Iki pirmadienio šioje posovietinėje šalyje patvirtinti penki viruso sukeliamos ligos COVID-19 atvejai, vienas pacientų mirė.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo biure susitiko su didžiausių kompanijų ir verslo grupių savininkais ir vadovais, siekdamas jų pagalbos kovoje su virusu.

Susitikime dalyvavo turtingiausias Ukrainos žmogus Rinatas Achmetovas ir Ihoris Kolomoiskis, kuris teismuose kovoja su valdžia dėl didžiausio šalyje komercinio banko „PrivatBank“ kontrolės.

„Reikalauju, kad dabar padėtumėte“, – oligarchams pasakė prezidentas, kurio žodžiai cituojami jo interneto svetainėje.

„Mes nestovėsime nuošalyje – padėjome anksčiau, padedame dabar ir padėsime ateityje“, – po susitikimo naujienų agentūrai „Interfax“ sakė R. Achmetovas, kuriam priklauso Donecko futbolo klubas „Šachtar“.

Šis prieštaringai vertinamas metalų magnatas dėl separatistinio konflikto Rytų Ukrainoje neteko dešimčių anglių kasyklų ir metalurgijos kompanijų kontrolės.

R. Achmetovo fondas Sveikatos apsaugos ministerijai paaukojo keturis dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus, apsauginių kostiumų, termometrų ir veido kaukių.

Vienas turtingiausių šalies žmonių Viktoras Pinčukas drauge su žmona dovanojo 10 dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų ligoninėms Kijeve ir kituose Ukrainos regionuose.

Devyni verslininkai sumokėjo už dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus, kurie turi būti nupirkti iš antrų rankų Jungtinėse Valstijose, pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Olehas Horochovskis, mobiliojo banko „Monobank“ įkūrėjas.

Pasak jo, kiekvienas šių aparatų, kuriuos surado O. Horochovskio verslo partneris jo žmona, kainavo apie 8 350 eurų.

„Surinkome pinigus per valandą! Neįtikėtina! – parašė O. Horochovskis ir pridūrė, kad aparatai atkeliaus per tris savaites. – Didžiuojuosi savo šalimi ir ir mūsų verslo bendruomene.“

Privati pašto kompanija „Nova Pošta“ skyrė 25 mln. grivinų (719,5 tūkst. eurų) pirkti įrangai ligoninėms Poltavos mieste ir jo regione.

Savanoriai taip pat renka pinigus apsauginėms priemonėms ir greito testavimo sistemoms, kurios būtų skirtos ginkluotosioms pajėgoms.

Kai kurie ukrainiečiai pinigus renka ir per socialinių tinklų kampanijas.

Ne pelno organizacijos „E-Democracy“ vadovas Volodymyras Flontsas per savo gimtadienį paprašė draugų socialiniuose tinkluose įteikti jam „geriausią visų laikų dovaną“ – surinkti pinigų dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatui.

„Jis gali išgelbėti dešimtis gyvybių“, – sakė jis, feisbuke paskelbdamas sąskaitos numerį.

Kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija, šiuo metu Ukrainos infekcinių ligų ligoninėse nepakanka dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų.

Šalies ekonomika smarkiai kenčia nuo konflikto su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje ir yra priklausoma nuo užsienio pagalbos.