J. Grabovskis dažnai draugams ir kolegoms kartodavo, kad stebisi, kodėl vis dar niekas su juo nesusidorojo, tačiau jo žodžių niekas nevertindavo rimtai. Niekas charizmatiškajam advokatui nepatarė samdyti apsaugos. Homoseksualumo neslėpęs žydų kilmės J. Grabovskis turėjo puikų humoro jausmą, pajuokauti nevengdavo net ir įtemptose situacijose.

Kaip rašo „The Daily Beast“, J. Grabovskis pagarsėjo išskirtiniu stiliumi. Jis dėvėdavo brangius kostiumus, rinkdavosi išskirtinius kvepalus, vakarodamas su draugais restoranuose rūkydavo kaljaną, vairuodavo automobilį nuleidžiamu stogu ir visada tobulai sutvarkydavo dokumentus. Vietoje vizitinių kortelių J. Grabovskis savo draugams dalindavo degtukų dėžutes su nuotrauka, kurioje jis laiko tigro jauniklį.

Tik tada, kai praėjusį mėnesį tyrėjai pranešė, kad J. Grabovskis buvo pagrobtas, apsvaigintas narkotinėmis medžiagomis, žeminamas jį filmuojant, jo kaukolė buvo suknežinta, pirštų galai – sudeginti, buvo šauta jam į galvą ir į šoną, o galiausiai jo kūnas buvo užkastas laukuose kažkur tarp Odesos ir Kijevo, žmonės suprato, kaip stipriai rizikavo 43-ejų advokatas.

Tyrėjai mano, kad gyvybę J. Grabovskiui kainavo paskutinė byla, kurios jis ėmėsi. 2015 m. gegužės mėn. Rytų Ukrainoje buvo suimtas rusas Aleksandras Aleksandrovas – Rusijos karinės žvalgybos (GRU) darbuotojas. Jį sulaikę ukrainiečiai tvirtino, kad A. Aleksandrovas vykdė misiją ir kovojo separatistų pusėje Rytų Ukrainoje.

Jurijus Grabovskis

Maskva savo ruožtu tvirtino, kad J. Grabovskio klientas prieš prisidėdamas prie separatistų pajėgų iš tarnybos išėjo. Bet kuriuo atveju garsusis advokatas buvo įsitikinęs, kad šis vyras nusipelno gynėjo, tačiau panašu, kad kiti taip nemanė ir jis buvo nužudytas.

„Vienas po kito mūsų kolegos puldinėjami ir žudomi“, - baisėjosi Ukrainos nacionalinės advokatų asociacijos vadovė Lidija Izovitova. „Jurijaus nužudymas akivaizdžiai buvo suplanuotas ir įvykdytas profesionalų, todėl mums yra garbės reikalas išsiaiškinti tiesą, kas gi atsitiko advokatui Grabovskiui“, - patikino ji.

Jo bičiuliai advokatai, atliekantys nepriklausomą tyrimą, teigia, kad kovo 5 d. pagrobtas J. Grabovskis buvo apsistojęs keturių žvaigždučių viešbutyje „Arkadia Hotel“ Odesoje. Panašu, kad būtent iš ten jis ir buvo pagrobtas. Kitą dieną jis trumpam užsuko į savo biurą Kijeve, tačiau tyrėjai mano, kad tuo metu jis jau buvo kontroliuojamas pagrobėjų.

J. Grabovskio kolegos prisimena, kad tą dieną jis atrodė ir elgėsi keistai. Beveik nekreipdamas jokio dėmesio į kolegų pasisveikinimus advokatas nuskubėjo prie savo seifo, susirinko vertingus daiktus ir popierius ir, kaip teigia jį pažinoję asmenys, išskubėjo neuždaręs seifo. Paskui advokatą tą dieną sekiojo darbuotojams nežinomas į ketvirtą dešimtmetį įkopęs vyras.

„Tai buvo labai neįprasta, J. Grabovskis niekada neskubėdavo, buvo savimi pasitikintis vyras, viską darantis laiku, jis buvo stipri asmenybė“, - tikino asmeninis nužudyto advokato asistentas Bagdanas, atsisakęs skelbti savo pavardę.

