„Priėmėme sprendimą nevykdyti operacijos šią vadinamąją ramybės dieną“, – naujienų agentūrai AFP sakė kariuomenės atstovas Oleksijus Dmytraškivskis,

Jis pridūrė, jog šis žingsnis esąs atsakas į JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono raginimą sustabdyti kautynes.

Tačiau Kijevas, kaltinantis oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio katastrofos vietą kontroliuojančius sukilėlius, kad jie blokuoja tyrimą, pažymėjo, jog kovotojai toliau šaudė į vyriausybės pajėgas, sutelktas aplink tą teritoriją.

Kijevo ir Maskvos derybininkai ruošiasi vykti į Baltarusijos sostinę Minską potencialių derybų su sukilėliais dėl prieigos prie tos teritorijos, tačiau galimybė pasiekti reikšmingą proveržį atrodo mažai tikėtina.

Separatistų lyderiai yra sakę, kad jie norėtų susitikti su vadinamąja trišale Kontaktine grupe, kurią sudaro tarptautiniai stebėtojai ir Rusijos bei Ukrainos atstovai.

Tačiau sukilėliai reikalauja, kad Kijevas pirmiau atitrauktų nuo lainerio sudužimo teritorijos savo pajėgas.

Tuo tarpu įstatymų leidėjai Kijeve ketvirtadienį ruošiasi aptarti argumentus, kad MH17 lėktuvas buvo numuštas, ir balsuoti dėl sprendimo ratifikuoti susitarimus su Haga ir Kanbera, pagal kuriuos Nyderlandai ir Australija galėtų pasiųsti apie 1 000 ginkluotų pareigūnų užtikrinti saugumo didelėje teritorijoje, kur žuvo daug abiejų šalių piliečių.

Kita vertus, Nyderlandai jau atmetė „nerealistinę“ galimybę siųsti ginkluotus karius, baimindamiesi įsipainioti į tą šalį krečiantį konfliktą, kuris per ilgiau negu tris mėnesius vykusius susirėmimus nusinešė jau per 1,1 tūkst. žmonių gyvybių.

Nors buvo paskelbtos trumpos paliaubos, aukų skaičius toliau augo: vietos pareigūnai sakė, kad per pastarąją parą vykusius susirėmimus sukilėlių tvirtovėje Luhanske žuvo trys civiliai, įskaitant vieną penkiametį.