Tačiau neseniai V. Zelenskį užgožė kitas ukrainietis – milijardierius pramonės ir žiniasklaidos magnatas Ihoris Kolomoiskis.

I. Kolomoiskio valdomas televizijos kanalas „1+1“ transliavo V. Zelenskio komiškus serialus, kai šis dar buvo aktorius, ir parėmė jo bandymą tapti prezidentu per rinkiminę kampaniją itin plačiai nušviesdamas kandidato veiklą.

Milijardierius gegužę prieš pat V. Zelenskio inauguraciją sugrįžo į Kijevą. Iki tol jis dvejus metus praleido savanoriškoje tremtyje Ženevoje ir Tel Avive.

I. Kolomoiskis Ukrainą paliko siekdamas išvengti baudžiamųjų kaltinimų. Valdant ankstesniajam prezidentui Petro Porošenkai vyriausybė nacionalizavo „PrivatBank“, kurio vienas iš savininkų anksčiau buvo I. Kolomoiskis, ir apkaltino jį pavogus 5,5 milijardo dolerių (maždaug 4,99 milijardo eurų) tuo metu, kai karo niokojamai šaliai pagalbą suteikė Tarptautinis valiutos fondas (TVF), Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga.

Atrodo, kad dabar jis grįžo į Ukrainą dėl panašių priežasčių. Pasak žiniasklaidos pranešimų, FTB tiria I. Kolomoiskio veiklą dėl įtariamų finansinių nusikaltimų, įskaitant pinigų plovimą. Ukraina savo piliečių neišduoda.

 Ihoris Kolomoiskis

Dabar 55-erių I. Kolomoiskis nukreipia dėmesį, kurio tiek daug buvo skiriama V. Zelenskiui, į save. Prieš kelias savaites jis net du kartus atkreipė į save dėmesį į antraštes patekusiais veiksmais.

„Jis siekia pademonstruoti, koks didis ir galingas yra“, – RFE/RL sakė Kijeve įsikūrusios idėjų kalvės „Penta Center for Political Studies“ politikos analitikas Volodymyras Fesenka.

Visgi dėmesys, kurio sulaukia I. Kolomoiskis, sukėlė susirūpinimą. Kritikai teigia, kad I. Kolomoiskis rengia savo sugrįžimą, galintį kelti grėsmę V. Zelenskio populiarumui, atitraukti nuo naujojo prezidento darbotvarkės įgyvendinimo ir atbaidyti investuotojus.

Atsinaujinęs dėmesys I. Kolomoiskiui kyla ne tik iš jo veiksmų, bet ir iš „Financial Times“ pranešimo, kad magnatas ir Ukrainos vyriausybė ieško „kompromiso“ dėl „PrivatBank“, taip pat dviejų policijos reidų, dviejų padegimų ir kitų veiksmų, susijusių su nacionalizuotu „PrivatBank“ ir jo buvusiu bendrasavininkiu.

Susitikimas su prezidentu

Visų akys į I. Kolomoiskį nukrypo rugsėjo 10-ąją, kai jis pasirodė pas V. Zelenskį ir susitiko su juo bei su prezidento administracijos vadovu Andrijumi Bohdanu, kuris anksčiau buvo I. Kolomoiskio advokatas, premjeru Oleksijumi Hončaruku ir energetikos ministru Oleksijumi Orželiu.

V. Zelenskio administracija pranešė apie susitikimą ir „Facebook“ paskelbė nuotrauką iš jo. Tiek prezidentas, tiek I. Kolomoiskis tvirtino, kad „PrivatBank“ klausimas aptarinėjamas nebuvo.

V. Zelenskis sakė prašęs I. Kolomoiskio pasikalbėti apie investavimą į Rytų Ukrainos regionus, kuriuos griauna penkerius metus besitęsianti kova su Rusijos remiamais separatistais.

Tačiau daugeliui apžvalgininkų buvo sunku patikėti pamačius, kad magnatas naudojasi savo įtaka V. Zelenskiui tam, jog įgyvendintų savo asmeninius interesus, tarp kurių yra ir „PrivatBank“ kontrolės atgavimas.

Įrodinėdami savo teiginius, jie atkreipia dėmesį į tai, kas nutiko po susitikimo.