Praėjusiais metais 23-ejų Bagdanas atėjo dirbti pas J. Grabovskį tik baigęs teisės studijas. Jis tikėjosi daug ko išmokti iš garsaus advokato. Deja, visai neseniai Bagdanui teko atpažinti J. Grabovskio kūną morge.

Postsovietinėse valstybėse teisininkų žmogžudystės pasitaiko ganėtinai dažnai. 2000-2014 m. Rusijoje nužudyta 70 advokatų. Įtarimai, kad J. Grabovskio nužudymą užsakė rusų ar ukrainiečių specialiosios tarnybos, sukėlė J. Grabovskio draugui Denisui Čižovui didelę įtampą; kai jis apie tai kalbėjo, jo rankos drebėjo.

„Paskutinį kartą mes balkone rūkėme kovo 4 d., jis man pasakė ketinantis porai dienų vykti į Odesą, o kovo 7 d. rytą turėjome ir vėl pasimatyti“, - pasakojo jis.

Rusų saugumiečio bylą, dėl kurios J. Grabovskis galimai buvo nužudytas, taip pat tirianti charizmatiškoji teisininkė Oksana Sokolovskaja šiuo metu yra sunerimusi dėl savo gyvybės. „Vis dar esu priblokšta; mums dažnai grasinama bylos nagrinėjimo metu, sulaukiame tiek anonimiškų grasinimų, tiek ir grasinimų iš Ukrainos teisėsaugos, mus kaltina Rusijos teroristų gynimu“, - tikino O. Sokolovskaja, kurią į interviu lydėjo apsauginis.

Kovo 4 d. vakarą, likus dienai iki J. Grabovskio pagrobimo, jo vairuojamas automobilis „Toyota“ sugedo 167 kilometrų atstumu nuo Odesos, Kryve Ozere. Kaip pasakojo jo draugas Igoris Čerezovas, J. Grabovskio automobilis buvo nutemptas atgal į Kijevą, taigi jo buvimo vieta buvo patvirtinta. „Mums pavyko rasti parduotuvės darbuotoją, kuris matė jį Kryve Ozere“, - teigė I. Čerezovas.

Kovo 5 d. rytą J. Grabovskis užsiregistravo Arkadia viešbutyje Odesoje. Tiesa, viešbučio administratorius atsisakė nurodyti tikslų jo atvykimo laiką. Policija J. Grabovskio daiktus šiame viešbutyje aptiko praėjus trims dienoms po jo dingimo.

„Pagrobėjai apsvaigino jį narkotinėmis medžiagomis privačiuose apartamentuose Odesoje“, - teigė I. Čerezovas, dabar atstovaujantis Izraelyje gyvenančios J. Grabovskio sesers interesams. „Jo rankos buvo surištos jam už nugaros ir jis buvo jėga verčiamas sakyti, kad padarė klaidą, imdamasis ginti rusų saugumietį“, - sakė I. Čerezovas.

Kitas nepriklausomas tyrėjas iš Odesos teisininkas Vladimiras Pasečnikas stebėjo keistą J. Grabovskio elgesį feisbuke. „Manau, kad Grabovskis paskutinį kartą pats lankėsi savo paskyroje būdamas Kryve Ozere“, - teigė jis.

Jis neturėjo nei šeimos, nei tėvų, gyvenime J. Grabovskis turėjo tik darbą. Paskutines gyvenimo dienas jis skyrė keliolikai bylų. J. Grabovskis buvo vienas labiausiai gerbiamų advokatų Ukrainoje. „Grabovsky&Partners“ biuro sienos nukabinėtos padėkomis ir medaliais. J. Grabovskis tikėjo žmogaus teisėmis ir siūlė savo paslaugas visiems, pradedant rusų separatistais ir baigiant nacionalistinių pažiūrų radikalais.

Jurijus Grabovskis

Praėjusių metų rudenį jis ėmėsi vieno iš nacionalistinės partijos „Svoboda“ narių, kuriam pareikšti kaltinimai susprogdinus granatą prie Ukrainos parlamento.

J. Grabovskio pagrobėjai prieš kameros objektyvą vertė jį sakyti, kad jis negins A. Aleksandrovo teisme. Vieno iš sulaikytųjų darytame vaizdo įraše, kurį paskelbė tyrėjai, užfiksuota, kaip su J. Grabovskiu bendraujantis asmuo du kartus klausia, kodėl jis atsisako šios bylos.

