Naujienų agentūros AFP žurnalistai, esantys prie to 160 tūkst. gyventojų turinčio miesto, sakė matę septynis Ukrainos šarvuotuosius transporterius ir karius, statančius sargybos postą, užblokavusį kelią į srities pagrindinį miestą Donecką.

„Miestas visiškai apsuptas“, – sukilėlių atstovė Stela Choroševa sakė AFP.

Slovjanskas, tapęs sukilėlių aktyvumo epicentru vis didesnės sumaišties krečiamose Ukrainos rytinėse srityse, tapo pagrindiniu taikiniu per Ukrainos karinę operaciją, vyriausybinėms pajėgoms siekiant susigrąžinti kontrolę daugiau nei 12 miestų, kuriuose padėtį valdo separatistai.

Kariuomenė penktadienį suintensyvino veiksmus Slovjansko prieigose, pradėjusi puolimą, padedant šarvuotosioms mašinoms ir sraigtasparniams, o sukilėliai sakė, kad per tą šturmą mieste žuvo bent penki žmonės.

Taip pat žuvo keturi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nariai, o sukilėliai numušė du sraigtasparnius Mi-24.

Susirėmimai vyko miesto pakraščiuose, o centre padėtis iki šiol išliko gana rami.

Sukilėliai užsibarikadavo užimtuose pastatuose, įskaitant miesto administracijos ir Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vietos padalinio būstines.

Separatistai aplink miesto centrą statė barikadas, turinčias lėtinti bet kokį galimą armijos puolimą.

Donecko srityje separatistai pagrobė deputatus ir šachtininkus

Donecko srityje separatistai pagrobė penkis žmones, tarp jų yra trys deputatai ir du šachtininkai. Tai skelbiama Ukrainos Laisvųjų profesinių sąjungų konfederacijos išplatintame pranešime. Apie tai praneša unian.net.

Visi penki žmonės pagrobti Novogrodovkoje. Tarp jų kalnakasiai iš šachtos „Rosija“, priklausančios valstybinei įmonei „Selidovugol“, Nepriklausomų Ukrainos kalnakasių profsąjungos nariai Aleksandras Vovk ir Aleksandras Gurovas, Novogrodovsko miesto tarybos deputatai Konstantinas Museika iš Ukrainos Tėvynės gynėjų partijos, Valerijus Pavlikas iš Regionų partijos ir Olegas Bubčikas iš Ukrainos Komunistų partijos.

Vėliau paaiškėjo, kad šachtininkas A. Gurovas pabėgo, o kitus keturis vyrus separatistai atvežė prie Donecko srities tarybos pastato.

„Žinoma, kad visi jie gyvi. Pasirodė patikslinta informacija apie Konstantino Museikos pagrobimą: separatistai šaudė, per incidentą vienam jo šuniui sužeista letena, kitam pažeisti vidaus organai“, - teigiama pranešime.

Konfederacija praneša, kad keliuose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose įrengtuose blokavimo postuose separatistai savus žmones aprūpino ginklais: granatsvaidžiais, kulkosvaidžiais, šautuvais ir taip toliau.

Odesoje paleisti 67 riaušininkai

Odesos teisėsaugos institucijos sekmadienio vakarą paleido 67 asmenis, kurie buvo sulaikyti per gegužės 2-osios riaušes.

Kaip informavo žurnalistus Ukrainos vidaus reikalų ministerijos vyriausiosios valdybos Odesos srityje atstovai, tokį sprendimą Odesos srities prokuratūra priėmė "mitinguotojų reikalavimu".

Savo ruožtu šaltinis teisėsaugos institucijose naujienų agentūrai "Interfax-Ukraina" sakė, kad paleisti visi sulaikytieji. Pasak pareigūno, jie paleisti todėl, kad nespėta surengti teismo posėdžio dėl kardomosios priemonės skyrimo. "Be teismo juos vis tiek būtų reikėję paleisti", - aiškino jis. Šaltinis patikslino, kad į laisvę išėjo tiek šalies federalizavimo, tiek vieningos Ukrainos šalininkai.

Per masines riaušes ir gaisrą Odesoje penktadienį žuvo 46 žmonės, daugiau kaip 200 buvo sužeista. Šiame Ukrainos mieste paskelbtas trijų dienų gedulas.

