Rugsėjo 9 dieną rusams pagaliau iš jo miesto išsinešdinus, kartu su kitais kalintaisiais Aleksandras atgavo laisvę ir gyvenimo džiaugsmą. A. Gluško – vienas iš pirmųjų, išdrįsusių prabilti, kaip išgyveno priešų kankinamas Iziumo mieste.

Buvęs karys, 2018-2020 metais kovojęs Kyjivo pusėje su Rusijos remiamais separatistais rytinėje Ukrainoje, sako, kad Iziume Maskvos pajėgos jį tardžiusios, kur slepiasi Ukrainos teritorinė gynyba.

„Pradėjau teikti jiems klaidingą informaciją. Ten, ten kažkur... Neminėjau jokių detalių tik sakiau, kad kažkur ten, esą, kažką tikrai mačiau. Jie ėjo tikrinti, grįžo pikti, žiauriai mane sumušė. Trumpai tariant, lupo kaip daržovę, maniau, kad man galas“, – kalbėjo A. Gluško.

Aleksandras pasakoja, kad po tokių kankinimų negalėjo nei pastovėti, nei kalbėti, tad atsidūrė centrinėje Iziumo ligoninėje, kur gydėsi pusantro mėnesio.

Radę jo karinius dokumentus, rusai, užmaukšlinę maišą ant galvos, jį nusitempė į rūsį, kur penkias dienas iš eilės mušė. Visas tas penkias dienas jo rankos ir kojos buvo surištos kankinimo poza, kuri buvusioje Sovietų Sąjungoje vadinama „kregždute“. Apie maistą ir vandenį tegalėjo pasvajoti. Visgi vienas rusų karys, kitiems nematant, jam vis duodavo vandens.

Galiausiai kankintojams atsibodo vargti ir jį išmetė tiesiog gatvėje, kur jį rado praeiviai.

„Kai iš manęs liko daržovė, tiesiog nuvilko mane per kelią ir paliko gulėti krūmuose. Gal galvojo, kad pakratysiu kojas. Šalia buvo takas, vaikščiojo žmonės. Sugebėjau išstenėti, kad man reikia pagalbos. Priėjo moteris ir paklausė, kas nutiko. Pasakiau, kur gyvenu. Nuėjo ten ir sutiktoms moterims paaiškino, kas nutiko. Atsirado jaunų vyrų, jie atėjo man padėti“, – kalbėjo jis.

Po gegužę patirto siaubo A. Gluško sunkiai vaikšto, be lazdos neišsiverčia. Sako, kad antrą kartą rusai jo atėjo rugpjūtį. Tiesiai į namus, kur jis tik su apatiniais ir marškinėliais žiūrėjo filmą. Kaip stovi nutempė į policijos nuovadą, žinoma su maišu ant galvos. Šį kartą jo nemušė, bet kankino elektra, kad neliktų žymių.

„Ten išbuvau dvi savaites. Šįkart nemušė. Kankino elektra. Prijungdavo elektrą, spaustuvus ant pirštų ir įjungdavo. Pašokdavau į orą“, – sakė jis.

Charkivo regiono policijos tyrimų vadovas Serhijus Bolvinovas lankėsi miesto pakraštyje, kur teismo medicinos ekspertai kasa masines kapavietes, kur palaidotos 445 karo aukos, bandydami išsiaiškinti, kaip jie mirė. Rastas ir kapas su septyniolika Ukrainos karių. Ukrainos policija aiškinasi, kas nutiko per pusę metų trukusią rusų okupaciją. Iziumą Ukraina susigrąžino per sėkmingą kontrpuolimą rugsėjį.

„Turime daug informacijos apie civilių kankinimus ir nelegalius kalinimus ten, kur Iziume buvo įsitvirtinę Rusijos kariai. Žinome, kas ten per vietos“, – sakė S. Bolvinovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)