Balti vilkikai kirto sieną vidurnaktį Maskvos laiku ir šiuo metu yra apie 40 km nuo Luhansko, praneša naujienų agentūra „Itar-Tass“. Antroji „humanitarinės pagalbos“ konvojaus dalis į pietryčių Ukrainą išvyks jau netrukus. Skelbiama, jog šio konvojaus nelydi nė vienas Tarptautinio Raudonojo kryžiaus komiteto pareigūnas, nors pirmajai kolonai dar rugpjūtį vykstant į Ukrainą, šių pareigūnų dalyvavo reikalauta. 

Anksčiau Rusijos pareigūnai nurodė, jog antroji Rusijos „humanitariėns pagalbos“ vilkikų kolona gabens apie 2 tūkst. tonų produktų ir įrangos: maisto, vandens valymo įrangos, elektros generatorių ir kt. Rusijos teigimu, ši siunta „sumažins humanitarinės katastrofos Ukrainoje pasekmes“. 

DELFI primena, jog rugpjūtį Maskva pasiuntė beveik 300 sunkvežimių, kurie, jos teigimu, veža humanitarinę pagalbą Rytų Ukrainai. Vakarai ir Kijevas tąkart baiminosi, kad ši kolona gali būti „Trojos arklys“ su ginklais ir net galbūt kariais.

Vėliau, sunkvežimiams kirtus Ukrainos sieną, paaiškėjo, jog vilkikai yra pustuščiai, o jais, Kijevo teigimu, gabenti vos du produktai – druska ir vanduo. Trečiadienį Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrejus Lysenka pareiškė, jog baltais vadinamos „humanitarinės kolonos“ sunkvežimiais į Rusiją buvo išvežti Ukrainoje žuvę rusų kariai

Rusijos žiniasklaida tuo metu skelbė, jog rugpjūtį į Ukrainą pasiųsta kolona gabeno daugiau kaip 1,8 tūkst. t krovinių, tarp kurių buvo medicininės įrangos, kūdikių maisto, miegmaišių ir elektros generatorių, pranešė Rusijos žiniasklaida.

Rusija į Luhanską humanitarinį krovinį įvežė ukrainiečiams netikrinus

Ukrainos pareigūnams nebuvo suteikta galimybė patikrinti Rusijos humanitarinę vilkstinę, pareiškė Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) atstovas Andrijus Lysenka.

„Šią naktį, pažeidžiant nustatytą pasienio ir muitinės tvarką, nedalyvaujant Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) atstovams, per sienos perėją Doneckas (Rusija)-Izvarynė (Ukraina) Rusija organizavo neteisėtą vadinamojo humanitarinio krovinio pervežimą. Ukrainos pasieniečiams ir muitininkams neleista tikrinti ir įforminti krovinį bei transporto priemones“, – sakė per spaudos konferenciją šeštadienį A.Lysenka.

Pasiekė Luhanską

Pirmieji Rusijos sunkvežimiai, gabenantys humanitarinės pagalbos Ukrainos rytams krovinius, šeštadienį atvyko į Luhansko teritoriją, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ reporteris.

Sunkvežimiai jau iškraunami vienoje produktų bazių šiame rytų Ukrainos mieste, į kurį atvažiavo 33 transporto mašinos.

Humanitarinės vilkstinės palydos atstovas sakė, kad „humanitarinių krovinių atvežta 2 tūkst. tonų; tai visi produktai, reikalingi miesto ir srities gyventojams išgyventi: vanduo,grikiai,cukrus, medikamentai ir dar daug kas“.

Pasak atstovo, šiai kelionei buvo pasirengta prieš kelias savaites. „Sunkvežimiai nevažiavo todėl, kad nebuvo leidimo iš Ukrainos pusės“.

Rusija: sieną kirto jau daugiau nei 100 sunkvežimių

Šeštadienį daugiau nei šimtas sunkvežimių, gabenančių Rusijos humanitarinę pagalbą Rytų Ukrainai, sėkmingai praėjo muitinės patikrinimus, paskelbė Rusijos muitinės Pietų valdybos atstovas Rajanas Farukšinas, kuriuo remiasi „RIA Novosti“.

„7 val. ryto daugiau nei šimtas sunkvežimių su humanitarinės pagalbos kroviniu buvo praleisti muitinėje“, - sakė R. Farukšinas, pridūręs, kad po patikros muitinėje sunkvežimiai pasidalins į mažesnes grupes ir važiuos toliau į Ukrainos teritoriją.

Muitinės procedūras atliko Rusijos pareigūnai, stebimi kolegų iš Ukrainos.