„Tai buvo klaida“, - lėtai atsako advokatas. „Šiame vaizdo įraše matyti, kad Grabovskis buvo stipriai apsvaigintas raminamųjų, jo akys merkiasi, ant kaktos – prakaitas“, - tikina I. Čerezovas.

„Be to, Grabovskis buvo tikras estetas, jis būtų norėjęs pozuoti apsirengęs baltą kostiumą savo kabriolete, tikrai niekada nesutiktų prieš kamerą pasirodyti vien su apatiniais marškinėliais“, - neabejojo nužudytojo bičiulis.

Jei kaltinamojo advokatas nužudomas, jo vietą užima kitas advokatas. Kitą savaitę Rusijos pilietis A. Aleksandrovas jau turės naują jį ginsiantį advokatą – Valentiną Rybkiną. „Turiu grupę pavadinimu „Odisėja“, giname rusus, kaltinamus dalyvavimu kariniuose veiksmuose ir teroristinėje veikloje Ukrainoje“, - teigė V. Rybkinas.

Nors kaltinamųjų advokatų bendruomenė Ukrainoje mėgina ir toliau drąsiai žvelgti į savo darbą, vis dėlto tenka pripažinti, kad tai jau ne pirmas kartas, kai kontraversiškai vertinamų kaltinamųjų advokatai tampa smurto aukomis. Atakos prieš kaltinamųjų advokatus Ukrainoje, kurie dirba su tokio pobūdžio bylomis, pastaruoju metu su smurtu susiduria itin dažnai. Praėjusią savaitę apšaudytas Pavelo Nasadčuko automobilis. Šis advokatas – „deimantiniu prokuroru“ praminto Vladimiro Šapakino gynėjas. Prieš kelias savaites savo bute Charkove nužudytas kitas gerai žinomas advokatas Viktoras Loiko.

Odesos regiono advokatūros vadovą Josifą Bronzą siutina spekuliacijos ukrainiečių žiniasklaidoje, neva J. Grabovskis gyvybę paaukojo netinkamai pasirinkęs homoseksualų partnerį. „Nužudymas atrodo labiau kaip specialiųjų tarnybų operacija, o valstybė, nesugebanti apsaugoti advokatų, kurie beveik visada būna opozicijoje, turi rimtų problemų“, - teigė J. Bronzas.

Kas šio sąmokslo autorius? J. Grabovskio laidotuvių išvakarėse praėjusį šeštadienį tyrėjai paviešino dviejų įtariamųjų pavardes ir nuotraukas. 19 m. ir 26 m. įtariamieji – tikri vietinės reikšmės gražuoliukai. Siekdamas suklaidinti tyrėjus vyresnis įtariamasis paspruko iš Odesos į Šarm aš Šeichą su J. Grabovskio telefonu, asmeninėje jo paskyroje feisbuke skelbė nuotraukas iš paplūdimio.

Įtariama, kad advokato pagrobime ir nužudyme dalyvavo dar keturi asmenys. Ukrainos vyriausiasis karinis prokuroras Anatolijus Matiosas įsitikinęs, kad ši žmogžudystė įvykdyta Ukrainos arba Rusijos slaptųjų tarnybų užsakymu, ir pažadėjo išsiaiškinti ir nubausti atsakingus už šį nusikaltimą asmenis, nepriklausomai nuo jų pareigų.

„Netikiu, kad tai buvo paprasta žmogžudystė, tai neabejotinai susiję su byla, su kuria šiuo metu dirbu“, - patikino O. Sokolovskaja. Odesos rotušės pareigūnas Aleksandras Borovikas patikino, kad nenustebtų, jei paaiškėtų, kad prie J. Grabovskio nužudymo prisidėję vietos teisėsaugos pareigūnai.

„Lyg politika Čikagoje prieš 100 metų, kai policiją valdė mafija, kaip ir šiandieninėje Odesoje, kur viską valdo prokurorai ir slaptosios tarnybos“, - konstatavo A. Borovikas. „Tai labai pavojingas miestas“, - pridūrė jis.