„Irene" tolsta nuo JAV

Uraganas „Irene" sekmadienį atslinko į Niujorką, užgriuvęs Manhatano dangoraižius smarkiais vėjais ir keldamas finansų rajonų užtvindymo pavojų.

Kaip praneša CNN, oficialiais duomenimis uraganas pareikalavo mažiausiai 15 žmonių gyvybių: po vieną Konektikute, Merilende ir Floridoje, 2 - Niu Džersyje, 6 - Šiaurės Karolinoje, 4 - Virdžinijoje.

Ir nors uraganas vėliau susilpnėjo iki atogrąžų audros, tačiau regiono valdžia perspėjo, kad ir audros poveikis gali būti griaunantis.

Tačiau, kaip praneša BBC, po truputį gyvenimas grįžta į normalias vėžes, nors vietovėse, kur siautė audra, vis dar pučia stiprus vėjas ir lyja lietus. „Irene" ėmė tolti nuo JAV krantų, o gyventojai lengviau atsikvėpė, ypač dėl to, kad baisiausios prognozės taip ir liko prognozėmis.

Niujorko miesto meras pranešė, kad pirmadienį pradės veikti biržos, o 370 tūkst. gyventojų, kurie buvo evakuoti, pirmadienį vakare galės grįžti į savo namus.

Tačiau oro transportas ir metro sistema vis dar lieka sustabdytos.

Pasak miesto mero Michaelio Bloombergo, metro sistema liks uždaryta, kol jos neleis naudoti saugos inspektoriai. Oro transportas tikriausiai liks sustabdytas iki pat pirmadienio vakaro.

„Bendrąja prasme esame geros formos dėl visų pasiruošimo priemonių, kurių buvo imtasi", - sakė meras.

Gatvėse plaukė vanduo

Niu Džersio gubernatorius Chris Christie pasakojo, kad visur siautė potvyniai ir patarė gyventojams likti namie.

Kaip CNN sakė Niu Džersio ekstremalių situacijų valdymo koordinatoriaus pavaduotojas, leitenantas Peteris Eakley, beveik visas miesto centras Milburnas buvo apsemtas.

„Tai beprotybė... Vanduo plaukia visur tarp pastatų", - pasakojo gyventojas Richas Graessle.

Niujorke iš savo krantų išsiliejo Hudsono upė ir užliejo žemutinį Manhataną. Apie potvynį pranešama ir Brukline.

Pirmasis per porą pastarųjų dešimtmečių „Didžiajam obuoliui" smogęs uraganas atslinko naktį, nutviekstas žaibų ir nešdamas smarkias liūtis, taip pat gauta pranešimų apie susidariusius tornadus. Vėjas nuolat stiprėjo: paryčiais jo greitis padidėjo iki 80 km/h, o vėliau pasiekė apie 130 km/h greitį, tačiau vakarop jau buvo pranešama apie maždaug 100 km/h vėjo greitį, o JAV Nacionalinis uraganų centras paskelbė, kad uraganas susilpnėjo iki atogrąžų audros.

Be elektros liko daugiau nei 4 mln. žmonių

Nurodoma, kad Niujorke ir kaimyninėje Vestčesterio apygardoje be elektros liko apie 80 tūkst. vartotojų.

Bendrovė „Consolidated Edison", aprūpinanti energija beveik 3 mln. Niujorko namų ir verslo įmonių arba daugiau nei 8 mln. gyventojų, perspėjo, jog dėl potvynių tikėtini didesni elektros tinklų gedimai žemutinėje Manhatano dalyje.

Inžinieriams teko išjungti 2 rytinės pakrantės atomines elektrines, siekiant užtikrinti saugumą.

Merilande nuo vieno pastato vėjo nuplėštas aliuminio skardos lakštas sekmadienio rytą rėžėsi į
Uragano „Irene" trajektorija
bendrovės CENG eksploatuojamos Kalvert Klifso atominės elektrinės reaktoriaus bloką. Dėl šio „neįprasto įvykio" reaktorius buvo išjungtas, tačiau CENG nurodė, kad pavojus jam negresia.

Dėl galimų smarkių vėjų bendrovė „Exelon Corp." šeštadienį taip pat išjungė savo eksploatuojamą Oister Kriko atominę elektrinę Naujajame Džersyje.

Ši jėgainė paprastai tiekia elektrą apie 600 tūkst. namų.

Dėl artėjančio uragano gamybą sumažino kelios Rytinės pakrantės naftos perdirbimo įmonės, o bendrovė „ConocoPhillips" uždarė Beivėjaus naftos perdirbimo įmonę Naujajame Džersyje.

„Irene" anksčiau sutrikdė elektros tiekimą Virdžinijoje ir Šiaurės Karolinoje, taip pat privertė sumažinti elektros gamybą Bransviko atominėje jėgainėje prie Šiaurės Karolinos miesto Soutporto.

