Ukrainos nacionalinis antikorupcinis biuras (NABU) nurodė, kad buvo surengtos kratos mero Henadijaus Truchanovo bei jo patarėjų namuose bei biure.


Uostamiesčio šalia Juodosios jūros vadovai įtariami lėšų, skirtų kelių taisymui bei vietos oro uosto rekonstrukcijai, savinimusi.

„Kadangi detektyvai taip pat tikrina versiją, kad Odesos meras gali būti įsipainiojęs į šiuos nusikaltimus, kratos darytos ir jo namuose bei biure“, – teigiama NABU pranešime.


Kratos, susijusios su įtarimais korupcija, prasidėjo šiemet praėjus beveik savaitei nuo pirmųjų protestų prieš vyriausybę po proeuropietiškos 2014-ųjų revoliucijos, nuvertusos Rusijos anuomet palaikomą prezidentą Viktorą Janukovyčių.


Pastaruoju metu antikorupcinius mitingus šalyje inicijuoja buvęs Gruzijos prezidentas ir Odesos srities gubernatorius Michailas Saakašvilis.


2015 metų vasarį Odesos sričiai pradėjęs vadovauti M. Saakašvilis pavadino H. Truchanovą vienu iš pagrindinių uostamiesčio korupcijos klano veikėjų ir pažadėjo kuo greičiau su juo susidoroti.
Tačiau netrukus jis nusivylė mero nesugebėjimu kovoti su kyšininkavimu regione ir pernai atsistatydino iš gubernatoriaus pareigų.


M. Saakašvilis apkaltino prezidentą Petro Porošenką, kad šis žino apie Odesos valdžios pareigūnų nusikalstamą veiklą ir ją dangsto, kad apsaugotų savo politinius draugus.


P. Porošenka tokius kaltinimus neigia ir savo ruožtu kaltina M. Saakašvilį bandymu dar labiau destabilizuoti krizės nualintą šalį.


Tačiau Ukrainos lyderis penktadienį pažadėjo įsiklausyti į vieną svarbiausių protestuotojų reikalavimų ir iki metų pabaigos įsteigti antikorupcinį teismą.


„Žingsnis Saakašviliui įsiteikti“


Pirmadienį M. Saakašvilis pareiškė ketinąs tęsti mitingus, kol deputatai lapkričio 7-ąją sugrįš po pertraukos ir imsis svarstyti kitus protestuotojų reikalavimus.


Buvęs Gruzijos prezidentas ir Odesos srities gubernatorius dabar vadovauja vienai Ukrainos partijai, per 2019-ųjų rudenį vyksiančius rinkimus sieksiančiai atimti vietų parlamente iš sparčiai populiarumą prarandančios prezidento partijos.


Kai kurie politologai tvirtina, kad šie protestai veikia P. Porošenkos mąstymą ir spaudžia jį priimti sudėtingą sprendimą, kurio jis vengė nuo pat 2015-ųjų gegužės, kai stojo prie valstybės vairo.
Kratos Odesoje „gali būti laikomos pareigūnų žingsniu, žengiamu įsiteikti M. Saakašviliui“, naujienų agentūrai AFP teigė politologas iš Kijevo Vadimas Karasiovas.


„Tačiau taip pat gali būti, kad pareigūnai tiesiog bando pasakyti M. Saakašviliui, jog jie gali susitvarkyti su korupcija ir be jo pagalbos“, – pridūrė jis.


Kad ir kaip būtų, NABU šiemet pavyko paspartinti savo kovą su vyriausybėje įsišaknijusiu kyšininkavimu.


Šį mėnesį NABU pareigūnai suėmė gynybos ministro pavaduotoją ir dar vieną aukšto rango kariškį, įtariamus pasisavinus milijonus grivinų iš valstybės biudžeto. Pasak NABU, tie pareigūnai veikė pagal schemą, susijusią su kuro pirkimo sutartimi, pagal kurią kuro kaina buvo padidinta 16 proc. neįvardyto tiekėjo naudai.


NABU kovo mėnesį pateikė buvusiam Ukrainos valstybinės fiskalinės tarnybos vadovui Romanui Nasirovui įtarimus piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.
Tačiau kritikai sako, kad šiuos pareigūnus bus sudėtinga nuteisti, jei nebus įsteigtas antikorupcinis teismas.