Rusijos bombonešiai ir naikintuvai „užtemdė dangų“ virš Krymo

Keliasdešimt Rusijos lėktuvų, tarp kurių tikriausiai buvo strateginių bombonešių ir naikintuvų, buvo pastebėti skraidantys virš Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio, pranešė įvykių liudininkai ir ekspertai.

Kaip nurodo Rusijos žiniasklaida, prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį planuoja aplankyti Krymą po Pergalės dienos parado Maskvos Raudonojoje aikštėje, minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metines.

Vienas vietos aviacijos ekspertas sekmadienį sakė naujienų agentūrai AFP, jog ankstesnę dieną stebėjo virš pusiasalio pagrindinio miesto Simferopolio skraidančius karinius lėktuvus, tarp kurių buvo viršgarsinių strateginių sunkiųjų bombonešių ir didelių karinių transporto lėktuvų.

Ekspertas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė taip pat matęs degalų papildymo ore lėktuvų ir naikintuvų MiG-29.

Kitas ekspertas Aleksejus Savičius, kuriam buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame buvo nufilmuoti tie lėktuvai, sakė, kad tarp jų matėsi modernus naikintuvas „Suchoj Su-34“.

Jis irgi atpažino skraidančias degalų cisternas ir karinius transporto lėktuvus.

Ukrainos valstybinė naujienų agentūra „Ukrinform“ taip pat citavo vieną informuotą karybos ekspertą Kryme, kuris pateikė panašios informacijos apie Rusijos aviacijos judėjimą šeštadienį.

„Visą šeštadienį dangus virš Krymo buvo aptemęs nuo aviacijos skrydžių. Tokio masinio perdislokavimo, ko gera, nebuvo nuo vokiečių okupacijos Kryme 1941 metais“, – pažymėjo jis.

Pasak „Ukrinform“ šaltinio, iš Rusijos žemyninės dalies į Krymą atskrido kelios dešimtys naikintuvų MiG ir „Suchoj“, o tokios pajėgos apytikriai atitinka aviacijos pulko sudėtį. Agentūros pašnekovas pabrėžė, kad Kryme dislokuoti moderniausi Rusijos naikintuvai, galbūt netgi 4-osios kartos.

Liudininkai taip pat pastebėjo kelis strateginius bombonešius Tu-22M, rašo „Ukrinform“.

Pasak jų, netoli Sevastopolio miesto esančiame Belbeko kariniame aerodrome nusileido ne mažiau dešimties karinių transporto lėktuvų Il-76, atgabenusių karių ir karinės technikos.

„Ukrinform“ cituojamas ekspertas neatmetė galimybės, kad Rusijos karinio kontingento stiprinimas Kryme byloja apie „ginkluoto žiedo“ kūrimą aplink Ukrainos pietų ir rytų regionus, kuriuos krečia prorusiškų separatistų kurstomi neramumai.

„Dėl pastarųjų įvykių Ukrainos pietryčiuose neatmetame, kad didindama kontingentą Kryme Rusija verš ginkluotą žiedą, grasindama pietiniams ir rytiniams (Ukrainos) regionams“, – pažymėjo jis.

Daugelis vietos gyventojų taip pat sakė matę karinius lėktuvus, skraidančius virš pusiasalio, įskaitant Simferopolį ir kaimyninį Bachčisarajaus miestą.

„Buvo baisoka, – vietos gyventoja Arzi Chaibulajeva sakė AFP. – Vaikai buvo išsigandę.“

Pasak jos, lėktuvai skraidė žemai, o kai kurie buvo matomi papildantys degalų atsargas ore.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį atsisakė komentuoti tuos pranešimus.

Ekspertas A.Savičius irgi kėlė prielaidą, kad Maskva nusprendė smarkiai sustiprinti pusiasalyje dislokuojamas oro pajėgas.

„Rusija tikriausiai stiprina savo karinį dalyvavimą pusiasalyje“, – jis sakė AFP.

Kovą V.Putinas pasiuntė karius į Ukrainai priklausantį Juodosios jūros pusiasalį, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, teigdamas, jog privalo apsaugoti vietos žmones po to, kai per provakarietiškų aktyvistų sukilimas Kijeve buvo nuverstas Maskvos palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.