„Frakcija „Batkivščyna“ priėmė sprendimą ją pašalinti iš frakcijos sudėties“, – sakoma pranešime.

Per 2014 metų parlamento rinkimus „Batkivščyna“ įtraukė į savo sąrašą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pilotę N.Savčenko, tuo metu kalintą Rusijoje. Vis dėlto N.Savčenko politiniai įsitikinimai ir principai dabar nebesutampa su „Batkivščynos“, pažymi frakcijos atstovai.

Gruodžio 13 dieną paaiškėjo, kad N.Savčenko keliomis savaitėmis anksčiau išstojo iš „Batkivščyna“. Pasak jos sesers Veros, Nadija parašė prašymą dėl išstojimo iš partijos spalio 26 dieną.

Pagal Ukrainos konstituciją, deputato įgaliojimai nutraukiami pirma laiko, jei jis nepriklauso politinės partijos deputatų frakcijai arba išstoja iš partijos frakcijos, pagal kurios sąrašą buvo išrinktas.

N.Savčenko šių metų kovą buvo nuteista kalėti 22 metus, kai Rusijos teisėsauga 2014-aisiais apkaltino ją prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties. Pasak pareigūnų, N.Savčenko koregavo artilerijos ugnį Rytų Ukrainoje per vieną susirėmimą tarp Maskvos remiamų separatistų ir Ukrainos vyriausybės pajėgų.

N.Savčenko, tuo metu priklausiusi vienam Ukrainos savanorių batalionui, teigia, kad separatistai ją paėmė į nelaisvę ir išvežė į Rusiją dar prieš tai, kai 2014 metų birželį buvo nužudyti du rusų žurnalistai.

Ukrainos karo pilotė gegužę buvo iškeista į du Kijeve nuteistus rusus, kurie buvo įtariami prisidėję prie prorusiškų separatistų šalies rytuose.

Ukrainoje ji buvo tapusi pasipriešinimo prieš Rusijos agresija šalies rytuose simboliu, bet dėl pastarųjų kontroversiškų veiksmų šios veikėjos populiarumas šalyje smarkiai sumažėjo.

Kaip pranešama, N. Savčenko patvirtino, kad gruodžio 7 dieną ji buvo Minske ir susitiko su Rusijos atstovais bei apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų separatistų vadovais Aleksandru Zacharčenka ir Igoriu Plotnickiu. Ji pareiškė, kad jos veiksmai neva buvo suderinti su Ukrainos saugumo tarnyba (SBU), o pagrindinis šių susitikimų tikslas buvo poreikis išspręsti klausimą dėl apsikeitimo belaisviais. Šias derybas ji laiko būtinomis, įgyvendinant vadinamuosius Minsko taikos susitarimus.

Minėtas susitikimas Ukrainoje sukėlė prieštaringą reakciją. Pasirodė net kaltinimų, kad N.Savčenko vardan Kremliaus interesų išdavė Ukrainą.

Gruodžio 14 dieną Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad N.Savčenko, A.Zacharčenkos ir I.Plotnickio derybos nėra naudingos nei jai pačiai, nei Ukrainai.

„Man labai gaila, juk šiam žmogui teko dideli išbandymai, ir manau, kad tokie žingsniai nenaudingi nei jai, nei šaliai “, – sakė Ukrainos lyderis, paklaustas žurnalistų, ką jis manąs apie tokias derybas.

„Už deputatų veiksmus atsako politinės jėgos, su kuriomis jie buvo išrinkti“, – sakė P. Porošenka.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)