Iš Baltarusijos ištremto ir Vilniuje prieglobstį radusio Nepriklausomo socialinių, ekonominių ir politinių tyrimų instituto (NISEPI) paskelbti duomenys rodo, kad A.Lukašenkos populiarumo reitingas artėja prie 40 proc. žymos (39,8 proc.).

Pastebimai išaugo valstybės vadovu pasitikinčių baltarusių skaičius: pernai gruodį tokių buvo 37,7 proc., (nepasitikinčių - 47 proc.), o kovą pasitikėjimą prezidentu išreiškė 45,9 proc. respondentų (nepasitikėjimą - 44,1 proc.).

Kaip rašo BBC, analitikai Minske mano, kad „baltarusių meilę Batkai“ sugrąžino visų pirma įvykiai kaimyninėje Ukrainoje.

„Pirmiausia Maidanas, po to Krymo siužetas, galiausiai dabartinė priešprieša Rytų Ukrainoje - visi šie dramatiški, kruvini įvykiai privertė Baltarusijos gyventoją susigūžti, - sakė politologas Aleksandras Klaskovskis. - Šių siaubų fone netgi brežnevine stagnacija atsiduodantis stabilumas atrodo visai pakenčiamu variantu. Kad tik nebūtų karo - tai įkalta į baltarusių galvas“.

Tik 3 proc. NISEPI sociologų apklaustų baltarusių nori, kad jų šalyje vyktų įvykiai, panašūs į tuos, kuriuos dabar išgyvena Ukraina, 70 proc. pasisako prieš.

Apklausa, be kita ko, parodė, kad daug baltarusių netiki, jog esant dabartinei valdžia ir tvarkai gyvenimas gali pagerėti (43,8 proc.), o valstybinių įmonių darbo efektyvumą galima padidinti reikalaujant griežtos jų vadovų atsakomybės, ką nuolat mėgsta demonstruoti Baltarusijos lyderis (43 proc.).

Be to, beveik pusė baltarusių (46,2 proc.) mano, kad „iš esmės situacija šalyje plėtojasi netinkama linkme“.

Tuo pat metu 39,3 proc. respondentų mano, kad valdžią galima keisti „tik rinkimų būdu“, 40,5 proc. laikosi nuomonės, jog galima suderinti rinkimus ir taikius protestus.

Tuo tarpu 15,6 proc. apklaustųjų pritaria bet kokiems valdžios, kuri nepateisino žmonių pasitikėjimo, pakeitimo būdams - respondentams šis klausimas buvo užduotas nepaminint įvykių Ukrainoje.

Kaip parodė tyrimas, bendras dešimties baltarusių opozicijos lyderių populiarumo reitingas yra dvigubai mažesnis nei A.Lukašenkos ir siekia apie 20 proc.

Populiariausiu tarp jų išlieka piliečių judėjimo „Kalbėk tiesą“ lyderis, poetas Vladimiras Nekliajevas - buvęs kandidatas į prezidentus, kuris malšinant masinius protestus prieš A.Lukašenkos perrinkimą 2010 metais buvo smarkiai sumuštas, areštuotas, įmestas į KGB kalėjimą ir nuteistas lygtinai.

Opozicinėmis partijomis, NISEPI duomenimis, pasitiki tik 14,9 proc. respondentų, o daugiau nei 40 proc. apklaustųjų pataria opozicijai: 2015 metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose jai derėtų kelti vieną bendrą kandidatą.