Anot žurnalisto, visi daugiau ar mažiau protestuotojams prijaučiantys Kijevo gyventojai jau padarė, ką galėjo, todėl dabar svarbiausią vaidmenį gali atlikti Ukrainos regionai, rašo ru.DELFI.lt.

D. Krapivenka spėja, jog „Berkut“ aukos nesustabdys, o, kalbant apie Maidano aktyvistus, tikrai ne visi pasirengę į valdžiai lojalius kovotojus mėtyti akmenis ir Molotovo kokteilius. Kaip teigia žurnalistas, Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius palieka viltį deryboms, tačiau iškėlė svarbią sąlygą – opozicija privalo visus Maidano aktyvistus pripažinti radikalais ir ekstremistais, su kuo opozicija greičiausiai jokiais būdais nesutiks.

Interviu vyko likus valandai iki pranešimo apie Ukrainoje prasidėsiančią antiteroristinę operaciją.

- Kokios nuotaikos Kijeve, Maidane?

- Kovoja ir neketina trauktis iki pat galo. Liaudis renkasi, nors dabar į Kijevą atvykti gana sudėtinga. Visur viskas uždaryta, tačiau žmonės randa būdų, kaip pasiekti sostinę, atvažiuoja miškais, aplinkkeliais. Manau, jog visi daugiau ar mažiau prijaučiantys Kijevo žmonės įsitraukė. Dabar Maidano atsargos ir viltis, savaime suprantama, regionai. Maidanas virto frontu, žmonės iš paskutinių jėgų stengiasi gintis, bet, būkime sąžiningi, deginti padangas, mėtyti akmenis ir Molotovo kokteilius pasirengę tikrai ne visi. Tikrai ne visi, šiuo metu stovintys Maidane – kovoti norintys ir galintys būriai, pasirengę priešintis. Ten gana daug moterų, pagyvenusių
žmonių. Išsipildžius jėgos panaudojimo scenarijui, jeigu pajudės „Berkut“, šie žmonės pirmieji tapos aukomis, nes jie nepasiruošę, neapmokyti. Tai žmonės, kurie atėjo, stovėjo Maidane, dalyvavo taikiame proteste, kuris nuo vakar jau toks nebėra. Tai nebe taikus protestas, o tikras karas.

- Vidus pajėgų kariai, „Berkut“ pasiruošę naujoms aukoms?

- Manau, jog taip. Kai per dieną pražudoma 30 žmonių, sunku patikėti, jog tai tebuvo noras įbauginti. Manau, jog jie jau ėjo va bank, nemanau, kad ketina sustoti. Dabar ir pačios pajėgos nemenkai nukentėjusios, galbūt dėl to ir nesiryžta šturmui. Tiesą sakant, Maidano reikalai taip pat negerėja, nes gynybai reikalingi ištekliai senka. Situacija sudėtinga, ir, nuoširdžiai kalbant, teoriškai „Berkut“ šiuo metu turi jėgų išvaikyti Maidaną, išvaikyti žiauriai, panaudojant šaunamuosius ginklus ir pareikalaujant dar daugiau aukų.

- Ar valdžia ir Viktoras Janukovyčius turi kokių nors šansų susitaikyti su mitinguotojais ir stabilizuoti padėtį?

- Savo kalboje V. Janukovyčius paliko galimybę deryboms, sakydamas, kad dar ne vėlu susitarti. Tačiau jo sąlygos tokios, kad opozicionieriai visus, pasilikusius Maidane, turi pripažinti radikalais ir ekstremistais. Skaitant tarp eilučių, tik tokiu atveju galima sėsti prie derybų stalo, formuoti vyriausybę ir laukti 2015 metų rinkimų. Manau, kad opozicija tam nesirįš.

- Kokie dabar yra Maidano dalyvių santykiai su opozicionieriais, kaip juos būtų galima charakterizuoti?