Volodymyras Zelenskis

Rugsėjo 11-ąją policija „PrivatBank“ būstinėje atliko kratą – tai buvo kriminalinio tyrimo dalis siekiant išsiaiškinti, ar bankų pareigūnai, sudarinėdami sutartis su šalies ir tarptautinėmis įdarbinimo ir konsultacijų kompanijomis, neperžengė savo įgaliojimų ribų.

Savo pareiškime bankas teigia, kad veikia laikydamasis įstatymų, o kratą, kurioje dalyvavo gausiai ginkluotos specialiosios pajėgos, pavadino „keliančia susirūpinimą“.

„Iš karto po I. Kolomoiskio ir V. Zelenskio susitikimo „PrivatBank“ būstinėje atlikta krata iš tiesų yra nerimą keliantis veiksmas“, – sakė V. Fesenka.

I. Kolomoiskis – „pokylio gražuolė“

Po dviejų dienų I. Kolomoiskis netikėtai pasirodė Jaltos europinės strategijos (YES) konferencijoje – kasmet Kijeve vykstančiame Ukrainos politinio elito ir Vakarų ekspertų susitikime.

Stovėdamas pačiame žurnalistų būrio centre ir su kitais konferencijos dalyviais pozuodamas fotografams, I. Kolomoiskis atrodė pasitikintis savimi ir patogiai besijaučiantis.

Tarp ypatingųjų forumo svečių buvo žymiosios amerikiečių kino žvaigždės Mila Kunis ir Robin Wright. Tačiau būtent I. Kolomoiskį forumo įkūrėjas ir organizatorius bei jo kolega milijardierius magnatas Viktoras Pinčukas pavadino „geidžiamiausiu svečiu“.

Renginyje dalyvavęs aukštas pareigas užimantis Vakarų diplomatas situaciją apibūdino kiek kitaip. „Jis buvo tarsi geidžiamiausia pokylio gražuolė“, – apie Kolomoiskį atsiliepė diplomatas.

Magnatas per daugiau nei tris valandas trukusią klausimų sesiją žurnalistams sakė besitikintis atrasti „draugišką susitarimą“ „PrivatBank“ klausimu ir aiškino matantis „galimybių langą“, leidžiantį dabar tą padaryti.

 Ihoris Kolomoiskis

Naujienos dėl kompromiso

Komentarai sukėlė nerimą analitikams ir investuotojams. Jų susirūpinimas išaugo dar labiau, kai po kelių dienų „Financial Times“ paskelbė interviu su O. Hončaruku, kuriame jis teigė, kad vyriausybė ieško galimo „kompromiso“ su I. Kolomoiskiu.

Sulaukęs viešos kritikos, O. Hončarukas bandė atšaukti savo pareiškimą, o premjero spaudos tarnyba tvirtino, kad jo žodžiai buvo ištraukti iš konteksto.

Tačiau tai menkai padėjo numalšinti ekspertų baimes. Jiems kompromiso su I. Kolomoiskiu dėl „PrivatBank“ tikimybė atrodo itin neraminanti.

„Prezidentas dabar turi didžiulę galią ir jam tenka milžiniška atsakomybė“, – naujienų portalo „Liga“ nuomonių skiltyje nevengdamas aštrios kritikos rašė „Dragon Capital“ investicijų grupės skolos vertybinių popierių pardavimų specialistas Serhijus Fursa.

„O šiuo atveju jo atsakomybė apima tai, kad nebūtų sudarytas sandoris su velniu“, – dėstė S. Fursa.

Jis teigė, jog aiškus ženklas, pažymintis, kurioje „PrivatBank“ klausimo pusėje yra V. Zelenskis, pasirodys netrukus: tai įvyks drauge su Kijevo apeliacinio teismo sprendimu.

Balandį Kijevo teismas pateikė savo sprendimą, kad banko nacionalizacija buvo neteisėta. Centrinis bankas tokį sprendimą apskundė apeliaciniam teismui.

„Jei apeliacinis teismas pripažins, jog nacionalizacija buvo neteisėta, tada tai reikš, jog Ukrainos prezidentas nutarė leistis į kompromisus su I. Kolomoiskiu“, – aiškino S. Fursa.

