Skelbiama, kad tokią informaciją Ukrainos specialiosioms tarnyboms perdavė buvęs Rusijos karys – 23 metų Jakutijos gyventojas Nikolajus Kovalenka, sulaikytas nelegaliai bandęs kirsti Rusijos ir Ukrainos sieną.

Su savimi jaunas karys turėjo vadinamąjį karinį bilietą, kuriame buvo įrašas apie dalyvavimą karinėje operacijoje Sirijoje.

Apklausos metu Ukrainos saugumui jis papasakojo, kad 2015-2017 metais pagal sutartį tarnavo raketiniame kreiseryje „Variag“, ten jis dirbo mechaniku.

Jaunas vyras taip pat sakė, kad „ne kartą dalyvavo perkeliant į Siriją „Vagner“ samdinius, aprūpintus galinga ginkluote ir šaudmenimis“.

Konkrečiai, anot sulaikytojo, 2015 metų gruodį kreiseris iš Vladivostoko į Sirijos Tartuso uostą nuplukdė „30-40 uniformuotų vyrų be skiriamųjų ženklų“.

Su savimi jie esą vežė dėžių su „humanitarine pagalba“, kurios išoriškai priminė „dėžės su ginklais“.

„Remiantis gandais, laive plaukė grupės „Vagner“ samdiniai, tačiau oficialiai niekas jų nepristatė“, – teigia sulaikytasis.

Praėjusią savaitę Centrinės žvalgybos valdybos (CŽA) vadovas Mike'as Pompeo, kurio kandidatūrą į JAV valstybės sekretoriaus postą svarsto Kongresas, patvirtino, kad Sirijoje per vasarį įvykusius susirėmimus su JAV vadovaujamomis pajėgomis žuvo apie 200 Rusijos samdinių.

„Prieš keliolika savaičių Sirijoje rusai sulaukė atkirčio, ir keli šimtai jų žuvo“, – sakė M. Pompeo per JAV Senato posėdį.

Išsamesnės informacijos jis nepateikė, tačiau JAV žiniasklaida užsiminė, kad vasarį įvykusioje kovoje dalyvavo Rusijos privačia karine bendrove vadinamos „Vagner“ samdiniai.

Rusija tuomet pripažino, kad žuvo penki jos piliečiai, JAV vadovaujamos koalicijos pajėgoms, bendradarbiaujančioms su kurdų grupuotėmis, paprašius aviacijos paramos, kad atlaikytų Sirijos kariuomenės puolimą.

Vašingtonas pranešė, kad koalicijos pajėgos nukovė mažiausiai 100 „režimui palankių“ kovotojų, o viena Rusijos tinklaraštininkų grupė nustatė dešimčių įvardytų rusų aukų tapatybes.

Keletas leidinių pranešė, kad organizacija „Vagner“ Sirijoje vadovauja privačiai armijai tyliai pritariant Kremliui, kuris taip pat palaiko prezidento Basharo al Assado režimą reguliariosiomis pajėgomis.