Tokį žingsnį valstybės vadovas žengė, verslininkui Mychailui Brodskiui pareiškus, jog kai kuriems parlamentarams ir galimai net premjerui Denysui Šmyhaliui vienoje privačioje Kijevo klinikoje buvo suleistas „Pfizer-BioNTech“ preparatas.

„Įsakiau saugumo tarnyboms nedelsiant patikrinti informaciją apie numanomą koronaviruso vakcinų įvežimą kontrabanda“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ pranešė valstybės vadovas.

„Jei kam nors kilo minčių slapta importuoti vakciną ir pažeidžiant įstatymams ją pardavinėti, reakcija turėtų būti maksimaliai griežta“, – pridūrė V. Zelenskis.

Ukraina iki šiol oficialiai kanalais negavo jokių vakcinų.

M. Brodskis savo naujienų portale „Obozrevatel“ parašė, kad vakcinos dozės buvo atgabentos iš Izraelio užsakytu lėktuvu gruodžio pabaigoje. Verslininko teigimu, kiekviena iš dviejų dozių skiepų kainavo 2 500 eurų.

D. Šmyhalis „Telegram“ paskelbė planuojantis pasiskiepyti tik tuomet, kai į Ukrainą atvyks patvirtinti preparatai ir imunizuoti sveikatos priežiūros specialistai bei į rizikos grupes patenkantys žmonės.

Ukraina, viena skurdžiausių Europos valstybių, gruodžio pabaigoje pranešė, kad pirks beveik 2 mln. kiniškos „CoronaVac“ vakcinos dozių, tačiau nenurodė konkrečios datos, kada jos bus pristatytos.

Kijevas kritikuojamas dėl nesugebėjimo įsigyti Vakarų bendrovių, tokių kaip „Pfizer-BioNTech“ ar „Moderna“, sukurtų alternatyvių vakcinų, kurias daugelis laiko patikimesnėmis.

Ukraina taip pat rezervavusi 8 mln. vakcinos dozių per Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) programą COVAX, skirtą aprūpinti tokiais preparatais skurdesnes šalis. Pirmosios partijos Ukrainai turėtų būti pristatytos ateinantį pavasarį.

40 mln. gyventojų ir neveiksmingą sveikatos apsaugos sistemą turinčioje valstybėje iki trečiadienio iš viso buvo nustatyta 1,1 mln. COVID-19 atvejų, 19 357 žmonės nuo šios infekcijos mirė.