Ši ceremonija įvyko Montevidėjo ligoninėje, kai porai pavyko apeiti biurokratines taisykles, leidžiančias įregistruoti santuoką tik maždaug po 10 dienų nuo pareiškimų pateikimo, nes buvo baiminamasi, kad vienas jos narys gali tuojau mirti.

„Tai buvo labai jaudinama“, – santuoką užregistravusi pareigūnė Luisa Salaberry sakė dienraščiui „El Observador“, pridūrusi, kad ceremonija buvo labai privati – joje be poros dalyvavo tik liudininkai ir artimieji. Pasak jos, pacientas buvo visiškai sąmoningas.

Anksčiau tą dieną 39 metų Rodrigo Borda ir 45 metų Sergio Miranda tapo pirmąja Urugvajuje gėjų pora, pateikusia prašymus juos sutuokti.

Partneriai plačiai šypsojosi, kalbėdamiesi su būriu žurnalistų, kai išėjo iš civilinės metrikacijos biuro Montevidėjuje, kur jie pateikė savo pareiškimus.

„Keista ir juokinga matyti tokį didelį palaikymą iš žiniasklaidos, (nors) žinojome, kad nebūsime ignoruojami, nes nusprendėme pasiviešinti, kad padėtume (gėjų bendruomenės) matomumui“, – R.Borda sakė žurnalistams.

„Švenčiame ir dalijamės (džiaugsmu), nes šis įstatymas nustato, jog mes visi turime teisių. Nėra pirmarūšių ir antrarūšių piliečių“, – pridūrė S.Miranda.

Vyrai sakė, kad jų vestuvės įvyks vėliau šį mėnesį.

Pirmųjų pareiškimų registracija vyko sklandžiai, sakė metrikacijos biuro direktorius Adolfo Orellano.

Pasak jo, dėl naujo įstatymo reikėjo atlikti tik vieną pakeitimą: registravimo formose pakeisti kreipinius „ponas“ ir „ponia“ į „partneris“ arba „sutuoktinis“.

Urugvajaus gėjų teisių aktyvistas Omaras Salsamendi, kuris susituokė Buenos Airėse praeitais metais, pirmadienio popietę atėjo į metrikacijos biurą pateikti pareiškimo, tačiau buvo maloniai nustebintas, kad pagal naująjį įstatymą yra pripažįstama jo pasikeitusi šeimyninė padėtis, įregistruota užsienyje.

„Iki vakar dienos mes nebuvome pripažinti“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Argentina gėjų santuokas įteisino 2010-aisiais ir tapo pirmąja tai padariusia Lotynų Amerikos šalimi.

Kai Urugvajus leido tuoktis tos pačios lyties asmenims, o tas žingsnis sulaukė didelio palaikymo visose partijose, Brazilija gegužę irgi pritarė homoseksualioms santuokoms.

Meksikos sostinėje jos yra įteisintos nuo 2009 metų, tačiau ši tvarka negalioja likusioje šalies dalyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)