Šalį krečia didelė ekonominė krizė, be to, tęsiasi konfliktas su prorusiškais separatistais šalies Rytuose.

Ukrainiečiai renka regionų ir vietų parlamentus, taip pat visus merus. Sostinėje Kijeve perrinkimo tikisi buvęs bokso pasaulio čempionas Vitalijus Klyčko. Balsavimą stebi maždaug 1 500 tarptautinių stebėtojų.

Rinkimai nevyksta Rusijos aneksuotame Krymo pusiasalyje bei separatistų teritorijose.

Balsavimo teisę šalyje turi 30 mln. rinkėjų. Mandatų siekia 142 partijos ir daugiau kaip 210 tūkst. kandidatų.

Balsavimas Mariupolyje atšauktas

Ukrainoje sekmadienį vykstant vietos valdžios rinkimams, Mariupolio uostamiestyje darbo nepradėjo nė viena rinkimų apylinkė.

Mariupolis yra strategiškai svarbus vyriausybės bastionas separatistų kontroliuojamuose šalies rytuose.

„Mariupolis, 8 val. ryto: nė viena apylinkių komisija nepradėjo darbo – rinkimai gautinai sužlugdyti!“, – savo Feisbuko paskyroje sekmadienį rytą parašė Porošenkos bloko deputatas Jehoras Firsovas.

„To negalime taip palikti! Už šitą farsą turi būti konkreti baudžiamoji kaltų asmenų atsakomybė! Pažymiu, ne politinė, o konkretus teismas ir konkreti bausmė!“ – pridūrė jis.

Kaip jau buvo pranešta, Mariupolio rinkimų komisija atsisakė priimti rinkimų biuletenius, atspausdintus laikraščio „Priazovskij rabočij“ spaustuvėje. Toks sprendimas buvo priimtas dėl rastų suplėšytų biuletenių, taip pat – dėl juose esančių klaidų.

Porošenkos blokas pasiūlė nukelti rinkimų Mariupolyje datą.

„Mūsų politinės jėgos frakcija inicijuoja įstatymų pataisas, kurios sudarys sąlygas surengti balsavimą Mariupolyje tuo pačiu metu kaip ir antrą miestų vadovų rinkimų ratą lapkričio 15 dieną arba kitais trumpais terminais“, – sakoma partijos pareiškime jos oficialioje interneto svetainėje.

„Rinkimų apylinkės Mariupolyje nebuvo atidarytos, nes rinkimų biuleteniai nebuvo parengti ... Balsavimas turi būti atidėtas, nes kai kurie rinkimų biuleteniai kėlė rimtų problemų“, – savo ruožtu nurodė viena vietos rinkimų komisijos narė.

AFP žurnalistas patvirtino, kad Mariupolio centre sekmadienio rytą rinkimų apylinkių durys buvo uždarytos.