„Tvarkiau namus, man teliko išsiurbti grindis dulkių siurbliu ir pamerkti gėlių, po to turėjau vykti į oro uostą, – trečiadienį telefonu pasakojo vyras. – O tada išgirdau siaubingą žinią.“

42 m. P. Eghbalian ir poros dukra Reera buvo tarp 63 kanadiečių, žuvusių trečiadienį anksti ryte sudužus Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvui. Lėktuvas sudužo vos pakilęs iš Teherano oro uosto. Katastrofoje iš viso žuvo 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, dauguma aukų – iraniečiai. Bent 25 aukos – vaikai.

„20 metų ji buvo mano meilė, – sakė H. Esmaeilionas. – Ji buvo nuostabi moteris, be galo protinga ir rafinuota.“

Tai didelė tragedija šioje iraniečių šeimoje, kuri į Kanadą atvyko prieš devynerius metus ir įsikūrė šiaurinėje Toronto dalyje.

Kanadoje gyvena viena didžiausių iraniečių diasporų pasaulyje – 2016 m. vykdytame gyventojų surašyme paaiškėjo, kad 210 tūkst. 405 gyventojai save laiko bent iš dalies iraniečiais. Daugiausiai iraniečių gyvena Toronte (šį miestą persų bendruomenė neretai vadina „Tehranto“), tačiau jų yra ir kitose šalies vietose.

Tarp kitų aukų iš Kanados – 27 žmonės iš Edmontono, Albertos provincijos. Apie tai savo paskyroje tviteryje pranešė buvęs Irano paveldo draugijos Edmontone perzidentas Paymanas Parseyanas.

CBS duomenimis, dar viena katastrofos auka – doktorantūros studentas iš Ontarijo valstijos Gvelfo universiteto. Dar keturi žuvusieji – studentai iš Vakarų Ontarijo universiteto.

Dar vienas studijavo Dalhauzio universitete Halifakse (Naujosios Škotijos valstijos). Toronto universitetas pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra ir keli šio universiteto studentai.

„Ši tragedija tiesiogiai paveikė daug mūsų universiteto narių, taip pat nemažai žmonių visoje Toronto srityje bei visoje Kanadoje, – teigiama Toronto universiteto prezidento Merico Gertlerio pranešime. – Mes visi sielvartaujame.“

Parisa Eghbalian, kuri taip pat buvo odontologė, su Hamedu Esmaeilionu susipažino 1995 m. mokykloje, mažame miestelyje šiaurės vakarų Irane. Atvykę į Kanadą sutuoktiniai porą metų kėlė kvalifikaciją, o vėliau susirado darbus pagal išsilavinimą.

Į Iraną šeima skrisdavo kasmet, tačiau šįkart H. Esmaeilionas nusprendė likti Kanadoje, ir išleido žmoną su dukra keliauti vienas. Kelionę jie suplanavo prieš kokius keturis mėnesius, kai tarp JAV ir Irano dar nebuvo kilusi įtampa.

Tiesa, dėl Iranui taikomų sankcijų jiems nebuvo lengva įsigyti lėktuvo bilietus. Galiausiai jie pasirinko skristi su Ukrainos tarptautinėmis oro linijomis – vienu iš nedaugelio pervežėjų, aptarnaujančių šią šalį.

P. Eghbalian sesers sužadėtuvių šventė įvyko praeitą savaitę – tą patį vakarą, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė įvykdyti oro ataką prieš Irano generolą. Nepaisant regione augančios įtampos, jo žmona su dukra puikiai leido laiką su giminaičiais ir draugais. Ypač džiaugėsi Reera.

„Dukra jautėsi be galo laiminga, – prisimena vyras. – Ji mylėjo savo tėvynę, todėl visuomet mielai lankydavosi Irane.“

Reera, kurios vardas reiškia „protinga moteris“ – tai Šiaurės Irano miškų deivės vardas – Kanadoje mokėsi prancūziškoje mokykloje. Mergaitė grojo fortepijonu ir kalbėjo trimis kalbomis – anglų, prancūzų ir farsi.

„Šįryt paskambinau į jos mokyklą, – pasakojo H. Esmaeilionas. – Tai buvo skaudžiausias pokalbis mano gyvenime, nes turėjau pranešti, kad dukra apskritai niekada nebeateis į mokyklą.“