Niujorke žmonėms nurodyta palikti pavojingus rajonus

Niujorko gatvės buvo ištuštėjusios po to, kai 370 tūkst. žmonių buvo nurodyta palikti rajonus, kuriems gresia potvyniai, įskaitant Volstritą ir Konio salą. Taip pat buvo uždaryta viešojo transporto sistema.

Šeštadienį nebekursavo metropoliteno traukiniai, autobusai ir garsieji Staten Ailando keltai, taip pat neveikė visi aplinkiniai oro uostai, todėl susisiekimas didžiausiame JAV mieste buvo paralyžiuotas.

Niujorko meras M. Bloombergas per spaudos konferenciją pareiškė, jog nuo audros pabėgti nebeįmanoma.

„Jeigu iki šiol nepasitraukėte, mes jums siūlome likti kur esate, - sakė jis. - Gamta stipresnė už mus visus."

„Irene" pasiekė JAV krantus šeštadienį apie 8 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku ties Apžvalgos kyšuliu Šiaurės Karolinoje, netoli priekrantės salų virtinės, ir greitai pareikalavo žmonių gyvybių.

Šeštadienį Šiaurės Karolinoje, Virdžinijoje ir Floridoje žuvo mažiausiai 9 žmonės: per automobilių avarijas, nuo širdies smūgio arba prispausti virstančių medžių. Jauniausia auka tapo vienas 11-metis, žuvęs kai medis užvirto ant jo daugiabučio Virdžinijos mieste Niuport Niuse.

Slinkdamas palei pakrantę „Irene" paliko be elektros per milijoną žmonių, privertė atšaukti daugiau nei 8 tūkst. skrydžių ir evakuoti beveik 2 mln. žmonių - pusę jų Niu Džersyje.

Sekmadienio rytą uragano centras buvo į pietryčius nuo Merilando kurorto Ošen Sičio.

Niujorko pareigūnai sakė, jog didžiausią potvynių pavojų kelia ne smarkios liūtys, o vėjo iš Atlanto vandenynu genama banga, kur sekmadienio rytą taip pat sutaps su aukštu vandenyno potvyniu.

Potvyniai užliejo rytinį Manhataną, paplūdimių kurortus Brukline, Kvinse ir kaimyniniame Long Ailende. Savininkai skubėjo traukti į krantą savo laivus, o Niujorko ir Naujojo Džersio pareigūnai ragino gyventojus neiti į paplūdimius.

Buvo sutrikdytas ir tarptautinis susisiekimas, kai trims didiesiems oro uostams - Johno F.Kennedy tarptautiniam, LaGuardia ir Niuarko - buvo nurodyta sustabdyti visus skrydžius nuo šeštadienio 22 val. vietos (sekmadienio 5 val. Lietuvos) laiku.

Lėktuvų išskridimus ir nusileidimus fiksuojantis tinklalapis flightaware.com nurodė, kad savaitgalį bus atšaukta apie 8 337 skrydžius - daugiausiai šalies viduje. Taip pat buvo perspėjama, jog atšauktų skrydžių gali padaugėti.

B.Obama nutraukė atostogas

JAV prezidentas Barackas Obama, nutraukęs savo vasaros atostogas, aplankė Federalinės krizių valdymo agentūros operacijų centrą Vašingtone. Ten jis sakė, kad Rytinės pakrantės gyventojų laukia „ilgos 72 valandos".

B.Obama taip pat pirmininkavo Nacionalinio atsako koordinavimo centro, vadovaujančio teikiant pagalbą nuo uraganų nukentėjusiems regionams federaliniu ir valstijų lygmeniu, posėdžiui.

„Atlaikyti šį reikalą bus nelengvas darbas", - prezidentas sakė per vaizdo konferenciją su aukšto rango federaliniais pareigūnais ir vietos valdžios agentūromis.

Prognozuotame uragano kelyje tarp Vašingtono ir Bostono gyvena apie 65 mln. žmonių. Dar prie atslenkant uraganui ekspertai svarstė, kad uraganas šiame regione gali padaryti žalos už maždaug 12 mlrd. dolerių.

„Ši audra bus labai rimta, kad ir kokiu keliu ji slinktų, kad ir kaip susilpnėtų. Ši audra kelia pavojų žmonių gyvybėms", - pabrėžė M.Bloombergas.

„Irene" pažadino skausmingus prisiminimus apie uraganą „Katrina", kuris 2005 metais nusiaubė Meksikos įlankos pakrantes, paliko be pastogės tūkstančius Naujojo Orleano gyventojų ir užklupo prastai pasiruošusią vietos ir federalinę JAV vyriausybę.

JAV šiaurės rytų regione uraganai pasiekia retai. Paskutiniu dideliu uraganu, atslinkusiu į Niujorką, tapo 1985 metais siautėjęs „Gloria".