2017-ųjų birželio 22 dieną vyriausiasis portalo redaktorius buvo sulaikytas Kijeve. Tąkart Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka sakė, kad I. Hužva reikalavo ir gavo iš vieno politiko 10 tūkst. dolerių (per 8 tūkst. eurų) už tai, kad į viešumą neiškiltų jį kompromituojanti medžiaga. Tuo metu liaudies deputatas iš Radikaliosios partijos frakcijos Dmytro Lynka patvirtino, kad I. Hužva pinigų reikalavo iš jo.

Sulaikytas žurnalistas ir jo įtariamas tarpininkas buvo apkaltinti didelės vertės turto prievartavimu.

I. Hužva buvo areštuotas dviem mėnesiams, bet greitai buvo paleistas už 544 tūkst. grivinų (15 800 eurų) užstatą.

Tuo tarpu jo vadovaujamoje portalo redakcijoje periodiškai būdavo surengiama kratų.

Rugsėjo pabaigoje I. Hužva pranešė, kad buvo užbaigtas tyrimas jam iškeltoje byloje dėl didelės vertės turto prievartavimo. Pasak jo, Valstybinė fiskalinė tarnyba „gavo komandą skubiai padaryti“ jį įtariamuoju dar vienoje byloje.

„Mokestininkai sugalvojo, kad aš neva neteisingai sumokėjau mokestį nuo 2013-aisiais gautų dividendų“, – teigė redaktorius.

Jis taip pat tvirtino, kad prieš jį „fabrikuojamos“ penkios bylos.

Pasitraukęs į Austriją Strana.ua vyriausiasis redaktorius patvirtino, kad iš šalies išvyko „visiškai legaliai“, nes sausio 6-ąją baigė galioti jam anksčiau paskirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti iš Kijevo.

„Po to aš laisvai palikau šalį“, – savo pareiškime sakė I. Hužva.

„Prezidento įvykdytas masinis teismų išformavimas kiekvieną teisėją užkabino ant kabliuko ir smarkiai sumažino ir šiaip nedideles teismų sistemos galimybes pasipriešinti spaudimui. Manipuliuodama baudžiamosiomis bylomis ir grasinimais kalėjimu valdžia gautų mano spaudimo svertą, siekdama pakeisti Strana.ua redakcinę politiką... (Man) išvykus iš Ukrainos ir kreipusis dėl politinio prieglobsčio, šis svarbus svertas jau nebegali būti panaudotas“, – trečiadienio vakarą parašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

I. Hužva pabrėžė, jog tai buvo pagrindinis jo motyvas išvykti.

Trečiadienio vakarą Strana.ua paskelbtame redakcijos kreipimesi į Ukrainos prezidentą Petro Porošenką sakoma: „Norime pranešti, kad Ihoris Hužva išvyko į Vieną ir pagal priimtą procedūrą paprašė Austrijos Respublikos valdžios politinio prieglobsčio. Pabrėžiame, kad Ihoris Hužva į Austriją išvyko po to, kai baigėsi jam teismo skirtos kardomosios priemonės galiojimas, ir jis įgijo teisę legaliai palikti Ukrainą.“

Be to, I. Hužva ir toliau bus leidinio vyriausiasis redaktorius ir vadovaus redakcijos darbui iš užsienio.

„Mūsų tinklalapis veiks ankstesniu formatu, didinsime apsukas ir aktyviai vystysimės“, – nurodė redakcija.

Pareiškime taip pat tvirtinama, kad leidinys patiria „beprecedentį spaudimą“: prieš vyriausiąjį redaktorių pradėtos penkios baudžiamosios bylos, o redakcijose ir žurnalistų butuose vyko kratos.

Strana.ua taip pat pareiškė esanti pasirengusi tęsti darbą ir artėjant Ukrainos parlamento bei prezidento rinkimams. „Apgynėme savo tinklalapį nuo galimo blokavimo. Ištobulinome žurnalistų darbo ne biure schemą, jei būtų naujų atakų arba kratų“, – teigiama pareiškime.

Tuo tarpu buvęs eksprezidento Viktoro Janukovyčiaus patarėjas Andrijus Portnovas feisbuke parašė, kad „sausio 6 dieną Generalinės prokuratūros darbuotojai pamiršo kreiptis į teismą, kad Ihoriui Hužvai būtų pratęsta kardomoji priemonė. Jis teisėtai atvyko į Vieną ir kreipėsi į Austrijos valdžią prašydamas jam suteikti politinį prieglobstį“.

A. Portnovas tvirtina, kad Austrijos pareigūnai išdavė minėtam žurnalistui dokumentą, patvirtinantį, kad šalyje jis apsistojęs legaliai, ir pradėjo svarstyti jo prašymą.