Volodymyras Rubanas buvo suimtas ketvirtadienį, kai savo automobiliu gabeno daugybę ginklų ir amunicijos per vadinamą „pilkąją zoną“, skiriančią Rusijos palaikomų separatistų kontroliuojamą teritoriją nuo likusios Ukrainos dalies.

Žinoma, kad šis 50 metų ukrainietis organizavo keletą apsikeitimų belaisviais tarp kovojančių šalių per ketverius metus trunkantį konfliktą, kuris nusinešė daugiau nei 10 tūkst. gyvybių.

„Rubanas yra įtariamas rengęs ginkluotas atakas prieš aukšto rango vyriausybės pareigūnus“, - pirmininkaujantis teisėjas sakė Kijeve, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Įtariama, kad V. Rubanas planavo panaudoti „minosvaidžius, granatsvaidžius, lengvuosius ginklus ir sprogmenis“ atakai prieš P. Porošenkos ir kitų pareigūnų namus. Tarp kitų įtariamų atakų taikinių minimi vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovas Oleksandras Turčynovas, buvęs premjeras Arsenijus Jaceniukas ir kiti neatskleisti pareigūnai.

V. Rubano tikslas buvo „sukelti sumaištį... ir padėti Rusijai surengti didelio masto puolimą“, po kurio užsitikrintų nuolatinę šio separatistinio regiono kontrolę.

Kovo 8 dienos rytą Volodymyras Rubanas buvo sulaikytas Majorsko pravažiavimo punkte tarp Kijevo kontroliuojamos Ukrainos teritorijos ir apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DLR).

Mikroautobuse, kurį vairavo V. Rubanas, buvo rastas visas arsenalas ginklų: automatai, rankiniai kulkosvaidžiai, granatsvaidžiai, dešimtys granatų ir tūkstančiai šovinių.

Praėjusį penktadienį Ukrainos saugumo tarnybos (UST) vadovas Vasilijus Gricakas šiuo klausimu surengė specialią spaudos konferenciją. Jo teigimu, V. Rubanas su nepripažintos DLR lyderiais rengė virtinę teroristinių aktų Kijevo centre.

Specialiosios tarnybos vadovas pridūrė, kad pirmoji ginklų siunta, skirta šiems teroristiniams aktams įgyvendinti, iš Ukrainos vyriausybės nekontroliuojamos teritorijos buvo įvežta dar praėjusių metų lapkritį.

Anot pranešimo teksto, kuris pasirodė internetiniame leidinyje „Strana“, Petro Porošenkos apsilankymo Aukščiausios Rados posėdyje metu V. Rubanas planavo apšaudyti iš minosvaidžių parlamento pastatą, prezidento administraciją, taip pat gyvenamuosius namus centrinėse Kijevo gatvėse.

Be to, dokumente tvirtinama, kad V. Rubanas planavo nakties metu užgrobti Aukščiausios Rados pastatą ir tuo pat metu patekti į P. Porošenkos, Aleksandro Turčinovo, Arsenijaus Jaceniuko, Arseno Avakovo ir kitų asmenų gyvenamąsias vietas bei juos nužudyti.

V. Rubano advokatas Vitalijus Pogosianas BBC patvirtino, kad jo ginamasis įtariamas šiais nusikaltimais.

UST vadovas V. Gricakas pareiškė, kad V. Rubano tikslas buvo „destabilizuoti padėtį, parodyti, kad Ukraina yra ištiso chaoso teritorija, kad joje vyksta pilietinis karas“.

Tačiau jis „Karininkų korpuso“ viršininką taip pat pavadino „mechanizmu svetimose rankose“ ir nurodė įtariantis, kad už V. Rubano nugaros gali stovėti „kuratoriai iš Maskvos“.

Pats V. Rubanas neigia jam metamus kaltinimus. Jis tvirtina tapęs „specialiųjų tarnybų sąmokslo“ auka.

