Beveik pusės šių aukų audra pareikalavo Šiaurės Karolinoje.

Prieš pat aušrą „Matthew“ neteko uragano kategorijos, bet krizė, kurią sukėlė daugiau kaip 30 cm kritulių, toli gražu nesibaigė.

„Šiaurės Karolinoje tekant saulei ir vėl giedrijantis dangui, mūsų valstija susiduria su dideliu nuniokojimu ir, deja, gyvybių netektimi“, - sakė gubernatorius Patas McCrory (Patas Makroris), aiškėjant šeštadienio potvynio padariniams.

Patvinus upėms ir upeliams, vieni žmonės spėjo pasitraukti iš savo namų, o kiti įstrigo, kai kurie – net už 160 km nuo vandenyno pakrantės.

P.McCrory sakė, kad policija ir gelbėtojai daugiau kaip 880 kartų gelbėjo iš vandens. Vien Fajetvilio rajone gelbėtojai ir policija nuo sparčiai kylančio potvynio išgelbėjo beveik 600 žmonių.

Pasak gubernatoriaus, Fajetvilio rajone keturi žmonės yra dingę, o visas nelaimės mastas dar neaiškus, nes naktį potvyniai tęsėsi ir paieškos komandos dar daugelio vietų nepasiekė.

„Galėtų būti šalutinių kelių, kur ... žmonės buvo nunešti. Meldžiuosi, kad taip nebūtų“, - sakė P.McCrory.

Dauguma aukų žuvo potvynių vandenims nunešus automobilius.

Prieš aušrą uraganas susilpnėjo iki liekaninės atogrąžų audros. 8 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku audros centras buvo maždaug 96 km į pietryčius Hateraso kyšulio Šiaurės Karolinoje ir judėjo į jūrą. Jo vėjai vis dar buvo uraganiniai, 120 km per valandą.

Meteorologai sakė, kad Šiaurės Karolinoje ir Virdžinijoje gali dar palyti, ir perspėjo dėl pavojingų potvynių visą naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

„Likite namie. Dauguma jūsų pamaldų buvo atšauktos. Nėra priežasties eiti į lauką. Pasiimkite laisvą dieną“, - sakė Fajetvilio meras Natas Robertsonas (Neitas Robertsonas).

Kaip rodo naujausis žiniasklaidos pranešimai, praėjusią savaitę Haityje „Matthew“ pareikalavo daugiau kaip tūkstančio žmonių gyvybių.

Šeštadienį uraganas kliudė du iš seniausių JAV pietinių valstijų miestų – Savaną Džordžijoje ir Čarlstoną Pietų Karolinoje, be to, atnešė smarkias liūtis ir stiprius vėjus į tokias vietas kaip Mertl Bičas Pietų Karolinoje ir Vilmingtonas Šiaurės Karolinoje.

Dabar uraganas turėtų nuslinkti į jūrą, susilpnėti ir pasukti atgal, Bahamų ir Floridos link, bet nesitikima, kad tada jis dar kels kokių nors didelių problemų.

Beveik visą savo kelią pakrante nuo Floridos „Matthew“ laikėsi pakankamai toli nuo kranto, tad bendruomenės nepajuto visos jo vėjų jėgos.

Audros centras - „akis“ - krantą galiausiai pasiekė šeštadienį, į šiaurę nuo Čarlstono, bet tik trumpam. Be to, tada „Matthew“ buvo silpnesnis ir vos atitiko uragano apibrėžimą, o jo vėjų greitis siekė tik 120 km per valandą.

Mirtiną savo potencialą „Matthew“ aiškiai pademonstravo Haityje, kur antradienį jo vėjų greitis buvo 192 km per valandą. Ir praėjus penkioms dienoms visas tragedijos mastas dar nėra aiškus, nes kai kurie nuniokoti rajonai dar nepasiekiami.

Artinantis „Matthew“ maždaug 2 mln. žmonių JAV pietryčiuose buvo nurodyta evakuotis iš savo namų. Jeigu uraganas būtų slinkęs 20-50 km labiau į šoną, tai būtų galėję reikšti daug didesnį nusiaubimą.

Žmonėms nepaprastai pasisekė“, - sakė Kolorado valstijos universiteto meteorologijos profesorius Philas Klotzbachas (Filas Klocbačas).

Nors „Matthew“ vėjų greitis reikšmingai sumažėjo iki to laiko, kai jis pasiekė Pietryčių pakrantę, ši audra vis tiek bus vienas galingiausių uraganų per visą istoriją, kalbant apie vėjo energiją ir audros gyvavimo trukmę, kuri taip pat buvo viena ilgiausių.

Didelis uraganas – su mažiausiai 176 km per val. vėjų greičiu – jis buvo kiek ilgiau nei septynias dienas.

Trys ketvirtadaliai milijono žmonių Šiaurės Karolinoje liko be elektros, nurodė gubernatorius. Apie panašų skaičių pranešama iš Pietų Karolinos. 250 tūkst. žmonių elektros neturėjo Džordžijoje, o maždaug 1 mln. - Floridoje.

Be septynių Šiaurės Karolinoje žuvusių žmonių, dar yra keturi žuvusieji Floridoje, trys – Džordžijoje ir vienas – Pietų Karolinoje. Kai kurie žmonės žuvo griūvant medžiams ar apsinuodiję smalkėmis, pasklidusiomis iš generatorių, įjungtų dingus elektrai.

Turto duomenų firma „CoreLogic“ prognozavo, kad apdraustų namų ir firmų turto nuostoliai sudarys 4-6 mlrd. dolerių (3,6-5,4 mlrd. eurų) – gerokai mažiau nei uragano „Katrina“ 40 mlrd. dolerių nuostoliai ir „superaudros“ „Sandy“ 20 mlrd. dolerių žala.