- Vakar buvau Maidane maždaug nuo 21 val. Iki vidurnakčio nuo scenos kalbėjo politikai, o po 24 val. ant scenos nebemačiau nė vieno didžiosios politikos atstovo. Buvo dvasininkų, visuomenės veikėjų ir tiesiog atsitiktinių žmonių. Žinoma, deputatai važinėjo po ligonines, stengėsi kažkaip padėti žmonėms, tačiau tai, veikiausiai, buvo eiliniai deputatai. Taigi vakar jautėsi šioks toks atšalimas.

Opozicija visuomet stengėsi atsiriboti nuo smurtinių protestų. Jie, žinoma, gynė suimtuosius, kėlė reikalavimus juos išlaisvinti, tačiau kai prasideda susirėmimai, opozicija nuo scenos neragina eiti pirmyn, nes šiuo atveju svarbus Vakarų, kurie stebi smurto prasiveržimą iš abiejų pusių, faktorius.

- Koks dabar protestuotojų požiūris į santykius su ES ir Vakarais apskritai?

- Juos galima charakterizuoti Viktorijos Nuland žodžiais, skirtais ES. Iš esmės nuomonė tokia, kad Europa mums jau nepadės, nes jei ji būtų norėjusi, ji jau būtų įvedusi sankcijas ir kažką dariusi. Aps kritai apie europiečius sklando anekdotai ir nuomonė apie juos ironiška.

- Ar tampa aiškiau, kas vis dėlto šaudė?

- Tampa aiškiau, kai šalyje egzistuoja prokuratūra, teisėsaugos organai ir pan. Manau, negalime kalbėti, kad Ukrainoje dabar egzistuoja organai, galintys kažką išsiaiškinti. Yra šaunamųjų ginklų ir jais ginkluotų žmonių galima sutikti ir iš protestuojančios barikadų pusės. Tačiau sklando informacijos ir apie tai, kad per kruvinus nakties susirėmimus automatais buvo ginkluoti ir „tituškos“. Vidaus reikalų ministerija mano, kad visi lavonai yra išskirtinai ekstremistų rankų darbas, nors yra žmonių, tvirtinančių, kad matė vidaus pajėgų kovotojus, ginkluotus „Kalašnikov“ automatais.

- Jūsų duomenimis, armijai paskelbta karinė parengtis?

Kiek man žinoma, armijai karinė parengtis yra paskelbta dar nuo gruodžio mėnesio, tačiau remiantis oficialia ir neoficialia informacija, kurią turiu, jų užduotis – neleisti, kad sukilėliai užimtų ginklų saugyklas. Jie sustiprino sandėlių apsaugą, tačiau į vidaus konfliktus iš principo nesivelia. Mano nuomone, valdžia pabijos panaudoti armiją, nes ten tvyro toli gražu ne tokios nuotaikos.

- Kokį vaidmenį gali atlikti regionai? Kiek žinoma, ten taip pat vyksta rimti įvykiai, užimamos valdžios įstaigos...

- Regionai gali atlikti lemiamą vaidmenį, nes Kijeve, kalbant sąlygiškai, vietos valdžią galima pakeisti centrine, o regionuose jie apskritai praranda bet kokią valdžią, netgi jėgos vertikalę – žmonės šturmu užima prokuratūrą, milicijos, saugumo tarnybos padalinius. Atkūrus chronologiją, pamatysime, kad tuo metu, kai prasidėjo regioninės valdžios administracijos užėmimai, valdžia perėjo prie derybų ir nuolaidų. Kijeve jie jau susitaikė, kad Maidano valdžia nekontroliuoja, tačiau kai jie nekontroliuoja padėties šalies regionuose, tai, mano nuomone, yra labai rimti signalai. Tokie aktai turi priversti valdžią derėtis, nes dabar jiems nepakaks jėgos priemonių, kad numalšintų sukilimą Kijeve ir užgesintų ugnies proveržius regionuose.

Kaip matome, valdžios institucijų pastatai regionuose užimami palyginus lengvai dėl dviejų priežasčių – silpnos apsaugos ir milicininkų lojalumo sukilėliams. Iki šiol jie švelniai sabotavo, ieškojo priežasčių nevažiuoti į Kijevą. Dabar jie, viena vertus, nepakankamai ryžtingai priešinasi, kita vertus, jie neturi pakankamai jėgų priešintis.