„Euronews“ reporteris susitiko su nelaisvėn paimtu rusų karininku, kuris papasakojo, kaip jis pateko į Donbasą ir kodėl atsidūrė separatistų gretose.

Vladimiras Starikovas buvo suimtas liepos 25 d. Sunkvežimis su ginklais, kuriame jis buvo, sulaikytas patikros punkte „Beriozovo“. Jis vyko iš Donecko į separatistų kontroliuotą Jasnojė, tačiau pasiklydo ir jį nelaisvėn paėmė ukrainiečių kariai. „Euronews“ su V. Starikovu susitiko kalėjime Kijeve, kur jis buvo nuvežtas po sulaikymo, rašo ru.euronews.com.

„Sulaikymo metu tarnavau Rusijos ginkluotose pajėgose. Karinis laipsnis – majoras. Tarnavau Novočerkasko dalinyje, tačiau iš tiesų tarnavau 08 805 dalinyje, Ukrainos Donecko mieste“, – pasakojo jis.

Ukrainos saugumo tarnybos vykdytoje apklausoje jis papasakojo, kad Rytų Ukrainoje separatistų pusėje šiuo metu yra apie 2 tūkst. rusų karių, dauguma jų – karininkai.

V. Starikovo teigimu, daugelis, kaip ir jis pats, nėra savanoriai. 2014 m. jis buvo perkeltas į Rostovo sritį, o kovo mėn. jam buvo pranešta, kad tarnaus Rytų Ukrainoje.

„Mus surinko aktų salėje ir pranešė, kad bus tos pačios pareigos, bet tarnausime Ukrainoje, Donecke ir Luhanske. Buvo uždrausta informuoti giminaičius“, – teigė jis.

Į V. Starikovo pareigas įėjo ginklų apskaita. Suėmimo metu konfiskuotas padirbtas pažymėjimas ir separatistams skirti šaudmenys.

„Tokių ginklų Ukrainoje negamina. Kaip rodo šis dokumentas, tai – Rusijos dalinio nuosavybė“, – patikino Ukrainos saugumo tarnybos atstovas spaudai Vitalijus Litvinenka.

Po suėmimo V. Starikovas mėgino susisiekti su žmona, tačiau jo pastangos nebuvo sėkmingos. „Euronews“ reporteriui taip pat nepavyko prisiskambinti Larisai Starikovai.

Rusijos gynybos ministerija ir Rusijos ambasada Kijeve į užklausas dėl šio asmens tapatybės patvirtinimo neatsakė. Rusija neigia informaciją apie šios šalies karių buvimą Ukrainos teritorijoje.

Po to, kai Ukrainos teritorijoje buvo suimti du rusų kariai, Maskva pareiškė, kad šie asmenys jau anksčiau išėjo iš karinės tarnybos. V. Starikovui pateikti kaltinimai dėl teroristinės veiklos.

Kreipėsi į V. Putiną

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) išplatino vaizdo įrašą, kuriame praėjusį mėnesį Rytų Ukrainoje sulaikytas Rusijos kariuomenės pareigūnas kreipiasi į prezidentą Vladimirą Putiną, prašydamas užtikrinti jo paleidimą, skelbia „Laisvosios Europos radijas“.

UST įvardijo vyrą vaizdo įraše kaip majorą V. Starkovą. Ukrainos pareigūnai nurodė, kad vyras prisipažino sulaikymo metu priklausęs Rusijos ginkluotosios pajėgoms.

Tikimasi, kad šiuo vaizdo įrašu Ukraina dar kartą pasinaudos proga pareikšti, kad Rusija tiesiogiai remia separatistus Rytų Ukrainoje ir nesugeba laikytis vasarį Minske pasirašytos paliaubų sutarties. Kremlius neigia, kad Rytų Ukrainoje yra jos kariuomenė, o vykstančius ten kovoti vadina „savanoriais“.

Ketvirtadienį „Youtube“ įkeltame UST vaizdo įraše rusų karys kreipiasi į V. Putiną, prašydamas patvirtinti jo tarnybą kariuomenėje ir reikalaudamas saugaus grįžimo namo.

„Tarnavau Rusijos armijoje 19 metų, o dabar jie manęs nepripažįsta. Jie sako, kad kariuomenėje nėra tokio vardo. Jis netarnavo. Kaip jie gali taip elgtis?“ – teigia sulaikytasis.

Neaišku, kada šis dviejų minučių vaizdo įrašas buvo nufilmuotas, taip pat nežinoma, ar vyras buvo spaudžiamas prisipažinti. UST vadovas Vasilis Grycakas teigė reporteriams, kad V. Starkovas buvo sulaikytas liepos 26-ąją kontrolės punkte netoli separatistų kontroliuojamo Donecko miesto. Liepos 29-ąją V. Grycakas nurodė, kad V. Starkovas buvo apkaltintas terorizmu. Tačiau vaizdo įraše sulaikytasis neigia jam pateiktus kaltinimus.

„Aš nesu teroristas. Neatvykau čia ko nors žudyti. Prieš sulaikymą aš nesipriešinau, kadangi žinojau, kad oficialiai mes nesame priešai“, – tikina vyras.

„Prašau, kad kas nors patvirtintų, jog aš esu (rusų) karys ir padėtų iš čia išvykti“, – priduria įtariamasis.

Po pranešimų apie V. Starkovo sulaikymą Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas dar kartą pakartojo, kad Rusija nedalyvauja Rytų Ukrainos konflikte.