Dėl apribojimų, kurie galios mažiausiai iki gegužės 22 d., tėvai mato savo kūdikius tik per vaizdo skambučius ar sulaukia jų nuotraukų, skelbia „The Independent“.

Kijevo priemiestyje esančiame viešbutyje „Venice“ 51 kūdikis laukia savo tėvų. Klinikai „BioTexCom“ priklausančiame viešbutyje įprastai apsistoja poros, atvykusios pasiimti surogatinių motinų jiems pagimdytų kūdikių.

„BioTexCom“ publikavo vaizdo reportažą, kuriame matyti eilėmis sustatytos kūdikių lovelės.

Rafa Airesas iš Ispanijos – vienas iš 16 tėvų, kuriems pavyko patekti į Ukrainą. R. Airesas atvyko į šalį iki karantino pas dukterį Martą. Jo žmona dėl darbo negalėjo atvykti.

Vyriškis tebėra Kijeve, nes vis dar tvarkomi dokumentai, be to, praktiškai visi skrydžiai atšaukti.
„Kasdien po valandą ar pusantros skambinamės vaizdo skambučiu su žmona, kad ji galėtų pamatyti kūdikį. Labai sunku, – teigė R. Airesas. – Seselės ir medikų personalas viešbutyje nuostabūs. Jie palengvina man gyvenimą.“

Ukrainos valdžia teigia, kad tėvams bus leista atvykti į šalį tik sulaukus prašymo iš jų šalies ambasados.

Ukrainos parlamento žmogaus teisių ombudsmenė Liudmila Denisova sakė, kad situacija gali pasunkėti, jei sienos dar ilgai bus uždarytos.

„Keliuose vaisingumo medicinos centruose apie 100 vaikų laukia savo tėvų. Jei karantiną pratęs, tokių vaikų bus nebe šimtai, o tūkstančiai“, – sakė ji.

L. Denisova pridūrė – filmuota medžiaga iš Kijevo viešbučio rodo, kad Ukrainoje yra sisteminga, didelio masto surogatinės motinystės industrija. Ji pasiūlė peržiūrėti įstatymus ir galbūt juos pakeisti, kad surogatinių motinų paslaugomis galėtų naudotis tik ukrainiečiai.

Ukrainoje veikia apie 50 klinikų, jos teikia paslaugas tėvams iš JK, JAV, Kinijos ir iš kitų šalių.

„BioTexCom“ klinikoje surogatinei motinai už jos suteiktą paslaugą sumokama 15 000–17 000 dolerių.