Adolat turi puikią išvaizdą, ramų balsą ir paslaptį, kurios ji labai gėdijasi. Nors moteris žino, kad tai nutiko ne dėl jos kaltės, vis dėlto ji niekaip negali atsikratyti šio slogaus jausmo. Adolat gyvena Uzbekistane – šalyje, kur gyvenimas sukasi aplink vaikus, o didelė šeima suvokiama kaip asmeninė sėkmė. Todėl Adolat jaučiasi nevykėle.

„Po to, kas man nutiko, kas aš esu?“, - klausia moteris, glostydama savo dukters galvą. Mergaitės gimimas pakeitė Adolat gyvenimą amžiams. „Visada svajojau turėti keturis vaikus – dvi dukras ir du sūnus – tačiau po antrosios dukters nebegaliu pastoti“, - sako moteris.

Dėl to sunerimusi moteris kreipėsi į medikus ir jai buvo paaiškinta, kad po gimdymo ji buvo sterilizuota. Dukra gimė atlikus Cezario pjūvį.

„Patyriau šoką. Verkiau ir klausiau: „Bet kodėl? Kaip jie tai galėjo padaryti?“. O gydytojas pasakė, kad tokia Uzbekistane tvarka“.

Nors sterilizacija oficialiai šioje šalyje nėra įteisinta, tačiau BBC surinkti įrodymai leidžia manyti, kad Uzbekistano valdžia jau dvejus metus vykdo programą, kurios metu visoje šalyje moterys sterilizuojamos be jų žinios.

Užsienio žurnalistai šioje Azijos valstybėje nėra laukiami, todėl vasario pabaigoje BBC žurnalistė Natalia Antelava buvo išsiųsta iš Uzbekistano. Ji pasakoja susitikusi su Adolat ir daugeliu kitų Uzbekistano moterų santykinai saugiame kaimyniniame Kazachstane. N. Antelava rinko telefonu ir elektroniniu paštu išsakytus moterų liudijimus, o visą surinktą medžiagą iš šalies išgabeno per kurjerius.
Nei viena kalbintų moterų nenorėjo nurodyti savo tikrųjų vardų, tačiau visos jos yra iš skirtingų Uzbekistano vietų. Jų papasakotos istorijos atitinka tai, ką kalba šalies medikai.

„Kasmet mums pateikiamas planas. Kiekvienam gydytojui nurodoma, kokiam skaičiui moterų skirti kontraceptikus ir kiek moterų turi būti sterilizuota“, - sako ginekologė iš Uzbekistano sostinės Taškento.

Kaip ir visi apklausti medikai, ši ginekologė su N. Antelava kalbėjo su anonimiškumo sąlyga. Pokalbis su užsienio žurnaliste gali baigtis kalėjimo bausme, mat šioje šalyje sulaikytojo kankinimas yra norma.

„Yra nustatytos kvotos. Manoji kvota – keturios moterys per mėnesį“, - neslepia kalbinta ginekologė.

Kiti kalbinti medikai teigė, kad didžiausias spaudimas daromas šalies kaimo vietovėse dirbantiems gydytojams. Čia iš kai kurių ginekologų tikimasi, kad jie per savaitę sterilizuos iki aštuonių moterų.

Šaltinis Uzbekistano Sveikatos ministerijoje pasakojo, kad sterilizavimo programa siekiama kontroliuoti didėjantį šalies gyventojų skaičių. Oficialiais duomenimis Uzbekistane gyvena 28 milijonai žmonių. Dalis demografų tai vertina skeptiškai ir pabrėžia, kad nuo paskutinio 1989 metais vykusio surašymo daugybė žmonių emigravo. Tada šalyje gyveno apie 20 milijonų žmonių.