Pasak V. Rubano, prieš jį surengtos provokacijos organizatorius yra vienos iš Ukrainos jėgos žinybų „vyresnysis karininkas“, pravarde Kedras. Pastarasis, jo teigimu, „kažkada dengė mus per apsikeitimus (belaisviais – DELFI past.)“.

Esą Kedro nurodymu, V. Rubanas, kuris neturėjo teisės kirsti Ukrainos kontroliuojamos teritorijos ir DLR sienos, buvo praleistas pro atskyrimo liniją.

„Į tą pusę (DLR – aut. past.) turėjau pervežti vieną prekę, o iš ten, pasak Kedro, turėjau pervežti baldus“, - teisme pareiškė V. Rubanas, vėliau atsisakęs patikslinti, apie kokią „prekę“ jis kalba.

„Apie šiuos ginklus aš nieko nežinojau“, - tęsė jis.

V. Rubanas pasakojo, kad minėtas Kedras yra sustabdyto mikroautobuso savininkas, o jis buvo tik šios transporto priemonės vairuotojas.
Į žurnalistų klausimą, ar jis tikrai ketino nužudyti Ukrainos prezidentą, kaltinamųjų narve sėdėjęs V. Rubanas atsakė: „Dabar apie tai jau galvoju“.

UST vadovas V. Gricakas pareiškė, kad V. Rubanas turi teisę įvardyti bet kokias pavardes, tačiau specialioji tarnyba kol kas neturi teisės viešinti visas jo bylos detales.

„Turime daug įrodymų, kuriais sužaisime tuomet, kai iškelsime tolesnius įtarimus“, - žurnalistams sakė V. Gricakas.

Tuo tarpu V. Rubano gynėjai jam pareikštų kaltinimų medžiagą vadina „makulatūra“.

„Kaltinančioji pusė neįrodė, kad šie ginklai priklauso jam“, - teisme sakė advokatas V. Pogosianas.

Per interviu BBC jis nurodė, kad sprendimą dėl V. Rubano sulaikymo apskųs per įstatymo numatytą penkių dienų laikotarpį.

Ukrainos prezidentas P. Porošenka UST vadovui nurodė asmeniškai sekti V. Rubano bylos tyrimą.

„Jūs gausite absoliučiai nepaneigiamus įrodymus, kokio plataus masto teroristiniai aktai buvo rengiami Ukrainoje, ir koks šiam reikalui buvo sukurtas tinklas“, - per susitikimą su UST vadovu teigė jis.
Pats V. Gricakas per savo spaudos konferenciją atsisakė nurodyti, kokie dar asmenys, tiriant V. Rubano bylą, gali atsidurti Ukrainos jėgos struktūrų taikiklyje.

Tačiau jis užsiminė, kad sulaikytasis turi ryšių su Viktoro Medvedčiuko judėjimu „Ukrainos pasirinkimas“ ir net išdalijo žurnalistams šiuos ryšius įrodančią medžiagą.

V. Medvedčiukas yra Ukrainos politikas ir visuomenės veikėjas. Pastaraisiais metais jis aktyviai dalyvauja Ukrainos, apsišaukėliškų respublikų ir Rusijos derybose dėl apsikeitimo belaisviais. Tačiau „Ukrainos pasirinkimo“ atstovai spaudai BBC pareiškė, kad V. Rubanas „niekada nebuvo V. Medvedčiuko padėjėjas ir nėra jų organizacijos narys“.

„Tarp jų – (tarp V. Rubano ir V. Medvedčiuko – aut. past.) – praraja“, - BBC pareiškė judėjimas „Ukrainos pasirinkimas“.

Ryšius su V. Medvedčiuku neigia ir pats V. Rubanas.

„Mes - ne giminaičiai. Aš su juo niekada nedirbau. Neturiu didesnio priešo už jį“, - teisme žurnalistams pareiškė V. Rubanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)