„Manome, kad sprogstamasis užtaisas buvo padėtas po vamzdį laikančiu betoniniu bloku ir kad sprogimai buvo du“, – A.Avakovas sakė per vyriausybės posėdį.

„Tiriame aplinkybes ... Dabar pagrindinė mūsų tiriama versija – išorinis įsikišimas“, – pridūrė jis.

Ukraina antradienį pareiškė mananti, kad išpuoliu prieš vamzdyną, kuriuo Rusijos dujos tiekiamos vartotojams Europoje, siekiama diskredituoti Ukrainą kaip patikimą tiekėją.

Antradienį Ukrainos tyrėjai nagrinėjo kelias versijas, dėl ko Poltavos srityje kilo sprogimas dujotiekyje „Urengojus-Pomarai-Užhorodas“, sakė Ukrainos vidaus reikalų ministras A. Avakovas ir pabrėžė, kad pagrindinė versija – teroro aktas.

„Operatyvinė VRM grupė atlieka tiriamuosius veiksmus dėl sprogimo priežasties nustatymo, – cituoja ministrą VRM tinklalapis. – nagrinėjama keletas įvykio versijų, taip pat ir pagrindinė versija – teroro aktas“.

Pasak A.Avakovo, „šiuo metu dujų tiekimas šia dujotiekio linija nutrauktas, didesnės katastrofos grėsmė pašalinta, 16 val. 40 min. gaisras užgesintas“.

„Dujų tranzitas vyksta rezervine linija visa apimtimi“, – pabrėžė ministras.

Remdamasis vietinių gyventojų pasakojimais, jis pranešė, kad, prieš prasidedant gaisrui, pasigirdo du stiprūs pokštelėjimai, kurie galėtų reikšti tyčinius sprogimus.

„Diversija dujotiekyje Poltavos srityje – dar vienas bandymas diskredituoti Ukrainą kaip partnerę dujų srityje“, – pažymėjo A.Avakovas.

Jis priminė, kad prezidento rinkimų išvakarėse buvo užkirstas kelias dviem mėginimams surengti teroro aktą Ivano Frankivsko srities dujų tiekimo sistemoje.

„Dar birželio 3 dieną Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas Aukščiausioje Radoje sakė, kad tomis diversijomis siekta diskredituoti Ukrainos dujų tiekimo sistemą, nutraukti dujų tranzitą į Europą ir svarbiausia – legitimizuoti „Pietų srautą“ Europos akyse“, – pareiškė A.Avakovas.

Pranešimas apie sprogimą buvo gautas antradienį apie 14 val. 20 min. Dujų nuotėkis įvyko laukuose tarp Iskivcų ir Krasnojės kaimų. Atstumas iki artimiausio kaimo, Iskivcų, – 2 kilometrai. Nukentėjusiųjų nėra. Sprogimo priežastimi įvardintas 1400 mm vamzdyno išsihermetizavimas 2 metrų gylyje.

Bendrovės „Ukrtransgaz“ tvirtinimu, minėtas sprogimas neturės įtakos dujų tranzitui į Europą.

Stiprinamas saugumas

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas trečiadienį nurodė sustiprinti dujotiekio tinklo saugumą siekiant užkirsti kelią diversijai po to, kai vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, jog dujotiekio sprogimo priežastis - teroro aktas, skelbia "Reuters".

Antradienį Poltavos regione dujotiekio Urengojus-Pomariai-Užgorodas ruožas sprogo po to, kai Rusija pradėjo taikyti išankstinio apmokėjimo modelį ir nutraukė dujų tiekimą Ukrainai, per kurios teritoriją tranzitu teka ir kuras į Europą.

A. Avakovui pristačius ataskaitą, kurioje nustatyta, kad sprogimą sukėlė bomba, paslėpta po betonine atrama, A. Jaceniukas nurodė sustiprinti saugumą dujotiekio įrenginiuose.

"Prieš kelias savaites numatėme, kad gali būti planuojamas diversijos aktas siekiant pakenkti Ukrainai kaip patikimai partnerei dujų srityje", - sakė A. Jaceniukas.

"Mes manome, kad sprogmuo buvo pritaisytas po betonine dujotiekio atrama ir kad buvo du sprogimai, - vyriausybės posėdyje dėstė A. Avakovas. - Tiriame įvykio aplinkybes (...), išorinė intervencija yra pagrindinė priežastis, į kurią mes susitelkėme".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)