Iraklis Okruašvilis buvo tarp tūkstančių tarptautinių savanorių Ukrainoje. Jis pasakojo, kad atkeliavo čia, nes norėjo padėti apginti šalį nuo vasario 24-ąją prasidėjusio Rusijos puolimo.

„Pažįstame vieni kitus daugiau nei 15–17 metų. Daugelis jų, bet ne visi – buvę kariškiai iš (Sakartvelo) specialiųjų pajėgų, iš inžinerinių batalionų, kai kurie iš jų – snaiperiai. Mes (Sakartvelas) esame ypač motyvuoti, nes pas mus jau vyko tai, kas dabar vyksta Ukrainoje. Mes susidūrėme su Rusijos invazija 2008-aisiais, 2004-aisiais, 10-ojo dešimtmečio pradžioje. Žinome, kad Ukraina kovoja ne tik už savo laisvę, ne tik už nepriklausomybę ir suverenumą. Jie kovoja ir už mus, nes kritus Ukrainai ateis Sakartvelo eilė“, – kalbėjo buvęs Sakartvelo gynybos ministras ir Ukrainos tarptautinio legiono savanoris.

Sakartvele I. Okruašvilis užėmė kelis svarbius politinius postus, įskaitant gynybos ministro nuo 2004-ųjų ir 2006-aisiais, kai prezidentu buvo griežtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas Michailas Saakašvilis.

Netrukus po to, kai Rusija pradėjo karinį puolimą prieš Ukrainą, I. Okruašvilis atvyko į Kyjivą padėti ginti šalies nuo besiveržiančių rusų karių.

„Pirmą dieną čia atvykęs kalbėjau su vienu Ukrainos karių, ir jis pasakė, kad rusai nemoka kariaut. Mane tai nustebino. Bet pirmosiomis dienomis supratau, kad tai tiesa. Ukrainiečiai yra labai motyvuoti. Net negaliu apibūdinti, kokia stipri jų motyvacija. Jie gina savo namus“, – kalbėjo I. Okruašvilis.

I. Okruašvilis sakė, kad dalyvavo karinėse operacijose iš atsitraukiančių Rusijos pajėgų atsiimant prie Kyjivo esantį Irpinės miestą, taip pat operacijose prie Hostomelio oro uosto ir prie sostinės.

„Turėjome progą atsikratyti šio siaubingo tarybinės praeities ciklo, bet mums nepavyko. Pavyko tik Baltijos šalims, o mes likome čia. Dabar kartu su Ukraina turime antrą progą tapti tikrais Europos bendruomenės nariais, tikrais NATO nariais užsitikrinti savo saugumą. Todėl esame čia ir manome, kad tai mūsų kova“, – sakė I. Okruašvilis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis 2022-ųjų kovo 3-iąją sakė, kad prie karo Ukrainoje savanoriškai prisijungė 16 tūkst. užsienio kovotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)