„Rusų karo lėktuvas praėjusią naktį kirto ir pažeidė Ukrainos oro erdvę septynis kartus. Vienintelė priežastis – provokuoti Ukrainą pradėti karą“, – sakė jis žurnalistams po susitikimo su popiežiumi Pranciškumi ir Italijos ministru pirmininku Matteo Renzi.

Ukrainos premjeras nurodė, kad prorusiški sukilėliai sulaikė 13 tarptautinių ESBO stebėtojų ir vadina nuos „NATO šnipais“ – tai yra „dar vienas įrodymas, jog tie vadinamieji taikūs protestuotojai su rusiškomis idėjomis yra teroristai“.

A.Jaceniukas kuris sutrumpino savo vizitą Romoje ir nedalyvaus sekmadienį įvyksiančioje Jono Pauliaus II ir Jono XXIII kanonizavimo ceremonijoje, pareiškė, kad „Rusijos agresija siekiama pažeisti stabilumą pasaulyje“.

„Mes raginame Rusiją išvesti savo saugumo pajėgas. Mes raginame Rusiją, palikite mus ramybėje“, – sakė jis, kai baiminamasi, jog Rusija gali įsiveržti į Ukrainą.

Kad Rusijos lėktuvai penktadienį pažeidė Ukrainos oro erdvę nurodė Pentagonas, tačiau Ukrainos gynybos ministras Michailas Kovalis šeštadienį sakė, kad per Rusijos karines pratybas nei sausumos siena, nei oro erdvė nebuvo pažeista.

„Vidurdienį palei mūsų valstybinę sieną skraidė keturi transporto lėktuvai Il-76, bet sienos linijos nekirto“, – sakė jis žurnalistams Kijeve, pažymėdamas, kad jie priartėdavo prie sienos per 2-3 kilometrus.

M.Kovalis nurodė, kad balandžio 24 ir 25 dienomis buvo stebimas didžiausias rusų kariškių aktyvumas. Anot jo, matyt, taip siekta atgrasinti Ukrainos vadovybę nuo antiteroristinių operacijų Ukrainos rytuose.

ESBO atstovai Slovjanske laikomi rūsyje, nesuteikiama medicinos pagalba

Slovjanske sulaikyti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) inspektorių grupės nariai yra laikomi sunkiomis sąlygomis, šeštadienį pranešė Ukrainos saugumo tarnybos (UST) spaudos centras.

Kaip teigiama pranešime, ESBO atstovai laikomi „nežmoniškomis sąlygomis“ juos pagrobusių asmenų štabo rūsyje. Be to, tarp sulaikytų ESBO narių yra žmogus, kuriam skubiai reikalinga medicininė pagalba.

„Antiteroristinės operacijos vietos štabe“ žmonės pasirengę tokią pagalbą suteikti, tačiau jiems tai neleidžiama, nurodo UST spaudos centras.

„Ukraina pabrėžia kraštutinę būtinybę to, kad Rusijos Federacija oficialiai atsiribotų nuo teroristinių veiksmų Slovjanske ir juos pasmerktų, (ir) kaip viena iš ESBO narių paremtų nedelsiamą ir besąlygišką įkaitų paleidimą, medicininės ir kitokios pagalbos jiems suteikimą“, – sakoma pranešime.

Anksčiau šeštadienį pareigūnai Rusijos užsienio reikalų ministerijoje sakė, kad „Rusija pagal esamas galimybes imasi veiksmų, kad būtų išspręsta situacija, susidariusi ryšium su netoli Slovjansko buvusių karinių inspektorių iš virtinės valstybių sulaikymu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1851)