Šis teismo sprendimas susijęs su Natalijos Sedleckos liudytojos statusu Ukrainos Nacionalinio antikorupcijos biuro (NABU) vadovo Artiomo Sytnyko byloje. Pareigūnas kaltinamas praėjusiais metais žurnalistams nutekinęs valstybės paslapčių.

N. Sedlecka taip pat yra laidos „Schemos“ (Schemy) – bendro RFE/RL ir Ukrainos Pirmojo nacionalinio kanalo projekto – vedėja ir redaktorė. Tarp jos vykdytų žurnalistinių tyrimų herojų buvo ir šalies prezidentas bei generalinis prokuroras.

Rugpjūčio 27-ąją teismas suteikė tyrėjams iš Generalinės prokuratūros prieigą prie žurnalistės telefono duomenų, sakoma RFE/RL pranešime.

Tarp tų duomenų yra N. Sedleckos beveik pusantrų metų laikotarpio telefono skambučių ir trumpųjų žinučių sąrašai ir informacija apie jos buvimo vietas.

Jungtinių Valstijų vyriausybės finansuojamo RFE/RL atstovė Joanna Levison sakė, kad šis teismo sprendimas „nesuderinamas su Ukrainos įsipareigojimais puoselėti ir saugoti laisvą spaudą“

„Jis (sprendimas) kuria žurnalistams neigiamą atmosferą, ir turėtų būti anuliuotas“, – pabrėžė ji.

„Tai, kad nusitaikyta į gerokai ilgiau nei metus kauptus duomenis, priklausančius garsiai Ukrainos tiriamosios žurnalistikos reporterei, kelia itin rimtų klausimų apie tikruosius ketinimus tų, kurie siekia (gauti prieigą) prie šios informacijos“, – pridūrė J. Levison.

„Schemose“ taip pat dirbantis Mychaila Tkačas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ sakė, kad minimu teismo sprendimu mėginama daryti jo kolegei psichologinį spaudimą.

Tuo tarpu Generalinės prokuratūros atstovas Andrijus Lysenka feisbuke sakė, kad tyrėjai negalės susipažinti su žurnalistės pokalbių turiniu.

Nebus „jokio kišimosi į jos profesinę veiklą ar asmeninį gyvenimą“, tvirtino jis.

Ukraina šiuo metu yra 101-oje vietoje iš 180 pagal žiniasklaidos laisvės indeksą, sudarytą spaudos ir informacijos laisvę ginančios nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF).