Netikėtas plačiai gerbiamo politiko pasitraukimas buvo pirmasis aukšto rango pareigūno atsistatydinimas nuo to laiko, kai V. Zelenskis perėmė valstybės prezidento pareigas. Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius O. Danyliukas priežasčių, kodėl traukiasi iš posto, neatskleidė.

Tačiau analitikai teigia, kad O. Danyliuką galėjo paskatinti V. Zelenskio dvejojimas ir delsimas nutraukti ryšius su galingu oligarchu ir užimti aiškią poziciją dėl didžiausio šalies banko likimo.

„Patvirtinu informaciją apie savo atsistatydinimą“, – feisbuko paskyroje rašė O. Danyliukas. Jis taip pat sakė, kad poste pasiliks iki tol, kol jo sprendimui pritars Ukrainos prezidentas. V. Zelenskio kabinetas taip pat patvirtino, kad gegužę pareigas pradėjęs eiti O. Danyliukas atsistatydinimo raštą įteikė dar prieš prezidentui šią savaitę lankantis JAV. „Prezidentas šį klausimą apsvarstys, kai grįš į Kijevą“, – rašoma pareiškime.

V. Zelenskis šią savaitę įsitraukė į skandalą dėl pokalbio telefonu su D. Trumpu – jo metu JAV prezidentas galimai mėgino spausti Ukrainos prezidentą, kad šis buvusiam JAV viceprezidentui Joe'ui Bidenui pareikštų kaltinimus korupcija.

V. Zelenskio pirmtako Petro Porošenkos prezidentavimo metu O. Danyliukas užėmė finansų ministro pareigas ir 2016 metais suvaidino lemtingą vaidmenį didžiausio šalies kreditoriaus „PrivatBank“ nacionalizavimo procese. Prieš tai bankas priklausė oligarchui Igoriui Kolomoiskiui, kuriam buvo pareikšti kaltinimai dėl 5,5 milijardo dolerių sumos iš „PrivatBank“ plovimo. Šiemet į Ukrainą iš užsienio sugrįžęs I. Kolomoiskis turi ryšių su V. Zelenskiu.

Oligarchui priklausantis kanalas transliavo V. Zelenskio TV laidą, prezidentas taip pat įdarbino keletą prieš tai I. Kolomoiskiui dirbusių žmonių. Anksčiau šį mėnesį prezidentas susitiko su oligarchu, kuris esą norėtų, kad „PrivatBank“ nacionalizacija būtų paskelbta negaliojančia. Magnatas neigė, kad pašnekovai aptarė banko klausimą, tačiau pareiškė matantis „atsiveriantį neblogą galimybių langą“ susitarti.

Dvi pastarąsias savaites vyko Tarptautinio valiutos fondo (TVF) derybos dėl paramos Ukrainos ekonomikai programos, tačiau jokio galutinio sprendimo nebuvo prieita.