Įbauginimo kampanija

Susitikimas su V. Zelenskiu, išdidi ir pasipūtusi I. Kolomoiskio laikysena ir naujienos apie galimą susitarimą su vyriausybe yra tik dalis pastarųjų Kijeve nutikusių įvykių, keliančių vis didėjantį visuomenės susirūpinimą.

Be viso to, paskutiniu metu nutiko dar vienas incidentas: buvusios Ukrainos nacionalinio banko vadovės Valerijos Hontariovos, kuri vadovavo bankui, kai buvo vykdoma „PrivatBank“ nacionalizacija, namuose policija atliko kratą.

Dabar Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokyklos Tarptautinių santykių institute dirbanti V. Hontariova Jungtinėje Karalystėje gyvena nuo to laiko, kai paliko savo postą Ukrainos centriniame banke. Nuo pat to meto ji nesugrįžo į Kijevą, nepaisant valdžios institucijų nurodymų atvykti į apklausas, susijusias su įtarimais dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Valerija Hontariova

Rugsėjo 17-ąją telefonu kalbėdama su RFE/RL V. Hontariova sakė besibaiminanti, kad Kijeve ją gali užpulti, ir netgi būdama užsienyje ji nerimauja dėl savo saugumo.

Nerimauti V. Hontariova turi pagrindo.

Būdama Ukrainos centrinio banko valdytoja ir bandydama sutvarkyti Ukrainos finansų sektorių, ji įsigijo daug priešų. Dėl savo darbo V. Hontariova susilaukė grasinimų mirtimi. Protestuojantys oponentai prie centrinio banko buvo palikę karstą, kuriame gulėjo lavoną vaizduojanti lėlė V. Hontariovos veidu.

Po to ji atsistatydino ir išvyko į Londoną. Tačiau grasinimai nesiliovė, RFE/RL pasakojo buvusi Ukrainos centrinio banko vadovė. O tuomet pasipylė nerimą keliančių smurtinių incidentų virtinė.

Rugpjūčio 26-ąją pėsčiųjų perėjoje Londone V. Hontariovą partrenkė automobilis ir smarkiai sužalojo jai kojas. Rugsėjo 5-ąją Kijeve buvo padegtas V. Hontariovos marčiai, kurios pavardė taip pat yra Hontariova, priklausantis automobilis. Rugsėjo 12-ąją, kitą dieną po policijos kratos „PrivatBank“ būstinėje ir prabėgus dviem dienoms po I. Kolomoiskio susitikimo su V. Zelenskiu, viename iš V. Hontariovos namų Kijeve policija atliko kratą.

Tuomet, rugsėjo 17-ąją, įvyko tai, ką V. Hontariova vadina teroristiniu išpuoliu: nenustatytas užpuolikas peršoko per jos už Kijevo esančio kotedžo tvorą ir sudegino namą iki pamatų.

V. Hontariova sakė nesanti tikra, ar Londone nutikęs incidentas buvo atsitiktinė nelaimė, ar sąmoningas išpuolis. Tačiau kiti įvykiai, ji neabejoja, yra įbauginimo kampanijos, kuriai vadovauja I. Kolomoiskis, dalis.

V. Zelenskis pasmerkė padegimą ir paragino kruopščiai ištirti šį incidentą.

„Policija susilaikė nuo įtariamųjų [namo padegimu] įvardinimo, tačiau visuomenėje vyrauja nuomonė, kad pagrindinis įtariamasis yra I. Kolomoiskis. Jis pats neslepia savo kerštingo nusiteikimo V. Hontariovos atžvilgiu“, – sakė V. Fesenka.

Tačiau pats I. Kolomoiskis paneigė organizuojantis kokią nors prieš V. Hontariovą nukreiptą įbauginimo kampaniją, įskaitant jos namo ir marčios automobilio padegimą.

Jis taip pat paneigė, kad yra kaip nors susijęs su eismo įvykiu Londone ir tikino siūlęs V. Hontariovai sugrįžti į Kijevą kitokiais būdais.

„Žadėjau jai atsiųsti lėktuvą, o ne automobilį“, – šmaikštavo I. Kolomoiskis.