Kaip remiantis Ukrainos saugumo tarnybos spaudos centru pranešė unian.ua, sulaikytoji moteris, Marija Koleda, gimusi 1991 m., į Chersoną atvyko balandžio 4 d. Jos žodžiais, tai jau devintasis jos apsilankymas Ukrainoje. Balandžio 5–6 d. moteris susitiko su prorusiškų judėjimų Chersone lyderiais ir aktyvistais, taip pat aplankė atskirus srities rajonų centrus, kad galėtų vietoje sukoordinuoti padėtį.

Balandžio 7 d. ji dalyvavo susidūrimuose prie Nikolajevo srities administracijos pastato, kurių metu naudojo šaunamąjį ginklą. Moteris prisipažino, jog sužeidė tris žmones. Po šių įvykių ji slapstydamasi grįžo į Chersono sritį.

Pareigūnai nustatė, kad balandžio 8 d. M. Koleda pranešė savo kuratoriui Rusijoje apie tai, jog aktyvistai turi neribotą kiekį savadarbių sprogstamųjų užtaisų bei apie tai, jog susitarta apie šaunamųjų ginklų pristatymą. Ji taip pat pranešė, kad parengtos dvi diversinės grupės(7 žmonės iš Chersono ir 6 žmonės iš Novaja Kachovka), kurios bus išsiųstos į Donecką dalyvauti masiniuose neramumuose.

M. Koleda gavo nurodymus išsiaiškinti, kiek ginkluoti Ukrainos valstybinės pasienio tarnybos pareigūnai Krymo autonominės respublikos pasienyje su Ukrainos žemynine dalimi. Taip pat jai liepta išsiaiškinti, ar įmanoma iš Krymo į Ukrainą legaliai ar apeinant kontrolės punktus patekti asmenims, kuriems Ukrainos saugumo tarnyba uždraudė įvažiuoti į Ukrainą.

Sulaikymo metu iš M. Koledos konfiskuotas trauminis ginklas, pritaikytas šaudymui koviniais šoviniais, ir metodinės rekomendacijos kaip ruošti diversines grupes. Šiuo metu vykdomi atitinkami operatyviniai tiriamieji veiksmai.