Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) anksti sekmadienį pareikalavo, kad sukarintos organizacijos „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“), atlikusios svarbų vaidmenį per praeitais metais įvykusį Maidano sukilimą, nuvertusį prorusišką prezidentą, kovotojai nusiginkluotų ir pasiduotų siekiant „išvengti (naujo) kraujo praliejimo“.

„Jiems liko mažai laiko“ sudėti ginklus, kol saugumo pajėgos imsis veiksmų, sakė SBU vadovo pavaduotojas Vitalijus Malikovas.

„Pravyj sektor“ atstovas Artiomas Skoropadskis sakė, kad kovotojai negavo judėjimo lyderio Dmytro Jarošo įsakymo sudėti ginklus.

Kitas atstovas – Oleksijus Bykas – nurodė, kad kovotojai užtvėrė kelius, siekdami neleisti policijos pastiprinimams pasiekti Mukačevę.

Ukrainos pareigūnai šeštadienį surengė „specialiąją operaciją“, kad nuginkluotų šią grupuotę, bet kovotojai atsitraukė į miškus netoli Lavkų kaimo, esančio už kelių dešimčių kilometrų nuo sienos su Vengrija ir Slovakija.

Sekmadienį virš tos vietovės skraidė sraigtasparnis, o kelias į Lavkus buvo blokuojami dviejų sunkvežimių, apsuptų ginkluotų policininkų, pranešė ten esantis naujienų agentūros AFP fotografas.

Vienas saugumo šaltinis sakė AFP, kad susišaudymas įvyko šeštadienį per ultranacionalistų susitikimą su vietos „nusikaltėliais“, per kurį buvo mėginama „pasidalyti įtakos zonomis“ mieste, kuris yra svarbus cigarečių kontrabandos centras.

„Pravyj sektor“ pareiškė, kad jį užpuolė „banditai“, susiję su vienu įstatymų leidėju, kurį jie įvardijo kaip „narkotikų kontrabandininką“, taip pat apkaltino policiją imant kyšius iš vieno prorusiškų pažiūrų politiko.

Rusijos valstybinė žiniasklaida ir prorusiški Rytų Ukrainos gyventojai „Pravyj sektor“ laiko „fašistiniu“ judėjimu.

Du „Pravyj sektor“ kandidatai, kurie save vadina nacionalistais, pernai spalį buvo išrinkti į parlamentą.