japonijoje buvo nustatytas pirmas užsikrėtimo koronavirusu atvejis, šalyje nuo COVID-19 mirė kiek mažiau nei 3 500 žmonių.

Japonija, kitaip nei daugelis kitų valstybių, apsiėjo be griežto karantino ir teisinio mechanizmo, skirto priversti įmones užsidaryti, o gyventojus – likti namuose.

Y. Suga sakė, kad vyriausybė tikisi iki sausio pabaigos iš JAV kompanijų sulaukti duomenų apie vakcinas. Anot jo, masinė vakcinacija galėtų prasidėti vasario pabaigoje.

„Pirmiausia norime pradėti skiepyti medicinos darbuotojus, senjorus ir asmenis, dirbančius pagyvenusių žmonių globos įstaigose“, – sakė premjeras.

„Taip pat būsiu vienas pirmųjų pasiskiepijusiųjų“, – sakė Y. Suga, veikiausiai tikėdamasis savo pavyzdžiu paskatinti palyginti atsargiai į vakcinaciją žiūrinčius japonus skiepytis nuo pandeminio koronaviruso.

Naujas sergamumo šuolis fiksuojamas likus kiek daugiau nei pusmečiui iki Tokijo žiemos olimpinių žaidynių, kurias pernai pavasarį teko atidėti dėl pandemijos.

2020-ųjų olimpiada tapo pirmosiomis žaidynėmis istorijoje, atidėtomis ne karo metu.

Nepaisant organizatorių ir pareigūnų optimizmo, viešosios nuomonės apklausos rodo, kad dauguma japonų pasisako prieš olimpiados organizavimą šią vasarą ir mano, kad ji turėtų būti dar kartą atidėta arba apskritai atšaukta.