„Tikrai tęsime [balandį] pradėtas derybas dėl 2015 m. Vienos branduolinio susitarimo sąlygų vykdymo“, – teigė Saeedas Khatibzadehas, nepatikslindamas, kada naujojo Irano prezidento Ebrahimo Raisi paskirta komanda tęs derybas.

Praėjusią savaitę E. Raisi pakartojo, kad Iranas palankiai vertins „tikslo siekiančias“ derybas kaip diplomatinį branduolinio ginčo sprendimo būdą. Tačiau, anot jo, šios derybos turėtų vykti be jokio spaudimo ir jose turėtų būti susitelkiama į susitarimo sąlygų vykdymą, ypač JAV sankcijų atšaukimą.

Balandį likusios Irano branduolinio susitarimo narės pradėjo derybas, kad Teheranas ir Vašingtonas vėl laikytųsi jo sąlygų, po to, kai Jungtinės Valstijos 2018 m. vienašališkai iš jo pasitraukė ir pakartotinai paskelbė Iranui griežtas ekonomines sankcijas. Iranas savo ruožtu ėmė pažeidinėti susitarimo sąlygas.

Derybos buvo sustabdytos po birželio viduryje Irane vykusių prezidento rinkimų ir dabar jas numatoma tęsti su naująja E. Raisi paskirta komanda. S. Khatibzadehas taip pat užsiminė apie planuojamą Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovo Rafaelio Grossi vizitą Teherane, tačiau pridūrė, kad tai dar nepatvirtinta.

„Pagarbiai ir profesionaliai bendradarbiaujame su TATENA ir tikimės, kad tai tęsis“, – teigė atstovas.

Tačiau jis įspėjo dėl pasekmių, jei kurios nors TATENA narės nuspręs pasinaudoti šia JT agentūra, kad įgyvendintų tam tikrus politinius tikslus, ir pažymėjo, jog Iranas dėl to gali imtis „atsakomųjų priemonių“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)